Πέμπτη 4 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΝΕΟΛΑΙΑ
Μαθητική δημιουργία ενάντια στον πόλεμο

Με τίτλο «Μια εικόνα, τρία ερωτήματα» η πρωτοβουλία δράσης για μαθητές από την ΕΕΔΥΕ

«

Μια εικόνα, τρία ερωτήματα» είναι το θέμα που επέλεξε η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) για την πρωτοβουλία δράσης καλλιτεχνικής - πνευματικής δημιουργίας που διοργανώνει για τέταρτη χρονιά, απευθυνόμενη σε όλα τα σχολεία της χώρας.

Η ιδέα της νέας πρωτοβουλίας βασίζεται σε μια χαρακτηριστική φωτογραφία παιδιού από εμπόλεμη ζώνη της Μέσης Ανατολής και συνοδεύεται από τα ερωτήματα: «Γιατί γίνονται οι πόλεμοι; Γιατί ξεριζώνονται εκατομμύρια άνθρωποι από τις εστίες τους; Γιατί "να σκοτώνονται οι λαοί για τ' αφέντη το φαϊ;"». Εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων και πρωτοβουλιών της ΕΕΔΥΕ που, όπως σημειώνει στην επιστολή της προς τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, «επιδιώκει να έχει και τη δική της συμβολή στην ευαισθητοποίηση και ανάπτυξη προβληματισμού σχετικά με τις αιτίες που δυναστεύουν την ανθρωπότητα και τη ζωή μας, αλλά και τη δυνατότητα εναντίωσης στους πολέμους και σε κάθε ελληνική συμμετοχή σε αυτούς».

Η χρονική διάρκεια της συμμετοχής των μαθητών στη δράση «Μια εικόνα, τρία ερωτήματα» εκτείνεται σε όλη τη σχολική περίοδο 2017 - 2018, ώστε να διευκολύνεται η συμμετοχή, παράλληλα με την όλη δραστηριότητα των σχολείων. Οι μαθητές των σχολείων μπορούν να συμμετάσχουν με κάθε μορφή έκφρασης - καλλιτεχνικής δημιουργίας (βίντεο, μουσική, ποιήματα, πεζά κείμενα, ζωγραφιές, γκράφιτι κ.λπ.) είτε ατομικά, είτε ομαδικά.

Από το Σεπτέμβρη, οπότε και ανακοινώθηκε η πρωτοβουλία, συνάντησε μεγάλη ανταπόκριση και η ΕΕΔΥΕ έγινε αποδέκτης ιδιαίτερα θετικών σχολίων από πλευράς εκπαιδευτικών, που από διάφορες περιοχές της χώρας εκδήλωσαν ενδιαφέρον για συμμετοχή. Οπως και τα προηγούμενα χρόνια, η πρωτοβουλία της ΕΕΔΥΕ δεν είναι διαγωνισμός, αλλά μία ευκαιρία για τα παιδιά να εκφραστούν, με τις δημιουργίες τους να ξεπερνούν τα όρια του σχολείου, να τις μοιράζονται μέσα από εκθέσεις και εκδηλώσεις με την ευρύτερη κοινότητα. Τα προηγούμενα χρόνια, μέσα από τη γόνιμη συνεργασία των σχολικών κοινοτήτων και των κατά τόπους Επιτροπών Ειρήνης της ΕΕΔΥΕ, αναπτύχθηκαν οι αντίστοιχες δράσεις «Μια ζωγραφιά για την ειρήνη» το 2015, «Κανείς δεν επιλέγει να γίνει πρόσφυγας» το 2016 και «Να σκέφτεσαι τους άλλους» το 2017. Οπως επισημαίνει η ΕΕΔΥΕ, «η πείρα των προηγούμενων χρόνων, τα έργα μεγάλου αριθμού μαθητών πανελλαδικά, ανέδειξαν έναν πλούτο σκέψεων και συναισθημάτων των μαθητών, μέσα από έργα που παρουσιάστηκαν σε εκθέσεις και ποικιλόμορφες εκδηλώσεις πανελλαδικά». Και φέτος, τα έργα των μαθητών θα παρουσιαστούν σε εκδηλώσεις των Επιτροπών Ειρήνης, σε συνεννόηση με τα σχολεία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κάλεσμα στους μαθητές να δημιουργήσουν ενάντια στον πόλεμο (2017-10-06 00:00:00.0)
Σύσκεψη της ΕΕΔΥΕ (2017-09-13 00:00:00.0)
Μαθητική δημιουργία στην Κοκκινιά (2017-05-04 00:00:00.0)
Κάλεσμα στους μαθητές για καλλιτεχνική δημιουργία (2016-12-23 00:00:00.0)
Εκδήλωση της Επιτροπής Ειρήνης Ιλίου (2016-06-05 00:00:00.0)
Εκδήλωση της Επιτροπής Ειρήνης Ιλίου (2016-06-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org