Τρίτη 16 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Το μεγάλο βρετανικό κατασκευαστικό μονοπώλιο «Carillion» μπήκε χτες σε καθεστώς υποχρεωτικής εκκαθάρισης με χρέη άνω του 1,5 δισεκατομμυρίου στερλινών. Αφορμή έδωσε η άρνηση των τραπεζών να δώσουν νέα δάνεια. Η εταιρεία απασχολεί 43.000 εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο (σχεδόν οι μισοί ζουν στη Βρετανία). Νωρίτερα, ο αρχηγός του Εργατικού Κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν, ανακοίνωσε ότι δεν υποστηρίζει τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit.

ΤΥΝΙΔΑ.-- Με βροχή δακρυγόνων και γκλομπς διέλυσε την Κυριακή η αστυνομία νέα μεγάλη διαδήλωση στην πρωτεύουσα της Τυνησίας, Τύνιδα, εξαιτίας του νέου κύματος ακρίβειας, φτώχειας, ανεργίας, αύξησης της φορολογίας και κλιμάκωσης των μέτρων λιτότητας για χάρη του ντόπιου και ξένου μεγάλου κεφαλαίου, εφτά χρόνια μετά τις μαζικές διαδηλώσεις που προκάλεσαν την ανατροπή του Προέδρου Ζιν ελ Αμπίντιν Μπεν Αλι (το 2011).

ΣΚΟΠΙΑ.-- Το Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ επικύρωσε χτες το σύμφωνο φιλίας με τη Βουλγαρία, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει τη σύσταση διμερούς επιτροπής που θα επανεξετάσει «την κοινή Ιστορία» και την πιθανή αναθεώρηση των σχολικών εγχειριδίων Ιστορίας, ενώ η Σόφια διακηρύσσει την υποστήριξή της στο στόχο των Σκοπίων για ένταξη σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Επίσημη διήμερη επίσκεψη στο Βελιγράδι ξεκίνησε χτες το απόγευμα ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Σίνζο Αμπε, συνοδευόμενος από μεγάλη αντιπροσωπεία εκπροσώπων μονοπωλίων. Είναι η πρώτη επίσκεψη Ιάπωνα πρωθυπουργού στη Σερβία εδώ και τουλάχιστον 30 χρόνια.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία «Φορντ» ανακοίνωσε χτες ότι θα επενδύσει 11 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2022 στην παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

ΣΑΚΡΑΜΕΝΤΟ.-- Το θάνατο τουλάχιστον 20 ανθρώπων προκάλεσαν οι πρόσφατες λασποπλημμύρες στη νότια Καλιφόρνια, έπειτα από τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές. Αλλοι 4 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται.

ΒΕΡΝΗ.-- Ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, Μπέργκε Μπρέντε, δήλωσε ότι μεταξύ των ξένων ηγετών που θα συμμετάσχουν θα είναι και ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, υπενθυμίζοντας ότι έχει φέτος ως κεντρικό θέμα την «οικοδόμηση ενός κοινού μέλλοντος σε έναν κατακερματισμένο κόσμο».

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Ο Μοχάμεντ Χαμντάν, στέλεχος της παλαιστινιακής ισλαμικής οργάνωσης «Χαμάς», γλίτωσε προχτές από έκρηξη βόμβας, που είχε τοποθετηθεί στο αυτοκίνητό του στον νότιο Λίβανο. Η βόμβα εξερράγη προκαλώντας στον Χαμντάν τραύματα. Η «Χαμάς», με ανακοίνωσή της, κατηγόρησε τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες, Μοσάντ, πως βρίσκονται πίσω από τη δολοφονική απόπειρα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ