Τετάρτη 3 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖ
Αρχισαν οι γεωτρήσεις για λογαριασμό των ENI - «Total»

Εντονες αντιδράσεις της Αγκυρας, ενώ στρώνεται το έδαφος για κλιμάκωση των παζαριών τους επόμενους μήνες

Η ΑΟΖ της Κύπρου και τα ενδεχόμενα κοιτάσματα υδρογονανθράκων ελκύουν μεγάλους ενεργειακούς κολοσσούς
Η ΑΟΖ της Κύπρου και τα ενδεχόμενα κοιτάσματα υδρογονανθράκων ελκύουν μεγάλους ενεργειακούς κολοσσούς
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Το κλιμακούμενο ενδιαφέρον ενεργειακών κολοσσών για τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο φανερώνουν οι νέες γεωτρήσεις που ξεκίνησε στην κυπριακή ΑΟΖ το γεωτρύπανο «Saipem 12.000», την περασμένη Κυριακή, για λογαριασμό της κοινοπραξίας που έχουν συστήσει ο γαλλικός όμιλος «Total» και ο ιταλικός ENI.

Οι νέες έρευνες προχωρούν ενώ αντίστοιχα σχέδια για την ευρύτερη περιοχή αναπτύσσουν πολλές πλευρές, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, που εδώ και καιρό έχει εξαγγείλει ότι θα στείλει ειδικά εξοπλισμένα πλοία για σεισμογραφικές και άλλες ερευνητικές δραστηριότητες. Μάλιστα, έχει εκδώσει παράνομα και Navtex, «δεσμεύοντας» τμήματα της κυπριακής ΑΟΖ.

Ενδεικτική ήταν η ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό ΥΠΕΞ, μιλώντας για «δικαιολογημένες ανησυχίες και οργή της τουρκοκυπριακής πλευράς» και τονίζοντας: «Η Τουρκία, που από την αρχή προειδοποίησε με τον αναγκαίο τρόπο για τα ανεύθυνα βήματα της ελληνοκυπριακής διοίκησης, μένει δεσμευμένη στην προστασία των δικών της δικαιωμάτων και συμφερόντων στην υφαλοκρηπίδα και στη συνέχιση της υποστήριξης της τουρκοκυπριακής πλευράς». Τονίζει δε ότι «σε αυτό το πλαίσιο, έχουν γίνει οι απαραίτητες προετοιμασίες για διάφορες ερευνητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο, σε περιοχές για τις οποίες έχουν εκδοθεί άδειες (σ.σ. και από το ψευδοκράτος), στη βάση των νόμιμων δικαιωμάτων του τουρκοκυπριακού λαού στους φυσικούς πόρους γύρω από τη Νήσο». Αντίστοιχη προκλητική ανακοίνωση εξέδωσε και το «υπουργείο Εξωτερικών» στα Κατεχόμενα, μιλώντας για «μονομερή βήματα που παίρνει η ελληνοκυπριακή πλευρά» αλλά και υπενθυμίζοντας ότι όλες οι σχετικές δραστηριότητες πρέπει να αναβληθούν «μέχρι να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη διευθέτηση αμοιβαίας αποδοχής για το Κυπριακό, αλλιώς (θα πρέπει) τέτοιες δραστηριότητες να προχωρήσουν σε ένα πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών». Συμπληρώνει δε ότι σε «στενή διαβούλευση με την εγγυήτρια Τουρκία» θα πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα, υπογραμμίζοντας ότι «αυτή η νοοτροπία της ελληνοκυπριακής πλευράς που δεν αλλάζει μας έδειξε ξανά ότι δεν θα μπορέσει να επιτευχθεί λύση στο νησί στη βάση της πολιτικής ισότητας και γι' αυτό η διαπραγμάτευση μιας λύσης με δύο κράτη πρέπει να έρθει στο τραπέζι ως ενδεχόμενο».

Δρόμος για νέα παζάρια

Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, σε ερώτημα που δέχτηκε ενόψει των επίσημων επαφών που ξεκινά σήμερα στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, έθεσε στο επίκεντρο το θέμα της Ενέργειας. Λέγοντας ότι ο φυσικός πλούτος της Κύπρου ανήκει σε όλους τους νόμιμους κατοίκους της Κυπριακής Δημοκρατίας, σχολίασε - σύμφωνα με ελληνοκυπριακά ΜΜΕ - ότι «οι όποιες απειλές δεν έχουν θέση και δεν είναι προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού. Θέλω να ελπίζω ότι η Τουρκία θα κατανοήσει ότι οι ερευνητικές γεωτρήσεις που γίνονται αφορούν το μέλλον της Κύπρου, το μέλλον των κατοίκων, του συνόλου του κυπριακού λαού, και συνεπώς δεν έχουν θέση οι αμφισβητήσεις, γιατί θέλουν (σ.σ. οι Τούρκοι) να θεωρούν ανύπαρκτη την Κυπριακή Δημοκρατία ή υπαρκτή την "Τουρκοκυπριακή Δημοκρατία"». Συνέχισε λέγοντας ότι αν οι Τούρκοι επιλέγουν να προστατεύσουν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων σε μια ξεχωριστή, ανεξάρτητη οντότητα, «τότε θα πρέπει να περιοριστούν εις όσα αναλογούν στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της εν λόγω παρανόμου οντότητας».

Τέλος, ενδεικτικές ήταν και οι επισημάνσεις του Ελληνα ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά, χτες στον ρ/σ «Real», όπου εξέφρασε «μεγάλη χαρά» επειδή «ο ΟΗΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο και η Τουρκία και ασφαλώς η κυπριακή κυβέρνηση, με την οποία συμπορευόμαστε, πιστεύουν και θέλουν να υπάρξουν συζητήσεις στο κύριο αντικείμενο που δεν έχει συζητηθεί επαρκώς σε βάθος, που αφορά τις εγγυήσεις και την αποχώρηση του κατοχικού στρατού από την Κύπρο». Επανέλαβε δε ότι για να υπάρξει επιτυχία σε πιθανές νέες διαπραγματεύσεις, «θέλουμε μια Διάσκεψη καλά προετοιμασμένη».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επιβεβαιώνουν την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας (2018-02-24 00:00:00.0)
Εντείνονται οι ανταγωνισμοί στο φόντο των γεωτρήσεων στην Κύπρο (2017-07-14 00:00:00.0)
Στο επίκεντρο τώρα οι γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ (2017-07-13 00:00:00.0)
Σήμερα αναμένονται τα γεωτρύπανα στο «οικόπεδο 11» (2017-07-12 00:00:00.0)
Δυσοίωνες εκτιμήσεις και νέες απειλές (2011-08-27 00:00:00.0)
Προς όσους τρέφουν αυταπάτες (2003-07-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org