Σάββατο 6 Γενάρη 2018 - Κυριακή 7 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
«ΕΡΓΑΛΕΙΟΘΗΚΕΣ» ΟΟΣΑ
Αναδιαρθρώσεις με το βλέμμα στην ανάκαμψη του εγχώριου κεφαλαίου

Από παλιότερη συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Α. Γκουρία

Eurokinissi

Από παλιότερη συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Α. Γκουρία
Η στρατηγική της ανάκαμψης του κεφαλαίου διαπερνά ένα προς ένα τα κάθε είδους αντιλαϊκά προαπαιτούμενα του νέου «συμπληρωματικού» μνημονίου της κυβέρνησης με την Ευρωζώνη. Ενα τμήμα αυτής της πολιτικής ταξινομείται στις λεγόμενες «εργαλειοθήκες» του ΟΟΣΑ, η εφαρμογή των οποίων έχει ξεκινήσει από τις προκάτοχες κυβερνήσεις και με εντατικότερους ρυθμούς προχωρά από τη σημερινή κυβέρνηση, με άξονες τη βελτίωση του «επιχειρηματικού περιβάλλοντος», τη διευκόλυνση της συγκέντρωσης κλάδων και δραστηριοτήτων που χαρακτηρίζονται από σχετική διασπορά κ.ά.

Σε αυτό το επίπεδο, η σημερινή κυβέρνηση στον προηγούμενο νόμο με τα προαπαιτούμενα της «αξιολόγησης» «κλείδωσε» την πλήρη «απελευθέρωση» των φαρμακείων (πλέον, άδεια φαρμακείου χορηγείται και σε πρόσωπα που δεν έχουν την ιδιότητα του φαρμακοποιού), ενώ μεταξύ άλλων σε προηγούμενη φάση είχε προωθήσει το χτύπημα της κυριακάτικης αργίας στο λιανεμπόριο.

Για το επόμενο διάστημα, οι «εργαλειοθήκες» του ΟΟΣΑ, μεταξύ άλλων, προβλέπουν:

-- Εκπαίδευση: «Οι αρχές έχουν λάβει μέτρα για τη σύγκλιση με τις βέλτιστες πρακτικές του ΟΟΣΑ», αναφέρεται στο «συμπληρωματικό μνημόνιο», ενώ ως «επόμενα βήματα» προσδιορίζονται τα «κριτήρια και το χρονοδιάγραμμα για τη συγχώνευση σχολικών μονάδων από το σχολικό έτος 2018 - 2019», ο νόμος για την «αναβάθμιση» φορέων που είναι αρμόδιοι για τις «αξιολογήσεις», ο νόμος «για την αξιολόγηση του προσωπικού ανώτερης εκπαίδευσης και η ορθολογική χρήση πόρων» κ.ά.

-- Εκσυγχρονισμός του «εταιρικού δικαίου» (νόμος σχετικά με τις ΑΕ κ.ά.) με κατεύθυνση τις «βέλτιστες πρακτικές» της ΕΕ καθώς και αξιολόγηση των διατάξεων που ισχύουν αναφορικά με τις συγχωνεύσεις - εξαγορές.

-- Αγορές προϊόντων και επιχειρηματικό περιβάλλον: Με πρόταγμα την «ελάφρυνση των αδικαιολόγητων περιορισμών στην πρόσβαση στην αγορά» προβλέπονται παρεμβάσεις αναφορικά με τα οικοδομικά υλικά, η έναρξη της διαδικασίας για τη δημοπράτηση ψηφιακών υπηρεσιών και ψηφιακών ραδιοφωνικών συχνοτήτων κ.ά.

-- Αδειοδότηση επενδύσεων: «Οριζόντια μέτρα» για τον εκσυγχρονισμό των διαδικασιών αδειοδότησης, νέα νομοθεσία σε ό,τι αφορά τα λατομεία και άλλους τομείς εξορυκτικής δραστηριότητας.

-- Προώθηση των εξαγωγών: Κατάρτιση σχεδίου με «τη συμμετοχή δημόσιων και ιδιωτικών φορέων» και εφαρμογή του «σχεδίου δράσης» που θα παρακολουθείται σε τριμηνιαία βάση.

-- Χρήσεις γης: Υπουργική απόφαση με τις τεχνικές προδιαγραφές για τα περιφερειακά χωροταξικά και τα πολεοδομικά σχέδια.

-- Γεωργικός τομέας: Υπουργικές αποφάσεις σχετικά με το θεσμικό πλαίσιο για τη διευκόλυνση της οργάνωσης των αγροτών σε ομάδες παραγωγών και για τη σύσταση συστήματος παροχής συμβουλών για τους αγρότες.

«Η αναπτυξιακή στρατηγική θα πρέπει να οικοδομηθεί επί μεσοπρόθεσμων σχεδίων δράσης», που αφορούν την Εκπαίδευση, τον «εκσυγχρονισμό» της δημόσιας διοίκησης και του δικαστικού συστήματος καθώς και τη «στρατηγική κατά της διαφθοράς» (όπου περιλαμβάνουν και την περιβόητη συμφωνία «Greco», αναφορικά με τα κουπόνια για την ενίσχυση πολιτικών κομμάτων). Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η εφαρμογή τριετούς στρατηγικού σχεδίου για τη βελτίωση της λειτουργίας του δικαστικού συστήματος, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη εναλλακτικών μέσων επίλυσης διαφορών.

Ειδική αναφορά γίνεται στον κλάδο της εφοδιαστικής αλυσίδας (Logistics) στην περιοχή του Θριασίου, όπου προωθούνται η εκχώρηση της εκμετάλλευσης και της διαχείρισης σε ιδιώτες, αλλά και συμπράξεις του κράτους με ιδιωτικά κεφάλαια (ΣΔΙΤ). Οπως αναφέρεται, «οι αρχές θα εξασφαλίσουν τη λειτουργία και τη συντήρηση του κέντρου εμπορευματικών μεταφορών στα 588 στρέμματα που προβλέπονται» με σύμβαση παραχώρησης μετά από διεθνή διαγωνισμό.

Το υπό διαμόρφωση πλαίσιο εστιάζει, μεταξύ άλλων, σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να ευθυγραμμιστούν με τη νομοθεσία και τις πολιτικές της ΕΕ, να καταστούν πιο σύγχρονες και ανταγωνιστικές. Σε αυτήν την κατεύθυνση, προβλέπονται σταθερό ρυθμιστικό καθεστώς για επενδύσεις στα δίκτυα, η σύσταση Ειδικής Γραμματείας για το νερό με «επαγγελματισμό και αποπολιτικοποίηση σε όλα τα επίπεδα», όπως και η «μεταρρύθμιση της διοίκησης των τοπικών εταιρειών ύδρευσης και η αποσαφήνιση της γεωγραφικής εμβέλειας των τοπικών εταιρειών με ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ ώστε να μην επικαλύπτονται». Σε ό,τι αφορά τις αστικές συγκοινωνίες και συγκεκριμένα τον ΟΑΣΘ, προωθείται η «αύξηση της αποδοτικότητας και βιωσιμότητας», που βέβαια μεταφράζεται σε νέες επιβαρύνσεις. Την ίδια ώρα (μέχρι τον φετινό Ιούνη), θα προχωρήσουν τα μέτρα για τη μείωση των ελλειμμάτων, ως προαπαιτούμενο για οποιαδήποτε κρατική χρηματοδότηση προς τον Οργανισμό.

Εργαλεία για τη χρηματοδότηση των επιχειρηματικών ομίλων

Σε αυτό το φόντο, και με «κράχτη» την ταξική, αντιλαϊκή τους πολιτική, χτίζουν τις μεγάλες επιχειρηματικές «μπίζνες» της «επόμενης μέρας»: «Οι ελληνικές αρχές θα συμφωνήσουν με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το αργότερο έως τον Ιούνιο του 2018, κατάλογο 15 έως 20 μεγάλων, εμβληματικών σχεδίων» για την περίοδο μέχρι το 2020, αναφέρεται χαρακτηριστικά στο επικαιροποιημένο μνημόνιο, θέλοντας να δώσουν ώθηση σε μεγάλα επενδυτικά πρότζεκτ, που θα αποτελέσουν πηγή κέρδους για τα μονοπώλια και ταυτόχρονα θα προωθούν στρατηγικές κατευθύνσεις και επιδιώξεις της ΕΕ, όπως οι «απελευθερώσεις» τομέων της οικονομίας, η παραπέρα συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου κ.ά.

Στα παζάρια φαίνεται να βρίσκεται ακόμα το καυτό ζήτημα της χρηματοδότησης των επιχειρηματικών ομίλων που θα αναλάβουν αυτά τα «εμβληματικά» έργα, όπως και άλλες υποδομές. Σε αυτό το πλαίσιο, προωθείται η ίδρυση της λεγόμενης «Αναπτυξιακής Τράπεζας», που, όπως συμφωνήθηκε, «δεν θα δεχτεί καταθέσεις από το Δημόσιο ούτε θα εμπλέκεται με την άμεση δανειοδότηση», ενώ οι λειτουργίες, η δομή και οι νομικοί όροι της θα συμφωνηθούν μέσα από διαδικασία διαβούλευσης με τους «θεσμούς».

Σύμφωνα, εξάλλου, με πληροφορίες, το «πάνω χέρι» στην «Αναπτυξιακή Τράπεζα» θα έχει η πλευρά της Κομισιόν, που με τη σειρά της, στη δέσμη προτάσεων αναφορικά με την «εμβάθυνση της ΟΝΕ», προβλέπει την «παροχή στήριξης στα κράτη - μέλη για την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων μέσω ενός εργαλείου για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και τεχνικής στήριξης κατόπιν αιτήματος των κρατών - μελών».

Σε αυτό το επίπεδο, η χρηματοδότηση των επενδύσεων θα αξιοποιηθεί στη «μεταμνημονιακή» εποχή ως ένας επιπλέον μηχανισμός παρακολούθησης και επιτάχυνσης των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων.


Α. Σ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ