Πέμπτη 4 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΝΤΡΑ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
Δραματική η κατάσταση στα νησιά για χιλιάδες ανθρώπους

Copyright 2016 The Associated

Αθλιες και επικίνδυνες εξακολουθούν να είναι οι συνθήκες διαβίωσης για χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που ζουν στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης στα νησιά. Σύμφωνα με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, αν και έχουν απομακρυνθεί περίπου 6.000 αιτούντες άσυλο από τα νησιά, στο πλαίσιο των προσπαθειών για μείωση του υπερ-συνωστισμού στα κέντρα υποδοχής και για τη μεταφορά των πιο ευάλωτων ατόμων σε ασφαλείς συνθήκες, περίπου 10.000 αιτούντες άσυλο εξακολουθούν να συνωστίζονται στις δομές που διαχειρίζεται η κυβέρνηση στα νησιά, που ξεπερνούν κατά το διπλάσιο την αρχική τους χωρητικότητα. Η κατάσταση συνεχίζει να είναι δραματική στα κέντρα υποδοχής στη Μόρια στη Λέσβο και στο Βαθύ στη Σάμο.

Εξάλλου, την τελευταία στιγμή αναβλήθηκε, χτες, η επίσκεψη του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, στη Χίο και στον καταυλισμό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη ΒΙΑΛ. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής, Μιλτιάδη Κλάπα, που έφτασε χτες στο νησί αντί του υπουργού, η επίσκεψή του αναβλήθηκε λόγω κυβερνητικών υποχρεώσεων. Στη ΒΙΑΛ συναντήθηκε με εργαζόμενους, ενώ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ισχυρίστηκε πως «αν δεν υπάρξουν άλλα εμπόδια, σε δύο βδομάδες το πολύ οι οικίσκοι στον καταυλισμό θα έχουν τοποθετηθεί», παρά το γεγονός ότι αντίστοιχες δεσμεύσεις (που βέβαια δεν λύνουν το πρόβλημα) έχουν ακουστεί εδώ και μήνες. Ακόμα, ο Μ. Κλάπας δήλωσε πως βρίσκονται σε εξέλιξη μία σειρά εργολαβιών θέρμανσης, ύδρευσης και αποχέτευσης με στόχο την καλυτέρευση των συνθηκών διαμονής, ενώ επέρριψε ευθύνες στο δήμο Χίου γιατί με τη στάση του καθυστέρησε τις εργασίες στον καταυλισμό, με αποτέλεσμα τις κακές συνθήκες. Ο Μ. Κλάπας επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης να συνεχίσει τη μεταφορά των ευπαθών ομάδων μεταναστών και προσφύγων στην ηπειρωτική Ελλάδα, με στόχο «να μειωθεί ο χρόνος παραμονής των ατόμων στα νησιά, στο πλαίσιο βέβαια της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας». Τέλος, ο γγ Μεταναστευτικής Πολιτικής ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να φτιαχτεί προαναχωρησιακό κέντρο στο βουνό Αίπος και ανέφερε πως προκρίνεται άλλη λύση από το αρμόδιο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, το οποίο θα προχωρήσει και στην κατασκευή του.

Αξίζει να σημειωθεί πως από τον Ιούλη μέχρι το Δεκέμβρη του 2017 περίπου 20.000 ξεριζωμένοι έφτασαν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Στα άτομα αυτά περιλαμβάνονται πάρα πολλές οικογένειες και πολλοί άνθρωποι που χρειάζονται ειδική στήριξη. Πάνω από το 70% των αφίξεων πέρσι αφορούσαν Σύρους, Ιρακινούς ή Αφγανούς, ενώ 4 στους 10 είναι ανήλικοι.

Να σημειώσουμε ότι επαναλειτουργεί ως ανοιχτή δομή φιλοξενίας ο πρώην καταυλισμός προσφύγων στον Κατσικά Ιωαννίνων και δέχεται τις τελευταίες μέρες πρόσφυγες και μετανάστες από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Στη δομή έχουν μεταφερθεί 121 άτομα από τη Μόρια και 47 από τη Σάμο, ενώ είναι τριπλάσια η δυναμικότητα υποδοχής μετά την ανασυγκρότηση του χώρου. Στη θέση των σκηνών που στήθηκαν όταν πρωτολειτούργησε ο χώρος, σήμερα υπάρχουν 100 οικίσκοι των 35 τ.μ. και επιπλέον διαθέτουν κουζίνα και μπάνιο. Ο συντονιστής Ηπείρου για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό, Φίλιππος Φίλος, είπε στο ΑΠΕ πως αναμένονται και νέες αφίξεις, καθώς η δομή μπορεί να φιλοξενήσει 500 άτομα. Σύμφωνα με τις αρχές, οι πρώτοι πρόσφυγες που έφτασαν από τη Μόρια και τη Σάμο βρήκαν τρόφιμα για δέκα μέρες, ενώ, σύμφωνα με το οργανόγραμμα της δομής, στη συνέχεια η κάθε οικογένεια για τις ανάγκες της θα διαχειριστεί τα χρήματα που της αποδίδονται κάθε μήνα. Στην Ηπειρο φιλοξενούνται 1.300 πρόσφυγες, από τους οποίους οι 400 μένουν σε μισθωμένα διαμερίσματα. Οι υπόλοιποι φιλοξενούνται σε δομές στην Κόνιτσα, στα Δολιανά, στη Φιλιππιάδα και την Ελεούσα.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org