Τετάρτη 24 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Αίτημα συζήτησης για την αντισεισμική θωράκιση

Την ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα σε έργα και προληπτικές παρεμβάσεις για την αντισεισμική θωράκιση επισημαίνουν οι κομμουνιστές περιφερειακοί σύμβουλοι (φωτ. από τις καταστροφές του σεισμού του 1999)
Την ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα σε έργα και προληπτικές παρεμβάσεις για την αντισεισμική θωράκιση επισημαίνουν οι κομμουνιστές περιφερειακοί σύμβουλοι (φωτ. από τις καταστροφές του σεισμού του 1999)
Αίτημα συζήτησης στο Περιφερειακό Συμβούλιο θέματος σχετικά με την αντισεισμική θωράκιση και προστασία στην Αττική έθεσαν οι κομμουνιστές περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Στο αίτημα, που υπογράφουν οι Χρ. Αγγελονίδη, Ελ. Ζαφειρίου, Γ. Μανουσογιαννάκης, Αλ. Μπαλού και Γ. Πρωτούλης, αναφέρεται:

«Επανειλημμένα έχουμε επισημάνει τη ζωτική ανάγκη και έχουμε θέσει το θέμα της συνολικής αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας με προτεραιότητα τα δημόσια κτίρια (σχολεία, πανεπιστήμια, νοσοκομεία, δημόσιες υπηρεσίες κ.λπ.), καθώς και των χώρων συνάθροισης κοινού (χώροι διασκέδασης, αθλητικοί χώροι κ.λπ.) στην Αττική, τόσο στη σημερινή όσο και στην προηγούμενη διοίκηση της Περιφέρειας, αλλά και προς τις κάθε φορά κυβερνήσεις.

Στις παρεμβάσεις μας, οι διοικήσεις της Περιφέρειας Αττικής μας διαβεβαίωναν ότι έχουν γίνει οι αναγκαίοι, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, έλεγχοι.

Παρ' όλες τις κατά διαστήματα δεσμεύσεις για τον αντισεισμικό έλεγχο των κτιρίων, η νεοσυσταθείσα Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, σε ανακοίνωσή της στις 17/1/2018, αναφέρει ότι έχουν ελεγχθεί μόνο 15.000 από τα 87.000 δημόσια κτίρια που πρέπει να ελεγχθούν. Αναφέρει ότι πρέπει να γίνει έλεγχος σε όλα τα κτίρια, έστω και οπτικά, και καλεί ως αρμόδιους τις Περιφέρειες και τους δήμους, στο πλαίσιο των από το νόμο υποχρεώσεών τους, να προβούν στους αναγκαίους ελέγχους. Τα παραπάνω υποδηλώνουν ότι υπάρχει ζήτημα με τους αντισεισμικούς ελέγχους και αν πράγματι έχουν διενεργηθεί, όπως μας διαβεβαιώνουν οι διοικήσεις της Περιφέρειας.

Τα παραπάνω δημιουργούν πολύ σοβαρούς κινδύνους για τη ζωή των χιλιάδων πολιτών που είναι αναγκασμένοι να χρησιμοποιούν αυτά τα κτίρια, όπως και τον κίνδυνο καταστροφής υποδομών που έχουν φτιαχτεί με τον ιδρώτα και τις θυσίες του λαού.

Βεβαίως, την πρώτη ευθύνη έχουν όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, που δεν είναι στον προσανατολισμό τους και δεν διέθεταν τα απαραίτητα κονδύλια για το σκοπό αυτό. Ευθύνες έχουν και οι τοπικές αρχές, που δεν διεκδίκησαν από τις κυβερνήσεις πόρους και δεν έχουν στην προτεραιότητά τους τα έργα που προστατεύουν τη ζωή των εργαζομένων, όπως τα αντισεισμικά, τα αντιπλημμυρικά.

Πολλοί επιστήμονες σε όλους τους τόνους επισημαίνουν την ανάγκη της προτεραιότητας έργων και προληπτικών παρεμβάσεων για την αντισεισμική θωράκιση, δεδομένου ότι η χώρα μας συνολικά, αλλά και η Αττική ειδικότερα, είναι ιδιαίτερα σεισμογενής περιοχή.

Η πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα σε όλη τη χώρα αλλά και στην Αττική υπενθυμίζει αυτά τα προβλήματα και καθιστά τα μέτρα επείγοντα, για να μην ξαναζήσει η Αττική τις καταστροφικές συνέπειες ενός σεισμού όπως του 1999 και παλαιότερων.

Ζητάμε να εισαχθεί το θέμα για συζήτηση σε επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, για να αποφασιστούν συγκεκριμένα μέτρα και ενέργειες για το θέμα αυτό».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απαιτείται ολοκληρωμένος έλεγχος αντισεισμικότητας δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων(6/11/2020)
Προδιαγεγραμμένο έγκλημα η τραγωδία!(5/11/2020)
Αξονες διεκδίκησης(16/2/2019)
Ερχονται αντισεισμικά χαράτσια(25/3/2011)
Συνδέεται και με τη λαϊκή ανάγκη αντισεισμικής θωράκισης(3/10/2010)
Ανάγκη η αντισεισμική θωράκιση των σχολικών κτιρίων(17/11/2005)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org