Τρίτη 23 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΕΞ
Παζάρια πάνω σε ανοιχτά ζητήματα και με την Αλβανία

Ολοκληρώθηκε το Σαββατοκύριακο στην Κορυτσά άλλη μια συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας, Ν. Κοτζιά, και Αλβανίας, Ντ. Μπουσάτι (μετά απ' αυτή που έγινε μέσα Νοέμβρη στην Κρήτη), πάνω σε ανοιχτά ζητήματα μεταξύ των δύο πλευρών, στο πλαίσιο των γενικότερων διευθετήσεων που προωθούνται στη Βαλκανική, προς διασφάλιση θέσεων του ευρωατλαντικού άξονα και των μπίζνες του.

Οι δύο πλευρές έχουν απλώσει στο τραπέζι των παζαριών ένα ολόκληρο πακέτο που αφορά τη «διασυνοριακή συνεργασία», τις θαλάσσιες ζώνες, τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας, τα νεκροταφεία των Ελλήνων στρατιωτών που έπεσαν στον ελληνοϊταλικο πόλεμο, τη λήξη του λεγόμενου εμπολέμου από την εποχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου κ.ά. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ, «οι δύο αντιπροσωπείες σημείωσαν ουσιαστική πρόοδο προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης βιώσιμων λύσεων σε γνωστά ζητήματα, προς αμοιβαίο όφελος των δύο χωρών και των πολιτών τους και σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες και αξίες». Εξάλλου, «οι δύο πλευρές επανέλαβαν τη δέσμευσή τους να συνεχίσουν το διάλογο σε όλα τα επίπεδα τους επόμενους μήνες».

Προκειμένου να δείξουν ότι ο διάλογος αυτός φέρνει αποτελέσματα, από το ελληνικό ΥΠΕΞ ανακοινώθηκε κατόπιν ότι συμφωνήθηκε να προχωρήσουν διεργασίες έρευνας, εκταφής και ταυτοποίησης οστών σε συγκεκριμένες περιοχές όπου εικάζεται ότι υπάρχουν νεκροί Ελληνες στρατιώτες.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς δήλωσε χτες ότι «οι διαπραγματεύσεις στην Αλβανία ήταν πετυχημένες (...) κάναμε μεγάλα βήματα για να συμφωνήσουμε στα σημεία όπου υπήρξαν διαφωνίες ή εκκρεμότητες τα τελευταία 70 χρόνια και (...) αυτά θα πιστοποιηθούν από τη συνάντηση που θα έχει ο πρωθυπουργός της χώρας με τον κ. Ράμα, στο Νταβός», στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. «Εκτιμώ πάρα πολύ το γεγονός ότι επιτέλους η αλβανική κυβέρνηση προχωρεί με θαρραλέα βήματα στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων, όπως οφείλει να κάνει και η ελληνική πλευρά», συμπλήρωνε ο Ν. Κοτζιάς, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει τι θα δώσει τώρα ως «αντίδωρο» η Αθήνα. Γνωστοποίησε, ωστόσο, ότι ήδη βρέθηκαν τα οστά δύο στρατιωτών.

Σε αυτό το κλίμα, το ΥΠΕΞ διαμηνύει ότι «θα συνεχίσει να εργάζεται με υπευθυνότητα και σοβαρότητα για τη διασφάλιση των εθνικών μας συμφερόντων, καλλιεργώντας κανόνες καλής γειτονίας και όρους διαλόγου, με γνώμονα την οικοδόμηση του κοινού ευρωπαϊκού μέλλοντος που αξίζει στην περιοχή μας», στη γνωστή πρακτική της ντόπιας αστικής τάξης να τάζει στην αλβανική στήριξη στους στόχους της για ευρωενωσιακή ενσωμάτωση, αν τα βρουν στις μεταξύ τους διαφορές.

Παράλληλα, ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γ. Κουμουτσάκος συναντήθηκε χτες με τον πρέσβη της Σερβίας στην Ελλάδα Ντ. Σπασόγιεβιτς. Επισήμως στη συνάντηση συζητήθηκαν ζητήματα διμερούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος. Επίσης «δόθηκε έμφαση στις εξελίξεις στην περιοχή, καθώς και στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, ιδιαίτερα της Σερβίας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η κυβέρνηση διεκδικεί ακόμα πιο ενεργό εμπλοκή σε επικίνδυνα σχέδια(2018-05-23 00:00:00.0)
Συναντήσεις με Στόλτενμπεργκ - Τσαβούσογλου(2018-04-27 00:00:00.0)
Διαψεύδει το ΥΠΕΞ περί «Τσαμικού»(2018-01-30 00:00:00.0)
Διαβουλεύσεις για διευθετήσεις στο πλαίσιο ΝΑΤΟ, ΕΕ, κεφαλαίου(2018-01-20 00:00:00.0)
Σε Σόφια και Τίρανα για κομπρεμί του κεφαλαίου(2016-05-28 00:00:00.0)
Παζάρια και συμφωνίες για τα συμφέροντα του κεφαλαίου(2015-07-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ