Τετάρτη 3 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Αιχμές και «αμφιβολίες» για έναν μεγάλο συνασπισμό

Την ερχόμενη Κυριακή ξεκινούν οι διερευνητικές συνομιλίες

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Στο ενδεχόμενο οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) και Σοσιαλδημοκρατών (SPD) να οδηγήσουν σε μια κυβέρνηση μειοψηφίας υπό την Αγκελα Μέρκελ, με την ανοχή των σοσιαλδημοκρατών, αναφέρονται σε χτεσινές δηλώσεις τους στελέχη των κομμάτων. Θυμίζουμε πως λίγες μέρες απομένουν για την έναρξη των διερευνητικών συνομιλιών, στις 7 Γενάρη, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 12 του μήνα και να καταδείξουν αν υπάρχει δυνατότητα σχηματισμού ενός μεγάλου συνασπισμού.

«Ο μεγάλος συνασπισμός δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να θεωρηθεί δεδομένος. Η κυβέρνηση μειοψηφίας παραμένει μια πιθανότητα, έστω κι αν η καγκελάριος Μέρκελ δεν θέλει να το παραδεχτεί», δήλωσε χτες σε συνέντευξή του ο Τόρστεν Σέφερ - Γκίμπελ, αντιπρόεδρος του SPD. «Η CDU και η CSU εξαρτώνται από εμάς. Συνέχιση της ίδιας πολιτικής δεν επιτρέπεται να υπάρξει. Είναι εντελώς ανοιχτό αν κατά τις διερευνητικές συζητήσεις θα συμπέσουμε σε θέματα ουσίας και τρόπου διακυβέρνησης», συμπλήρωσε.

Από αύριο Πέμπτη, η κοινοβουλευτική ομάδα της CSU θα συζητήσει κεκλεισμένων των θυρών τις προτάσεις των Σοσιαλδημοκρατών. «Αν συμπέσουμε επί της ουσίας θα πρέπει να συναινέσουμε στο μεγάλο συνασπισμό», δήλωσε ο Γιόακιμ Χέρμαν, υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας, αποκλείοντας όμως αλλαγές στο Ασφαλιστικό: «Στο θέμα αυτό δεν βλέπω κανένα περιθώριο», τόνισε. «Για να μην συνεχίσει η Γερμανία να είναι πόλος έλξης των προσφύγων από όλον τον κόσμο θέλουμε να μειωθούν οι κοινωνικές παροχές για όσους αιτούνται ασύλου», δήλωσε επίσης ο Αλεξάντερ Ντόμπριντ, επικεφαλής της ΚΟ της CSU. Επιπλέον, η CSU «θέλει να λαμβάνουν οι πρόσφυγες παροχές μόνον εφόσον έχει διευκρινιστεί η ταυτότητά τους χωρίς καμιά αμφιβολία».

«Η Βαυαρία είναι σε άριστη οικονομική κατάσταση. Αν όμως στο Βερολίνο τεθούν οι λανθασμένες κατευθυντήριες γραμμές για τη συνέχιση του μεγάλου συνασπισμού, αυτό θα έχει συνέπειες. Μια κυβέρνηση μειοψηφίας CDU και CSU είναι βέλτιστη μεταξύ των κακών εναλλακτικών για την χώρα μας», δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Στάιγκερ, γγ της Οικονομικής Επιτροπής της CSU.

Θυμίζουμε πως και η «οικονομική πτέρυγα» της CDU έχει εκφράσει αμφιβολίες για έναν μεγάλο συνασπισμό και υποστηρίζει τη λύση της μειοψηφικής κυβέρνησης.

Στο μεταξύ, στον πρωτοχρονιάτικο χαιρετισμό της, η Μέρκελ υποσχέθηκε στους Γερμανούς «γρήγορα μια σταθερή κυβέρνηση (...) διότι ο κόσμος δεν μας περιμένει». Επίσης «θα πρέπει να επενδύσουμε σε ένα ισχυρό κράτος που θα υπερασπίζεται τους κανόνες της συνύπαρξής μας και θα φροντίζει για την ασφάλεια όλων μας», σημείωσε. Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να εκφράσουν τις «αξίες τους με αλληλεγγύη και αυτοπεποίθηση τόσο εντός όσο και εκτός (σ.σ. ΕΕ)», είπε και πρόσθεσε: «Η Γερμανία και η Γαλλία θέλουν να συνεργαστούν για να συμβεί αυτό και να βοηθήσουν την Ευρώπη να προσαρμοστεί στο μέλλον».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης(2021-10-08 00:00:00.0)
Ενίσχυση Πράσινων και AfD δείχνουν οι δημοσκοπήσεις(2018-11-13 00:00:00.0)
Πρόταση για συνασπισμό σε «βασικά» σημεία από το SPD(2017-12-13 00:00:00.0)
Συνομιλίες «φιλικές προς την ανάπτυξη»(2017-11-30 00:00:00.0)
Η Μέρκελ καγκελάριος...(2005-10-11 00:00:00.0)
Ο καυγάς για την καγκελαρία συνεχίζεται(2005-09-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ