Τετάρτη 17 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Δούρειος ίππος για να προωθηθούν οι κατευθύνσεις της ΕΕ

Ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής ΑΕΙ - ΤΕΙ - Ερευνητικών Κέντρων της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ

Με αφορμή την κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για τη δημιουργία του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, η Τομεακή Οργάνωση ΑΕΙ - ΤΕΙ - Ερευνητικών Κέντρων της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Από τις πρώτες κιόλας μέρες του Σεπτέμβρη, οι δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στα ΤΕΙ της Αττικής πήραμε την πρωτοβουλία και ενημερώσαμε, ανοίξαμε τη συζήτηση γύρω από τη σχεδιαζόμενη ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής με κριτήριο την αναγκαιότητα για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν.

Αν και η συγκεκριμένη εξέλιξη παρουσιάστηκε ως μια θετική εξέλιξη που δημιουργούσε αντικειμενικά προσδοκίες, κάναμε προσπάθεια να ξεκαθαρίσουμε ότι με βάση τα κριτήρια και τις αρχικές ανακοινώσεις της κυβέρνησης, δεν αντιμετωπίζονται και διατηρούνται τα προβλήματα της υποχρηματοδότησης, των μεγάλων ελλείψεων σε μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό, στη φοιτητική μέριμνα, στα συγγράμματα, στα εργαστήρια. Οτι δε λύνονται και διατηρούνται η κατηγοριοποίηση σχολών και αποφοίτων, η κατεύθυνση υποβάθμισης και ευελιξίας των σπουδών, η επιχειρηματική λειτουργία του ιδρύματος. Κι αυτά γιατί η κυβέρνηση έχει ως βασικό κριτήριο την εξοικονόμηση πόρων και τις ανάγκες της αγοράς, σε αντίθεση με τις κοινωνικές κι επιστημονικές ανάγκες, γιατί η συγκεκριμένη εξέλιξη ήταν τμήμα της αντιλαϊκής συμφωνίας της κυβέρνησης με τους εταίρους της.

Τελικά, το νομοσχέδιο που κατατέθηκε επιβεβαιώνει τους προβληματισμούς που είχαμε θέσει από την πρώτη στιγμή ως Κόμμα, επιβεβαιώνει τους προβληματισμούς πολλών σπουδαστών, εργαζομένων και εκπαιδευτικών.

Οχι μόνο δεν λύνει τα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν στα ιδρύματα, αντίθετα αξιοποιείται ως δούρειος ίππος για να προωθηθούν οι κατευθύνσεις της ΕΕ για γενικευμένη κατηγοριοποίηση και υποβάθμιση, για σύνδεση της Ανώτατης Εκπαίδευσης με τους εκμεταλλευτικούς στόχους του κεφαλαίου.

  • Προχωρά παραπέρα η κατηγοριοποίηση των πτυχίων, των τμημάτων και των αποφοίτων, που συνεπάγεται τη συνολική υποβάθμιση της παρεχόμενης τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και των εργασιακών δικαιωμάτων των αποφοίτων. Πανεπιστημιακά πτυχία επιπέδου master (ΕΜΠ, Γεωπονικό), πανεπιστημιακά πτυχία επιπέδου bachelor (π.χ. Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής), 2ετή προγράμματα και επιπλέον οι παλιοί απόφοιτοι των ΤΕΙ (που το πτυχίο τους δεν θα αναγνωρίζεται ως πανεπιστημιακό) συνθέτουν ένα διαβαθμισμένο "μωσαϊκό" για τα ίδια ουσιαστικά επιστημονικά αντικείμενα και τα ίδια επαγγέλματα! Ταυτόχρονα, οι νέοι απόφοιτοι του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής βρίσκονται κυριολεκτικά "στον αέρα" χωρίς να ξέρουν σε πολλές περιπτώσεις ούτε τι ακριβώς θα σπουδάσουν ούτε πού μπορούν να δουλέψουν.

Και όλα αυτά ενώ η ανεργία των νέων τσακίζει κόκαλα και η "εναλλακτική" προοπτική που τους επιφυλάσσουν είναι η μετανάστευση ή η δουλειά των 400 ευρώ.

  • Συνεχίζεται το έργο της κυβέρνησης για την πιο οργανική σύνδεση των ΑΕΙ με τις επιχειρήσεις. Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής θα είναι πρότυπο σύνδεσης της Ανώτατης Εκπαίδευσης με τη "δίκαιη" ανάπτυξη του ΣΥΡΙΖΑ και τους περιφερειακούς στόχους των μεγάλων επιχειρήσεων. Θα προετοιμάζει δηλαδή το αυριανό επιστημονικό δυναμικό που θα δουλέψει χωρίς εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις, χωρίς καν δικαίωμα να απεργήσει απέναντι στην εργοδοτική ασυδοσία και εκμετάλλευση. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η ίδρυσή του ανακοινώθηκε από την "αναπτυξιακή" φιέστα της κυβέρνησης στην Ελευσίνα, πάνω δηλαδή στα συντρίμμια των πλημμυρών της Δυτικής Αττικής.
  • Με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής υλοποιείται και ο νόμος 4009/11 της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - ΝΔ για 2ετή προγράμματα κατάρτισης, που θα παρέχουν ουσιαστικά τζάμπα εργατικό δυναμικό στις επιχειρήσεις και τους εφοπλιστές μέσω πρακτικής άσκησης και μαθητείας.
  • Προχωρούν οι συγχωνεύσεις άσχετων μεταξύ τους αντικειμένων με βάση τα κριτήρια της εξοικονόμησης πόρων και της αγοράς. Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα το Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών, στο οποίο συγχωνεύονται τα Τμήματα Αισθητικής, Ραδιολογίας - Ακτινολογίας, Ιατρικών Εργαστηρίων, Οπτικής και Οδοντικής!
  • Συνεχίζεται η "ομηρία" των έκτακτων καθηγητών αφού δεν προβλέπεται η μονιμοποίησή τους.
Τώρα χρειάζεται να κλιμακωθεί ο αγώνας διεκδικώντας όσα έχουμε ανάγκη!

Ο πολύμορφος αγώνας που αναπτύχθηκε το προηγούμενο διάστημα από τους συλλόγους των σπουδαστών, των μόνιμων καθηγητών και των εκτάκτων, ενάντια στην έλλειψη καθηγητών και χρηματοδότησης, ενάντια στις συγχωνεύσεις, ενάντια συνολικά στα προβλήματα που βιώνουμε καθημερινά, πρέπει τώρα να κλιμακωθεί γιατί κλιμακώνεται και η επίθεση της κυβέρνησης συνολικά και ενιαία με βάση το κλείσιμο της 3ης "αξιολόγησης", την προώθηση νέων αντιλαϊκών μέτρων, τις απαιτήσεις του ΣΕΒ και συνολικά του κεφαλαίου.

Τώρα χρειάζεται να κλιμακωθεί ο αγώνας κόντρα στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, διεκδικώντας όσα έχουμε ανάγκη! Ολοι και όλες να μπουν στον αγώνα χωρίς αναμονή! Να κάνουμε στην άκρη όλους όσοι (παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, διοικήσεις, μερίδα καθηγητών) σκόπιμα κρύβουν την πλήρη αλήθεια και σπέρνουν τον εφησυχασμό για την επόμενη μέρα, ενώ είναι πλέον σαφές ότι τα προβλήματα θα παραμείνουν και θα μεγαλώσουν.

Χρειάζεται να δυναμώσει η πάλη για να ενισχυθούν τα πανεπιστημιακά ιδρύματα με χρηματοδότηση, υποδομές και μόνιμο προσωπικό, για να έχουν όλοι πρόσβαση χωρίς εμπόδια σε αναβαθμισμένες σπουδές πάνω στο αντικείμενο που επέλεξαν. Για να είναι το πτυχίο η μοναδική προϋπόθεση για την πλήρη πρόσβαση στο επάγγελμα. Για να καταργηθούν οι κατηγορίες πτυχίων και αποφοίτων. Για να υπάρχει ένα και μοναδικό πτυχίο, πανεπιστημιακού επιπέδου, σε κάθε επιστημονικό αντικείμενο, με ενιαία, κοινά προγράμματα σπουδών στις αντίστοιχες σχολές. Η πάλη για τα επαγγελματικά δικαιώματα να συνδεθεί με την πάλη του ταξικού εργατικού κινήματος για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Μόνο σε αυτήν την κατεύθυνση μπορεί να υπάρξει πραγματική αναβάθμιση των σπουδών.

Σε αυτήν τη βάση μπορεί να δυναμώσει η κοινή πάλη όλων, ανεξαρτήτως τμήματος και σχολής, κόντρα στη λογική "ο καθένας να κοιτάει την πάρτη του" που καλλιεργούν διάφοροι. Κοινή πάλη που είναι αναγκαία γιατί κανένα τμήμα από μόνο του δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της ενιαίας αντιλαϊκής επίθεσης. Να δυναμώσουν η κοινή πάλη και η ενότητα με τους εργαζόμενους και όλο το λαό.

Να πάρουν απάντηση οι εκβιασμοί του υπουργείου και της κυβέρνησης που λένε "ή θα δεχτείτε την πανεπιστημιοποίηση με τους προτεινόμενους όρους ή θα παραμείνετε ΤΕΙ".

Να απομονωθούν οι δυνάμεις εκείνες (όπως τα ΕΑΑΚ και άλλοι) που επί της ουσίας διεκδικούν να παραμείνουν τα πράγματα όπως είναι σήμερα, δηλαδή να παραμείνουν όλα τα μεγάλα προβλήματα που ζούμε σήμερα καθημερινά.

Εχουν τεράστιες ευθύνες όσοι καθηγητές εκμεταλλεύονται την αγωνία των σπουδαστών για να παζαρέψουν αποκλειστικά τη θέση τους ή να διαφυλάξουν τις "μπίζνες" τους αδιαφορώντας ουσιαστικά για τα μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα των σπουδαστών.

Καλούμε όλους τους σπουδαστές, τους εργαζόμενους και τους καθηγητές των ΤΕΙ της Αττικής να συμπορευτούν με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, που σταθερά παλεύουμε για την αναγκαιότητα της Ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης, αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν προς όφελος των κοινωνικών αναγκών και όχι του κεφαλαίου».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ