Πέμπτη 4 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
«Συνωστισμός» παλιών και νέων αντιλαϊκών μέτρων για την ανάκαμψη του κεφαλαίου

Στις αρχές της επόμενης βδομάδας κατατίθεται στη Βουλή το νέο πολυνομοσχέδιο με τα δεκάδες αντιλαϊκά προαπαιτούμενα που αφορούν στο κλείσιμο της 3ης «αξιολόγησης». Μεταξύ αυτών τα νέα εμπόδια που στήνουν για την κήρυξη εργατικών απεργιών, η έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό αλλά και προς τα ασφαλιστικά ταμεία για τους αυτοαπασχολούμενους, οι νέες παρεμβάσεις για την προστασία των τραπεζικών ομίλων με αιχμή τα «κόκκινα» δάνεια. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο νέο εφαρμοστικό νόμο θα «επαναδιατυπώνεται» η ρήτρα αναφορικά με την ταχύτερη εφαρμογή για τη μείωση του αφορολόγητου ορίου (από το 2019 αντί του 2020), σε περίπτωση που διαπιστωθούν «αστοχίες» στην εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού, με βάση και τη «γνωμοδότηση» που αναμένεται να κοινοποιήσει την άνοιξη φέτος η πλευρά του ΔΝΤ.

Την ίδια ώρα, ψηλά στην αντιλαϊκή ατζέντα βρίσκεται και το ζήτημα του πετσοκόμματος των προνοιακών επιδομάτων για τα λαϊκά νοικοκυριά, που βέβαια θα έχει και συνέχεια στην πορεία για την 4η «αξιολόγηση». Επιπλέον, στο αντιλαϊκό νομοσχέδιο αναμένεται να περάσουν και παρεμβάσεις που αφορούν στις λεγόμενες «εργαλειοθήκες» του ΟΟΣΑ, με άξονα τη βελτίωση του «επιχειρηματικού περιβάλλοντος».

Τα ζητήματα αυτά θα βρεθούν στο επίκεντρο της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ, που συνεδριάζει στις 11 Γενάρη. Τη σκυτάλη παραλαμβάνει στη συνέχεια το Γιούρογκρουπ, που αναμένεται να επικυρώσει την επικαιροποιημένη αντιλαϊκή συμφωνία στο πλαίσιο της συνεδρίασης στις 22 Γενάρη, με βάση βέβαια και τη νέα «έκθεση συμμόρφωσης» (Compliance report) που συντάσσει η πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Παράλληλα, «στα σκαριά» βρίσκεται πλέον η νέα «σοδειά» με τα ακόμη 82 προαπαιτούμενα του επόμενου - 4ου - κύκλου «αξιολόγησης», που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το Μάη του 2018, σύμφωνα με το αντιλαϊκό χρονοδιάγραμμα. Σε ό,τι αφορά τα λεγόμενα «κόκκινα» δάνεια, εκκινούν και οι διεργασίες αναφορικά με την «αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας» του υπάρχοντος νομικού πλαισίου περί «αφερεγγυότητας των νοικοκυριών», καθώς σύμφωνα με το «συμπληρωματικό μνημόνιο», με ορόσημο το Φλεβάρη του 2018 ο νόμος 3869/2010 (λεγόμενος νόμος Κατσέλη) θα έχει τροποποιηθεί.

Το πλαίσιο δίνεται άλλωστε στο «συμπληρωματικό μνημόνιο» της κυβέρνησης με την Ευρωζώνη, όπου βασικό ζητούμενο είναι η ολόπλευρη εφαρμογή της γκάμας με τα αντεργατικά μέτρα της προηγούμενης «μνημονιακής περιόδου» σε «μεσοπρόθεσμο ορίζοντα» (τουλάχιστον μέχρι το 2022), ενώ περιλαμβάνονται τόσο τα προαπαιτούμενα της τρέχουσας «αξιολόγησης», όσο και αυτά που θα ακολουθήσουν στη συνέχεια, με άξονες την «αποκατάσταση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας», τη «διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας», την «ανάπτυξη, ανταγωνιστικότητα και τις επενδύσεις», καθώς και τη διαμόρφωση, όπως λένε, «σύγχρονου κράτους και δημόσιας διοίκησης».

Σε κάθε περίπτωση, τα «δημοσιονομικά μεγέθη» της επόμενης περιόδου θα ενσωματωθούν και στο υπό διαμόρφωση νέο «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής» 2019-2022, που αναμένεται να κατατεθεί την άνοιξη του 2018, ως πρόσθετη «δικλίδα ασφαλείας», με βάση και τις όποιες «υποδείξεις» από την πλευρά του ΔΝΤ.

Μόνιμα στο στόχαστρο οι «οφειλές» λαϊκών νοικοκυριών

Σε αυτό το φόντο, η κυβέρνηση επιχειρεί να θολώσει το πεδίο, αλλά και να δημιουργήσει «κάλπικες» εντυπώσεις αναφορικά με την απόφασή της να κλιμακώσει τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς για τις «οφειλές» προς το φοροεισπρακτικό μηχανισμό.

Κάθε άλλο παρά τυχαία, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Ρ. Αντωνοπούλου, ισχυρίστηκε ότι το οικονομικό επιτελείο έχει ετοιμάσει πρόταση για «επιμήκυνση» του χρόνου αποπληρωμής σε 12 δόσεις, κάτι που βέβαια, έτσι κι αλλιώς, δεν θα οδηγούσε σε πραγματική ανακούφιση τα λαϊκά νοικοκυριά.

Την ίδια ώρα, «πηγές» του υπουργείου Οικονομικών, μπροστά στο κλείσιμο της «αξιολόγησης», ομολογούν ότι τα εν λόγω σενάρια «δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», ενώ επιχειρώντας να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, επισημαίνουν πως «εξετάζονται διαρκώς μέτρα και ρυθμίσεις που αποσκοπούν στην είσπραξη των φόρων, με τρόπο που να διασφαλίζεται και η οικονομική βιωσιμότητα επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων». Σύμφωνα με πληροφορίες, υπό συζήτηση με το κουαρτέτο είναι το ενδεχόμενο αποπληρωμής του φόρου εισοδήματος μέχρι 6 μηνιαίες δόσεις, αντί για τις 3 διμηνιαίες που ισχύει.

Από την πλευρά της, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) εξέδωσε απόφαση με την οποία αλλάζει το πλαίσιο έκδοσης αποδεικτικού ενημερότητας και βεβαίωσης οφειλής για χρέη προς τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό. Με το νέο πλαίσιο, θα είναι ουσιαστικά εφικτή η πώληση ενός ακινήτου χωρίς κατ' ανάγκη να εξοφληθεί το σύνολο της οφειλής του φορολογούμενου, που βέβαια θα συνεχίσει να είναι απαιτητή στο ακέραιο από τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ