Πέμπτη 11 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Βασισμένη στο μύθο του Ορφέα

Dimitris Sakalakis

Μια εικαστική παράσταση μουσικού θεάτρου που βασίζεται στο μύθο του Ορφέα και την ποίηση του Τ. Σ. Ελιοτ ανεβαίνει στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στο Κέντρο Πολιτισμού - Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», στις 25 Γενάρη, και για έξι μόνο παραστάσεις (25, 26, 27, 28 Γενάρη & 2, 3 Φλεβάρη 2018). Το έργο «Orpheus» παρουσιάζεται σε συμπαραγωγή με την ομάδα «οper(ο)», αναγνωρισμένο σχήμα για τη συμβολή του στις παραστατικές τέχνες που δοκιμάζουν τα όρια του μουσικού θεάτρου, της όπερας αλλά και των site-specific performances.

Η μυθική μορφή του Ορφέα, κεντρική στην ιστορία του μουσικού θεάτρου, απομονώνεται από το μύθο του έρωτά του με την Ευρυδίκη και εξελίσσεται σε έμβλημα της πάλης με τον θάνατο. Η λυρική τέχνη και η ερωτική επιθυμία αναδεικνύονται σε ισχυρά όπλα του για την ανατροπή του θνητού και την επικράτηση του αιώνιου.

Η ομάδα «οper(ο)» επικεντρώνει τη δραματουργία της σε πέντε σκηνές του μύθου, σε πέντε «στιγμές», που προσδιορίζονται ως «Θρήνος», «Κατάδυση», «Κοίταγμα», «Μεταμόρφωση» και «Θάνατος», επιχειρώντας μια σκηνική ανασύνθεση και απόδοση του ορφικού μύθου μέσα από την ποίηση του Τ. Σ. Ελιοτ. Κατά τη διάρκεια της παράστασης παρακολουθούμε την κάθοδο του Ορφέα προς τον Αδη και την καταληκτική αποτυχία του να κερδίσει τη μάχη μαζί του. Ωρα έναρξης: 8.30 μ.μ.

Σκηνοθεσία: Ειρήνη Γεωργαλάκη - Εριφίλη Γιαννακοπούλου. Σύνθεση: Μιχάλης Παρασκάκης. Δραματουργία: Αγγελος Σκασίλας. Σκηνικά: Κατερίνα Χάρου. Κοστούμια: Αλεξία Χρυσοχοΐδου. Κίνηση: Πωλίν Υγκέ. Σχεδιασμός φωτισμών: Χρήστος Τζιόγκας. Σχεδιασμός ήχου: Μπράιαν Κουν.

Για τη μουσική του έργου έπαιξαν οι: Σπύρος Βέργης (τρομπόνι), Γκουίντο ντε Φλάβις (σαξόφωνο), Βασίλης Δημακόπουλος (φωνή). Μετάφραση Τ. Σ. Ελιοτ: Χάρης Βλαβιανός.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ