Σάββατο 20 Γενάρη 2018 - Κυριακή 21 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - «ΝΕΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΜΥΝΑΣ»
Προετοιμασία για ενδεχόμενο «σύγκρουσης με Ρωσία και Κίνα»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η νέα αμερικανική «Στρατηγική Εθνικής Αμυνας», που δημοσιοποίησε το απόγευμα της Παρασκευής ο υπουργός Αμυνας, Τζέιμς Μάτις, στη Βαλτιμόρη, δεν έχει πλέον ως προτεραιότητα την καταπολέμηση της «τρομοκρατίας» αλλά την προετοιμασία του στρατού «για την πιθανότητα μίας σύρραξης με τη Ρωσία και την Κίνα».

Ο Αμερικανός υπουργός, παρουσιάζοντας την πρώτη, σε μία δεκαετία, «Εθνική Στρατηγική Αμυνας» (σε συνέχεια της «Στρατηγικής Εθνικής Ασφάλειας» που ανακοίνωσε στις 18/12 ο Πρόεδρος Τραμπ), υποστήριξε ότι Ρωσία και Κίνα θα μπορούσαν, εάν αφεθούν, «να υποβαθμίσουν την ικανότητά μας για αποτροπή επίθεσης» και «να «διακυβεύσουν την ελεύθερη και ανοικτή τάξη» πραγμάτων που επιχειρούν οι ΗΠΑ με συμμάχους τους. Τα τρία βασικά πεδία ενδοϊμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης με Ρωσία και Κίνα παραμένουν η Ευρώπη, η περιοχή Ινδίας - Ειρηνικού Ωκεανού και η Μέση Ανατολή.

Σχεδιάζονται έτσι, μεταξύ άλλων, η αύξηση των επενδύσεων μονοπωλίων για τον εκσυγχρονισμό και περαιτέρω ανάπτυξη της πολεμικής μηχανής, η αναβάθμιση και η αύξηση του πυρηνικού και πυραυλικού οπλοστασίου, η ενίσχυση της ΝΑΤΟικής συμμαχίας «για την αποθάρρυνση του ρωσικού τυχοδιωκτισμού» και την «ήττα της τρομοκρατίας» με αύξηση της οικονομικής συνδρομής των Ευρωπαίων ΝΑΤΟικών εταίρων, η συνέχιση της επιδίωξης «ευνοϊκών περιφερειακών ισορροπιών σε Ινδία - Ειρηνικό, Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Δυτικό Ημισφαίριο», η αύξηση της κυβερνο-ασφάλειας, η ενίσχυση των υποδομών και αποστολών στο Διάστημα, κ.ά.

Προβλέπεται επίσης αναδιοργάνωση των υπηρεσιών και της λειτουργίας του Πενταγώνου.

Περιοδεία Τίλερσον σε Ευρώπη

Η συνέχιση ιμπεριαλιστικών επιχειρήσεων, οι τελευταίες εξελίξεις σε Συρία, Ιράν, Λιβύη, Λίβανο, Βόρεια Κορέα και Ουκρανία και οι προσπάθειες συγκρότησης νέας «Διεθνούς Συμμαχίας κατά της Ατιμωρησίας στη χρήση Χημικών Οπλων» θα κυριαρχήσουν στην ατζέντα των επαφών που θα έχει από την Κυριακή 21 Γενάρη έως το επόμενο Σάββατο ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, στη διάρκεια περιοδείας του στην Ευρώπη.

Ο Αμερικανός υπουργός θα ξεκινήσει την περιοδεία του από τη Βρετανία, όπου θα συναντήσει μεταξύ άλλων τον ομόλογό του, Μπόρις Τζόνσον, και τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, Μαρκ Σέντγουιλ. Στη Γαλλία θα μεταβεί την Τρίτη, για να συζητήσει με αξιωματούχους της χώρας. Εκεί θα παρακολουθήσει την έναρξη εργασιών για τη συγκρότηση «Διεθνούς Συμμαχίας κατά της Ατιμωρησίας στη Χρήση Χημικών Οπλων».

Ακολούθως θα μεταβεί στο Νταβός της Ελβετίας, για να συμμετάσχει, μαζί με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στις 23 - 26 Γενάρη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η αντιπαράθεση με Κίνα - Ρωσία «πρώτο θέμα» στις επικείμενες Συνόδους Κορυφής(2021-06-09 00:00:00.0)
Περιοδείες Λαβρόφ και Τίλερσον με φόντο άγριες κόντρες(2018-03-07 00:00:00.0)
Παράλληλες περιοδείες Τίλερσον και Λαβρόφ(2018-03-06 00:00:00.0)
Ευρωπαϊκές ανησυχίες για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας(2017-08-31 00:00:00.0)
«Βαριά» η ατζέντα στη συνάντηση Τραμπ - Ερντογάν(2017-05-16 00:00:00.0)
Ερευνες και κόντρες για επιθέσεις με χημικά όπλα...(2017-04-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ