Σάββατο 30 Δεκέμβρη 2017 - Κυριακή 31 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΓΥΝΑΙΚΑ
Μετ' εμποδίων η δημιουργία οικογένειας για τα νέα ζευγάρια

Αποσπάσματα από την τοποθέτηση εκπροσώπου της ΟΓΕ σε συνεδρίαση Επιτροπής της Βουλής για το δημογραφικό

Μια σειρά δυσκολίες στις οποίες «σκοντάφτει» η δημιουργία οικογένειας σήμερα, στο έδαφος της αντιλαϊκής πολιτικής και των συνεπειών της σε κάθε πλευρά της ζωής των νέων ζευγαριών, ανέδειξε η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) με την παρέμβασή της σε συνεδρίαση της Επιτροπής της Βουλής για το δημογραφικό. Απόσπασμα από την τοποθέτηση της Κωνσταντίνας Τσότρα, μέλους του προεδρείου της ΟΓΕ, τα οποία δημοσιεύονται και στο τρέχον τεύχος του Δελτίου της Ομοσπονδίας, φιλοξενεί σήμερα ο «Ριζοσπάστης του Σαββατοκύριακου».

Η μητρότητα στο στόχαστρο της αντιλαϊκής πολιτικής

Για την ΟΓΕ η εμφανής δυσκολία των νέων γυναικών, των ζευγαριών να πάρουν την απόφαση να τεκνοποιήσουν, έχει εξήγηση. Στη σημερινή Ελλάδα, η μητρότητα δεν έχει κοινωνική αξία, δεν θεωρείται κοινωνικό δικαίωμα, αλλά κόστος για τον εργοδότη, προσωπική υπόθεση του ζευγαριού και περισσότερο της γυναίκας. Οι ανάγκες για την κοινωνική προστασία της μητρότητας, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, ποτέ δεν ήταν εξασφαλισμένες για την πλειοψηφία των εργαζόμενων και άνεργων γυναικών. Η κατάσταση επιδεινώθηκε στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης, που ξεδιπλώθηκε μια ανελέητη, ακόμα πιο βάρβαρη επίθεση στα εργασιακά, ασφαλιστικά, κοινωνικά δικαιώματα των γυναικών.


Μάλιστα, ΕΕ και οι κυβερνήσεις δεν αντιμετωπίζουν τη μητρότητα μόνο ως ατομική - οικογενειακή υπόθεση, αλλά πάνε ένα βήμα παραπέρα. Στη χώρα μας, οι περισσότερες μαιευτικές και γυναικολογικές κλινικές και ό,τι σχετίζεται με αυτές, όπως τράπεζες ωαρίων, ομφαλικών κυττάρων κ.λπ., βρίσκονται στον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα. Μόνο ο τζίρος που έχουν τα ιδιωτικά μεγαθήρια της Υγείας από τη διαδικασία της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής στη χώρα μας ανέρχεται στα 30 εκατ. ευρώ ετησίως.

Ποια είναι τα εμπόδια, λοιπόν, σήμερα για τη νέα γυναίκα, το νέο ζευγάρι, ώστε να πάρει ελεύθερα την απόφαση να τεκνοποιήσει;

  • Η υποαπασχόληση, οι μισθοί - ψίχουλα, η ανασφάλιστη εργασία. Το ποσοστό της γυναικείας ανεργίας στην Ελλάδα εξακολουθεί να σπάει το ευρωπαϊκό ρεκόρ ξεπερνώντας το 27%, ενώ για τις νέες γυναίκες ηλικίας 15 - 24 ετών προσεγγίζει το 47%. Πάνω από το 65% των μακροχρόνια ανέργων είναι γυναίκες. Οι εργαζόμενες με «μπλοκάκι» δεν έχουν κανένα δικαίωμα σε άδειες και επιδόματα.
  • Η εντατικοποίηση της εργασίας επιβαρύνει την ψυχική και σωματική υγεία των γυναικών. Τα κυκλικά ωράρια και η νυχτερινή εργασία των γυναικών, που η απαγόρευσή της άρθηκε στο όνομα της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών, αποτελούν έναν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την αναπαραγωγική υγεία των γυναικών. Οι ελαστικές σχέσεις και τα ωράρια - λάστιχο είναι παράγοντες συνδεδεμένοι με την επιβάρυνση της υγείας, την αύξηση των δεικτών συχνότητας και βαρύτητας εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών. Οι συνθήκες εργασίας μαζί με άλλους παράγοντες επιδρούν στα αυξημένα ποσοστά υπογόνιμων ζευγαριών, σε αποβολές και επιπλοκές κατά τη διάρκεια της κύησης.
  • Η παντελής έλλειψη σεξουαλικής αγωγής και οικογενειακού προγραμματισμού από επιστημονικούς και κρατικούς φορείς, που αποτελούν κύρια αιτία για τις ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες. Η χώρα μας έχει πρωτιά στις αμβλώσεις σε όλη την Ευρώπη. Μάλιστα, πρόσφατα ήταν η Παγκόσμια Μέρα για το δικαίωμα των γυναικών στην ασφαλή άμβλωση. Αναρωτιόμαστε, πώς θα στηριχθεί η ατομική απόφαση μιας νέας γυναίκας να συνεχίσει ή όχι την κύηση, τη στιγμή που υπάρχει παντελής έλλειψη γνώσης από επιστημονικούς και κρατικούς φορείς για όλες τις παραμέτρους, τις συνέπειες από τη μια ή την άλλη επιλογή; Το οικονομικό κριτήριο δεν παίζει κανένα ρόλο στην ατομική απόφαση ενός νέου ζευγαριού να προχωρήσει ή όχι την εγκυμοσύνη; Και βέβαια, στην ατομική απόφαση μιας νέας γυναίκας επιδρά και το σμπαραλιασμένο κρατικό σύστημα Υγείας, η πολύμηνη αναμονή για την επέμβαση της άμβλωσης στις δημόσιες μαιευτικές και γυναικολογικές κλινικές.
Ακριβοπληρωμένα εμπορεύματα η εγκυμοσύνη και ο τοκετός


Οι εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου καλύπτονται μερικώς από τα Ταμεία. Οι χιλιάδες ανασφάλιστες που κυοφορούν καλούνται να καλύψουν εξολοκλήρου τα έξοδα. Και μιλάμε για 650 ευρώ ελάχιστο ποσό. Δεκάδες Κέντρα Φροντίδας Μητέρας - Παιδιού έχουν κλείσει τα τελευταία χρόνια.

Ο τοκετός είναι εμπόρευμα και μάλιστα πανάκριβο. O φυσιολογικός τοκετός κοστίζει 650 ευρώ, η καισαρική διπλάσια. Στα ιδιωτικά μαιευτήρια, το κόστος πολλαπλασιάζεται. Υπάρχουν καταγγελίες από γυναίκες που αδυνατούν να πληρώσουν και δεν τους δίνεται εκβιαστικά εξιτήριο. Και προκλητικά, οι κυβερνήσεις, προηγούμενες και σημερινή, έκοψαν το επίδομα τοκετού, που ανερχόταν στα 1.000 ευρώ. Πλέον το δίνουν μόνο σε όσες γυναίκες γεννούν στο σπίτι, όπως οι γιαγιάδες μας. Και υποστηρίζουν ότι βασίζεται σε «επιστημονικές έρευνες», θέτοντας σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των εγκύων και των νεογνών. Μελέτη της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας έδειξε ότι ο τοκετός στο σπίτι συμφέρει το κράτος, αφού μειώνει το κόστος κατά 60%.

Τα δημόσια μαιευτήρια είναι υποστελεχωμένα, με πεπαλαιωμένες και κακοσυντηρημένες υποδομές.

Στην Ελλάδα η ελάχιστη άδεια μητρότητας είναι 17 βδομάδες. Πρόσθετες παροχές, όπως η εξάμηνη άδεια του ΟΑΕΔ, δεν αφορούν το σύνολο των εργαζόμενων γυναικών. Πολλές λεχώνες, θηλάζουσες, νέες μητέρες, απολύονται μετά τη λήξη της άδειας. Αλλες εκβιάζονται εκ των προτέρων, ακόμα και από την πρόσληψη, και απειλούνται με απόλυση σε περίπτωση εγκυμοσύνης. Χιλιάδες παιδιά κάθε χρόνο μένουν εκτός των δημόσιων παιδικών σταθμών, στους οποίους τα τροφεία υπερβαίνουν συχνά τα 100 ευρώ το μήνα.

«Πρακτικές» κομμένες και ραμμένες στα μέτρα των επιχειρήσεων

Μεταξύ άλλων, η γενική γραμματέας Ισότητας των Φύλων υποστήριξε ως θετικά βήματα για την Ελλάδα «τη δημιουργία του Συμβουλίου Εταιρικής Διακυβέρνησης για την προώθηση των γυναικών σε θέσεις ευθύνης και το Ελληνικό Δίκτυο Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, του οποίου οι εταιρείες - μέλη εφαρμόζουν πρακτικές υπέρ της συμφιλίωσης οικογενειακών και επαγγελματικών υποχρεώσεων, όπως μερική απασχόληση, ευέλικτο ωράριο, τηλεργασία, συμπιεσμένη βδομάδα, διακοπή της σταδιοδρομίας, ιδιόκτητες δομές φροντίδας παιδιών ή χορήγηση επιδόματος φροντίδας παιδιών» και άλλες παρόμοιες «καλές πρακτικές», τις οποίες προσπαθούν να επεκτείνουν και να εμπλουτίσουν.

Υποκρισία χωρίς όριο! Για ακόμα μια φορά, η ΓΓΙΦ ευθυγραμμίζεται με τις αντίστοιχες πολιτικές της ΕΕ για τις γυναίκες στον άξονα «της εξισορρόπησης της επαγγελματικής και προσωπικής ζωής», ανοίγοντας το δρόμο σε ομίλους και επιχειρήσεις για ακόμα πιο λυσσαλέα επίθεση στα δικαιώματα γυναικών και αντρών εργαζομένων.

Τους γυρνάμε την πλάτη και αγωνιζόμαστε για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλες τις γυναίκες, με όλα τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, για ουσιαστική προστασία της μητρότητας στη βάση των σύγχρονων αναγκών μας.

Βασικός στόχος του ριζοσπαστικού γυναικείου κινήματος είναι η μείωση έως και εξάλειψη όλων εκείνων των ανασταλτικών παραγόντων για τη δημιουργία οικογένειας, σε μια κοινωνία που θα παρέχει ολόπλευρη και ουσιαστική προστασία της μητρότητας και όλες τις προϋποθέσεις για την κάλυψη όλων των σύγχρονων αναγκών της οικογένειας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ