Τετάρτη 3 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Τα παιδιά μαθαίνουν να δουλεύουν συλλογικά

Συζήτηση με την Χριστίνα Ρίζου, υπεύθυνη της παιδικής θεατρικής ομάδας της ΚΝΕ

Από την παράσταση «Το καπλάνι της βιτρίνας» το 2016
Από την παράσταση «Το καπλάνι της βιτρίνας» το 2016
Η παιδική θεατρική ομάδα της ΚΝΕ για παιδιά των μεγαλύτερων τάξεων του Δημοτικού και του Γυμνασίου λειτουργεί σταθερά για τρίτη χρονιά και ανανεώνεται κάθε χρόνο ανάλογα με τις ηλικίες των παιδιών.

Η ομάδα συναντιέται και κάνει πρόβες κάθε Κυριακή, από τις 5.30 μ.μ. έως τις 7 μ.μ., στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ (Τροίας 36), και είναι ακόμα ανοιχτή για καινούργια παιδιά που ίσως θελήσουν να συμμετάσχουν.

Τις δυο προηγούμενες χρονιές, η παιδική θεατρική ομάδα παρουσίασε στο Φεστιβάλ όμορφες παραστάσεις με τα έργα «Το καπλάνι της βιτρίνας» και «Κοντά στις ράγες», βασισμένα στα αντίστοιχα βιβλία της Αλκης Ζέη. Μέσα από αυτές τις επιλογές, πέρα από το θεατρικό παιχνίδι, τα παιδιά της ομάδας είχαν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με πολύ αξιόλογα λογοτεχνικά έργα, να διαβάσουν τα βιβλία και όχι μόνο το κείμενο της παράστασης.

Μια χρονιά πριν από αυτά τα έργα, στο 41ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», το 2015, μια ομάδα παιδιών συμμετείχε στη θεατρική παράσταση «Τα παιδιά της Αθήνας», βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Δημήτρη Ραβάνη - Ρεντή. Τότε ήταν που προέκυψε η ιδέα της λειτουργίας παιδικής θεατρικής ομάδας σε μόνιμη βάση.

Για το ξεκίνημα, τη λειτουργία και τους στόχους της θεατρικής ομάδας, ο «Ριζοσπάστης» μίλησε με την υπεύθυνη της ομάδας, Χριστίνα Ρίζου, που είναι νηπιαγωγός και έχει μεταπτυχιακό στο Θέατρο στην Εκπαίδευση.

Στην προεπαναστατική Ρωσία μάς ταξίδεψε η θεατρική ομάδα το 2017 με το έργο «Κοντά στις ράγες»
Στην προεπαναστατική Ρωσία μάς ταξίδεψε η θεατρική ομάδα το 2017 με το έργο «Κοντά στις ράγες»
-- Πώς αξιολογείτε αυτήν τη δουλειά τα προηγούμενα χρόνια;

-- Ξεκίνησε από την ανάγκη και των παιδιών να συμμετέχουν σε κάποια θεατρική παράσταση και να έρθουν κοντά στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ. Κάπως έτσι ξεκίνησε η ομάδα. Με παιδιά που ήθελαν να βάλουν τη δική τους σφραγίδα στο χώρο του Παιδότοπου (τότε δεν υπήρχε ο Μικρόκοσμος), για να παρουσιάσουν κι αυτά ένα δικό τους έργο. Και μετά προέκυψε η ανάγκη και η θέληση να γίνει κάτι πιο σταθερό και συστάθηκε σιγά - σιγά η ομάδα μας, στην αρχή με πιο λίγα παιδιά, μετά καθώς άρχισε και μαθευόταν, ήρθαν και άλλα. Ετσι έχουμε φτάσει στην τρίτη χρονιά. Οι πρόβες μας πια έχουν βρει και χώρο στο Στέκι της ΚΝΕ.

-- Πόσα παιδιά συμμετέχουν και τι δουλεύετε αυτόν τον καιρό, τι κάνετε στις πρόβες;

-- Αυτήν τη στιγμή την ομάδα απαρτίζουν δεκαπέντε παιδάκια ηλικίας 9 έως και 13 ετών και είμαστε ακόμα στο πρώτο διάστημα που δουλεύουμε τη σύνδεση της ομάδας, να νιώσουμε πρώτα απ' όλα ομάδα, και κάποιες θεατρικές έννοιες όπως ο χώρος, ο χρόνος, τα επίπεδα ενέργειας, κάνουμε κάποιους αυτοσχεδιασμούς και μαθαίνουμε πώς στεκόμαστε πάνω στη σκηνή, πώς μπορούμε να αρθρώσουμε λόγο. Σιγά - σιγά με τη νέα χρονιά θα αρχίσουμε να μπαίνουμε και σε κειμενάκια (όχι της παράστασης που θ' ανεβάσουμε) ως ασκησούλες, να βάλουμε στο στόμα μας λόγια που δεν είναι δικά μας αλλά πρέπει να γίνουν.

-- Πέρα από το να δουλέψετε και να παρουσιάσετε ένα έργο στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ, όπως και τις προηγούμενες χρονιές, ποιος είναι ο στόχος γενικότερα σε αυτήν τη δουλειά με την παιδική θεατρική ομάδα;

-- Ο στόχος μας είναι πρώτα απ' όλα τα παιδιά να μάθουν να δουλεύουν ομαδικά και να στηρίζουν ο ένας τον άλλο. Να κάνουν μια συλλογική προσπάθεια. Μαθαίνει ο ένας τα προτερήματα και τα ελαττώματα του άλλου και καταφέρνουν έτσι να αλληλοσυμπληρώνονται πολύ αρμονικά.

Δεν είναι δηλαδή στόχος μας η ανάδειξη κάποιου ταλέντου, αλλά το πώς συλλογικά θα καταφέρουν να πραγματοποιήσουν μια παράσταση από την αρχή μέχρι το τέλος, από τις πρόβες μέχρι και το ανέβασμα. Προσπαθούμε όσο μπορούμε να έχουμε λόγο και σε άλλα κομμάτια της παράστασης, όχι μόνο στο θεατρικό κείμενο, αλλά και στη σκηνογραφία, σε αυτά που θα φορέσουν και να δουν τι χρειάζεται για το ανέβασμα μιας παράστασης.

Μετά στο επίπεδο του θεατρικού κειμένου, δουλεύουμε και το περιεχόμενο σε κάθε παράσταση που ανεβάζουμε, τι μηνύματα δηλαδή θέλουμε να περάσουν. Τι θέλουμε να κατανοήσουν τα παιδιά και αυτά τα ίδια τι θέλουν να απευθύνουν προς τους συνομηλίκους τους και όποιους τους παρακολουθήσουν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μια πολύχρωμη παράσταση από παιδιά για παιδιά(2018-09-26 00:00:00.0)
"Το καπλάνι της βιτρίνας" στο Στέκι Πολιτισμού της ΚΝΕ(2016-10-26 00:00:00.0)
Παίζουμε, τραγουδάμε, δημιουργούμε...(2015-12-08 00:00:00.0)
Ξεκινά αύριο το Πρωτοχρονιάτικο Φεστιβάλ(2012-12-28 00:00:00.0)
Με υλικά το μεράκι και τα επίκαιρα μηνύματα(2012-12-22 00:00:00.0)
Πρωτοχρονιάτικο φεστιβάλ της ΚΝΕ για παιδιά(2012-12-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ