Παρασκευή 29 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Ανταλλαγή κρατουμένων εν μέσω σποραδικών συγκρούσεων

Παρότι συνεχίζονται οι συγκρούσεις στην Ανατολική Ουκρανία με νέες παραβιάσεις της λεγόμενης συμφωνίας εκεχειρίας του Μινσκ του Φλεβάρη του 2015, και της πρόσφατης λόγω γιορτών, έγινε την Τετάρτη η μεγαλύτερη ανταλλαγή αιχμαλώτων του τελευταίου ενάμιση χρόνου. Οι παραβιάσεις, λιγότερες από το προηγούμενο διάστημα, από τα Χριστούγεννα έως χτες, έφτασαν τις 4 και σημειώθηκαν από την πλευρά του ουκρανικού στρατού και των διαφόρων ένοπλων εθνικιστικών ταγμάτων με βομβαρδισμούς σε θέσεις που ελέγχουν οι πολιτοφυλακές των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ (στην πραγματικότητα την εξουσία έχουν αστικές δυνάμεις που προσβλέπουν στη Ρωσία). Χτες, χτυπήθηκαν με 11 όλμους τα δυτικά προάστια της πόλης του Ντονέτσκ χωρίς να αναφερθούν θύματα.

Σε ό,τι αφορά την ανταλλαγή αιχμαλώτων, 73 κρατούμενοι Ουκρανοί (δεν διευκρινίζεται αν είναι μόνο στρατιώτες ή υπάρχουν και πολίτες) επέστρεψαν στο Κίεβο και 165 και 73, αντίστοιχα, επέστρεψαν σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, ενώ ανακοινώθηκε και από τις δύο πλευρές ότι υπήρξαν και κρατούμενοι που αν και απελευθερώθηκαν δεν θέλησαν να επιστρέψουν στους χώρους προέλευσής τους.

Την ικανοποίησή τους για την εφαρμογή της συμφωνίας της τριμερούς ομάδας επαφής εξέφρασαν η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, και ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, σε κοινή δήλωσή τους. Επίσης, ζήτησαν «άμεσα και επαληθεύσιμα βήματα για τη σταθεροποίηση της κατάπαυσης του πυρός», ενώ «ως έκφραση του σεβασμού στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», και οι δύο ηγέτες τόνισαν «την ανάγκη πλήρους εφαρμογής των συμφωνιών του Μινσκ», χωρίς βεβαίως να επιρρίπτουν ευθύνες σε κάποια πλευρά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ