Πέμπτη 18 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
«Τρέχει» η κυβέρνηση και την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ ΑΕ

Με την πρόσφατη ψήφιση του πολυνομοσχεδίου από την κυβέρνηση, επιταχύνονται οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης και της Εταιρείας Υδρευσης - Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης ΑΕ (ΕΥΑΘ ΑΕ), εξέλιξη που θα κληθούν να πληρώσουν ακριβά οι εργαζόμενοί της, με χτύπημα των εργασιακών τους δικαιωμάτων, αλλά και συνολικά τα λαϊκά νοικοκυριά της πόλης.

Το σύνολο των μετοχών της επιχείρησης, που ήταν ενταγμένο στο ΤΑΙΠΕΔ από το 2012 (74%), μεταβιβάζεται πλέον στο λεγόμενο «υπερταμείο», ενώ ήδη το 26% είναι στο χρηματιστήριο.

Οι υποψήφιοι «επενδυτές» είναι έτοιμοι να διεκδικήσουν τον έλεγχο της ΕΥΑΘ. Το επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ, που εγκρίθηκε την περασμένη Δευτέρα από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), προβλέπει την πώληση του 24% των μετοχών της ΕΥΑΘ.

Σημειώνεται πως η γαλλικών συμφερόντων «Suez» εδώ και πολλά χρόνια ενδιαφέρεται να βάλει στο χέρι την ΕΥΑΘ, στην οποία ήδη κατέχει το 5% του μετοχικού κεφαλαίου. Ενεργό φαίνεται να παραμένει και το ενδιαφέρον της κρατικής ισραηλινής εταιρείας «Mekorot», ενώ πρόσφατα δημοσιεύματα εμφανίζουν να παραμένει στο παιχνίδι της διεκδίκησης και ο επιχειρηματίας Ι. Σαββίδης.

Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά νοικοκυριά πληρώνουν το «μάρμαρο» για την κερδοφορία

Η Εταιρεία Υδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης ΑΕ δημιουργήθηκε το 1998 από τη συγχώνευση του Οργανισμού Υδρευσης Θεσσαλονίκης (ΟΥΘ) και του Οργανισμού Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΟΑΘ). Το 2001 αποφασίστηκε η εισαγωγή της ΕΥΑΘ ΑΕ στο χρηματιστήριο.

Από τότε ξεκίνησε η επέκτασή της σε νέες περιοχές εντός του νομού και παράλληλα η παράδοση πολλών λειτουργιών της σε ιδιώτες - εργολάβους, καθώς και η μείωση του προσωπικού. Συνολικά, μετά και τις προσλήψεις που έγιναν μέσα στο 2017, απέμειναν περίπου 350 εργαζόμενοι, από τους 800 που απασχολούνταν. Παράλληλα, αυξάνονταν διαρκώς οι εργασίες που δίνονταν σε εργολάβους: Από τη λειτουργία του βιολογικού, τη συντήρηση των αντλιοστασίων, τη λήψη ενδείξεων υδρομετρητών, τη διανομή τιμολογίων, την αντιμετώπιση των βλαβών κ.ά.

Οι εργαζόμενοι έχουν πληρώσει πολύ ακριβά την κερδοφορία της επιχείρησης και με τις μειώσεις μισθών. Συνολικά στα χρόνια των δύο πρώτων μνημονίων, από το 2009 με την ΣΣΕ, με κόψιμο επιδομάτων, δώρων κ.λπ., έχουν υποστεί μειώσεις της τάξης του 35%.

Οι εργασιακές σχέσεις που έχουν διαμορφωθεί είναι πλέον μια ολόκληρη «βεντάλια» για την ένταση της εκμετάλλευσης: Εργαζόμενοι με συμβάσεις Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (ΙΔΑΧ). Εργαζόμενοι με «μπλοκάκια» που έληξαν οι συμβάσεις τους και τώρα εργάζονται με προσωρινή δικαστική διαταγή (ασφαλιστικά μέτρα). Εργαζόμενοι με 8μηνες συμβάσεις που προσλήφθηκαν μέσω ΑΣΕΠ. Πρακτικάριοι σπουδαστές. Πολλοί είναι και οι εργαζόμενοι στις εργολαβίες λειτουργίας των Βιολογικών και της ΕΕΝΘ, στις αποκαταστάσεις βλαβών ύδρευσης - αποχέτευσης, στην καθαριότητα.

Συνολικά, από τις 650 - 700 θέσεις που προβλέπει το οργανόγραμμα της εταιρείας, περίπου το 50% αποτελούν εργαζόμενοι που απασχολούνται με ελαστικές σχέσεις εργασίας, κακοπληρωμένοι, με άθλιες συνθήκες και μέσα εργασίας, χωρίς να πληρώνονται για την υπερωριακή απασχόληση. Από τη δική τους πλάτη βγαίνουν το χαμηλό κόστος για την επιχείρηση και ταυτόχρονα τα κέρδη των εργολάβων. Ετσι μπορούν π.χ. οι εργολάβοι να κατοχυρώνουν τις εργολαβίες βλαβών και αποκαταστάσεων που προκηρύσσει η ΕΥΑΘ με «συμπιεσμένο τίμημα», δίνοντας εκπτώσεις 50% και 60%, με απείραχτα τα κέρδη τους.

Η υψηλή κερδοφορία και ρευστότητα, για την οποία κομπάζει η διοίκηση της εταιρείας, στηρίζεται επίσης στα λαϊκά νοικοκυριά που πληρώνουν ακριβά το νερό και κάθε υπηρεσία. Το μπαράζ αυξήσεων στα τιμολόγια ύδρευσης, που πήγε «πακέτο» με την πορεία ιδιωτικοποίησης, σταμάτησε μόνο προσωρινά λόγω της κρίσης, στις αρχές της τρέχουσας δεκαετίας.

Η πλειοψηφία των λαϊκών οικογενειών, που αποτελεί και τον βασικό «πελάτη» της ΕΥΑΘ, σήμερα πληρώνει από 0,46 έως και 0,72 λεπτά το κυβικό μέτρο. Ενδεικτικό είναι το στοιχείο ότι από τους οικιακούς χρήστες η ΕΥΑΘ εισπράττει περίπου 25 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 70% των εσόδων της, από την πώληση του νερού.

Πάνω σε αυτήν τη βάση, της έντασης της εκμετάλλευσης των εργαζομένων και του χαρατσώματος των λαϊκών νοικοκυριών, όλα αυτά τα χρόνια και μέσα στην κρίση, η κερδοφορία της επιχείρησης είναι συνεχής. Μάλιστα, το α' εξάμηνο του 2017, η ΕΥΑΘ παρουσίασε αύξηση καθαρών κερδών πλέον του 76%. Τα μεικτά κέρδη της περιόδου άγγιξαν τα 16,95 εκατ. ευρώ, έναντι 15,9 εκατ. την προηγούμενη περίοδο, σημειώνοντας αύξηση 6,64%. Τα κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε 9,7 εκατ. ευρώ, από 5,49 εκατ., σημειώνοντας αύξηση 76,58%.

Στο πλαίσιο των στόχων για αύξηση της κερδοφορίας της, η ΕΥΑΘ ξεκίνησε να υλοποιεί ένα επενδυτικό σχέδιο ύψους 165 εκατ. ευρώ, με ορίζοντα το 2023, με στόχο το διπλασιασμό της δυναμικότητας της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Νερού Θεσσαλονίκης (ΕΕΝΘ) και σημαντική επέκταση της περιοχής ευθύνης της.

Διδάγματα από το παρελθόν

Η απόφαση ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ με πώληση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών δεν είναι καινούργια. Το 2013 είχε βγει «στο σφυρί» το 51% της ΕΥΑΘ ΑΕ, διαδικασία που σταμάτησε το 2014 μετά την τότε απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία έβαζε εμπόδια στην πώληση της ΕΥΔΑΠ.

Τότε, με αφορμή τη δρομολογούμενη ιδιωτικοποίηση του πλειοψηφικού πακέτου της ΕΥΑΘ, κάποιοι «βγήκαν στα κάγκελα», προβάλλοντας μεν συνθήματα για το νερό ως κοινωνικό αγαθό, προωθώντας ωστόσο στην πραγματικότητα άλλες μορφές ιδιωτικοποίησης.

Δήμαρχοι, αυτοδιοικητικά και συνδικαλιστικά στελέχη της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, βρέθηκαν να πρωτοστατούν στη διενέργεια τοπικού δημοψηφίσματος μέσα από το οποίο αναδείχθηκε η συντριπτική αντίθεση του λαού της Θεσσαλονίκης στην ιδιωτικοποίηση του νερού. Οι διοργανωτές πρότειναν... ιδιωτικοποίηση με μάνατζερ την τοπική κρατική διοίκηση και όχι το κεντρικό κράτος.

Στο μεταξύ, εμφανίστηκε και μια «πρωτοβουλία» με το όνομα «Κίνηση 136», με τη σημαία του «κοινωνικού ελέγχου» και με σύνθημα «136 ευρώ ανά πολίτη» για την εξαγορά της ΕΥΑΘ. Βρέθηκε τελικά να υποστηρίζεται από το ίδρυμα Μπιλ Γκέιτς και Αμερικανούς επενδυτές... «κοινωνικής ευθύνης», ενώ συμμετείχε στον πρώτο διαγωνισμό για την εξαγορά της ΕΥΑΘ.

Ακολούθησε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που μέχρι πριν σήκωνε τον... ανένδοτο. Επιχειρώντας να προβάλει αντίστοιχους συμβολισμούς, τοποθέτησε ως πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΥΑΘ ένα μέλος του κινήματος «Σώστε το Νερό». Στη συνέχεια η κυβέρνηση κλήθηκε να υλοποιήσει την ιδιωτικοποίηση, υποσχόμενη ότι το 51% θα παραμείνει στο Δημόσιο.

Ολοι τους προσπαθούσαν να εγκλωβίσουν το λαό στην αναζήτηση μοντέλων ιδιωτικοποίησης, που όμως είχαν κοινό παρονομαστή την αποδοχή της θυσίας των λαϊκών αναγκών στο βωμό της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου.

Το ΚΚΕ προειδοποιούσε από τότε ότι η όποια προσωρινή αναβολή της ιδιωτικοποίησης, το πάγωμα των διαγωνισμών πώλησης της ΕΥΑΘ, δεν σήμαιναν τέλος αυτής της πορείας, που αποτελεί κομβικό τμήμα της στρατηγικής του κεφαλαίου. Και καλούσε τους εργαζόμενους και συνολικά το λαό να μην εφησυχάζει. Να οργανώσει τον αγώνα του με στόχο την συνολική ανατροπή της πολιτικής εμπορευματοποίησης του νερού, της ίδιας της στρατηγικής που την επιβάλλει.

Το «τρέξιμο» της παραπέρα ιδιωτικοποίησης από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έρχεται να επιβεβαιώσει τα παραπάνω, τόσο ως προς την στρατηγική των μονοπωλίων, όσο και ως προς το περιεχόμενο που πρέπει να παίρνει η πάλη με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οχι στην εμπορευματοποίηση του νερού (21/2/2019)
Το χρονικό της ιδιωτικοποίησης (31/7/2014)
Να σταματήσει η διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ ΑΕ (11/7/2013)
Αντιδρούν στην ιδιωτικοποίηση (24/2/2012)
Στα νύχια των πολυεθνικών (19/7/2009)
Πανάκριβο εμπόρευμα και το νερό (21/6/2009)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org