Τρίτη 16 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΒΟΥΛΗ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΤΗΣ 3ης «ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ»

Με την ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε το ΚΚΕ, ολοκληρώθηκε χτες βράδυ στην Ολομέλεια της Βουλής, με τις «fast track» διαδικασίες του επείγοντος, μία ακόμα αποστολή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για λογαριασμό του κεφαλαίου. Πρόκειται για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τίτλο «Ρυθμίσεις για την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής και άλλες διατάξεις», το οποίο περιλαμβάνει δεκάδες από τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της 3ης «αξιολόγησης» του 3ου μνημονίου.

Απ' αυτά ξεχωρίζουν το χτύπημα του απεργιακού δικαιώματος, η επέκταση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για χρέη στην Εφορία και στα Ταμεία, η απαγόρευση της μετατροπής των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου στο Δημόσιο, το πετσόκομμα επιδομάτων που αφορούν από τα παιδιά και τους ανθρώπους με αναπηρία έως τους εργαζόμενους των ΟΤΑ στις επικίνδυνες και ανθυγιεινές εργασίες κ.ά. Η άλλη όψη του νομοσχεδίου είναι τα προνόμια και οι νέες φοροαπαλλαγές για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Σε σύνολο 295 βουλευτών, «υπέρ» επί της αρχής ψήφισαν 154 βουλευτές (η 154η ψήφος είναι της ανεξάρτητης βουλευτή Θ. Μεγαλοοικονόμου) και «κατά» 141. Για το άρθρο 208 που αφορά τους πλειστηριασμούς, «υπέρ» ψήφισαν 154 βουλευτές και «κατά» 141. Για το αντιαπεργιακό άρθρο 211, «υπέρ» ψήφισαν 155 (η 155η ψήφος είναι του ανεξάρτητου βουλευτή Χ. Θεοχάρη), 134 «κατά» και 5 «παρών» ανήκουν στους βουλευτές του Ποταμιού (απουσίαζε ο Σπ. Δανέλης). Για την τροπολογία 1437, που αφορά τους πλειστηριασμούς για χρέη προς το Δημόσιο, «υπέρ» ψήφισαν 154, «κατά» 141.

Στο άρθρο 214, για το οποίο ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία η ΝΔ, 154 βουλευτές ψήφισαν «υπέρ», 125 «κατά», 16 «παρών». Οι βουλευτές του ΚΚΕ ψήφισαν «παρών» στο συγκεκριμένο άρθρο. Οπως αναφέρεται σε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα που εκδόθηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, παρά το γεγονός ότι αυξάνει το συνολικό κονδύλι και επιδοτεί το πρώτο και δεύτερο παιδί, πρόκειται για μέτρο αναδιανομής της φτώχειας, παίρνοντας από τους φτωχούς για να δώσει στους φτωχότερους, αφού η επιδότηση αυτή είναι η ελάχιστη, ενώ την ίδια στιγμή μειώνει τα επιδόματα τριτέκνων και πολυτέκνων.

Κοινό αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία κατέθεσαν ΠΑΣΟΚ - Ποτάμι για τα άρθρα 182 για την υποχρεωτικότητα της εξωδικαστικής διαμεσολάβησης και 380 για την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας. «Υπέρ» ψήφισαν 154 βουλευτές, «κατά» 141. Παρά τις μεταξύ τους διαφοροποιήσεις στην ψηφοφορία, από τη συζήτηση αναδείχτηκε ο ανταγωνισμός ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα, κυρίως με τη ΝΔ, για το ποιος μπορεί πιο αποτελεσματικά να υπηρετήσει το στόχο της ανάκαμψης για το κεφάλαιο, τον οποίο όλοι αναγορεύουν σε «εθνικό στόχο» και προσπαθούν να στρατεύσουν το λαό.

Στον αντίποδα, με τις τοποθετήσεις τους, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και οι άλλοι βουλευτές του Κόμματος αποκάλυψαν τους πραγματικούς στόχους και τις επιδιώξεις που υπηρετεί ο νέος νόμος και συνολικά η πολιτική της κυβέρνησης, έδειξαν τη σύμπλευση της ΝΔ, που πλειοδότησε σε σειρά αντιλαϊκών μέτρων, και έδωσαν απάντηση στην επίθεση που εξαπολύει η κυβέρνηση, με τη στήριξη και άλλων δυνάμεων, στους εργατικούς αγώνες και στο ΚΚΕ, για να συκοφαντήσει το κίνημα και να περάσει «άβρεχτη» τα αντιλαϊκά μέτρα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ