Σάββατο 30 Δεκέμβρη 2017 - Κυριακή 31 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στο μικροσκόπιο οι κινήσεις της Ρωσίας στη διεθνή σκακιέρα

Μιλώντας στο φόρουμ, ο Τζ. Πάιατ περιέγραψε πολύ χαρακτηριστικά την ανησυχία της Ουάσιγκτον για την κινητικότητα της Ρωσίας στη «γειτονιά» μας. Πριν από μερικές μέρες, ο Βλαντιμίρ Πούτιν επισκέφτηκε Συρία, Αίγυπτο, Τουρκία, μέσα σε μόλις ένα 24ωρο. Στη Συρία επέλεξε να βρεθεί στη ρωσική αεροπορική βάση Χμέιμιμ στη Λατάκεια, υποστηρίζοντας ότι «η απειλή της τρομοκρατίας σε όλο τον κόσμο παραμένει πολύ μεγάλη» και παρουσιάζοντας τη χώρα του έτοιμη να πρωταγωνιστήσει στον διεθνή «αντιτρομοκρατικό» πόλεμο.

Αν και ανακοίνωσε χρονοδιάγραμμα αποχώρησης από τη Συρία, ξεκαθάρισε ότι «οι δύο βάσεις (μας) σε Ταρτούς και Χμέιμιμ, θα συνεχίζουν να λειτουργούν σε σταθερή βάση (...) Αν οι τρομοκράτες σηκώσουν ξανά κεφάλι, θα επιφέρουμε πλήγματα άνευ προηγουμένου».Δυο μέρες μετά, η ρωσική κυβέρνηση κατέθεσε σχέδιο συμφωνίας για τη συνέχιση λειτουργίας της ρωσικής βάσης στο Ταρτούς, με ισχύ για 49 χρόνια και δυνατότητα αυτόματης παράτασης για άλλα 25.

Επιπλέον, στην Αίγυπτο, ο Πούτιν συζήτησε με έμφαση το σχέδιο ρωσοαιγυπτιακής συμφωνίας ώστε και οι δύο πλευρές να χρησιμοποιούν στρατιωτικές αεροπορικές βάσεις αλλά και τους εναέριους χώρους, η μία της άλλης. Σύμφωνα με το σχέδιο, η συμφωνία θα έχει πενταετή ισχύ, με δυνατότητα παράτασης.

Οι κινήσεις της Μόσχας φυσικά δεν περνούν απαρατήρητες. Στις 30 Νοέμβρη 2017, το γνωστό ίδρυμα «Stratfor» φιλοξένησε στην ιστοσελίδα του μεγάλη ανάλυση με τίτλο «Αίγυπτος: Τα κίνητρα της Ρωσίας για την επέκταση της επιρροής της στη Μέση Ανατολή».

Εκεί τονιζόταν ότι το σχέδιο ρωσοαιγυπτιακής συνεργασίας εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια της Ρωσίας να «αποκαταστήσει τη στρατιωτική της παρουσία στη Μέση Ανατολή», που για τη Μόσχα αποκτά μεγάλη σημασία επειδή: «Πρώτον, θέλει να κερδίσει την απαιτούμενη μόχλευση και ελευθερία για να επιλύσει ευρύτερες διεθνείς και οικονομικές προκλήσεις με τους δικούς της όρους. Δεύτερον, ενδιαφέρεται να περιληφθεί στην αντιμετώπιση της απειλής του ριζοσπαστικού Ισλάμ, που φτάνει πολύ κοντά στην περιοχή της. Και τέλος, σε μια εποχή που οι δυτικές κυρώσεις βαραίνουν για την οικονομία της, η Μόσχα επιδιώκει να ανακτήσει επιρροή και πρόσβαση σε νέες αγορές για τα ρωσικά όπλα, αγαθά και τη ρωσική Ενέργεια».

Μεταξύ άλλων, συμπληρωνόταν ότι «η απόκτηση βασικών δικαιωμάτων ("πρόσβασης") στην Αίγυπτο θα επέτρεπε στη Ρωσία να σχεδιάσει τη στρατιωτική της δύναμη στη Λιβύη, στην Ερυθρά Θάλασσα, στο Κέρας της Αφρικής και τη Μεσόγειο. Ακόμα και αν δεν χρησιμοποιήσει αυτή τη δυνατότητα, το ίδιο το γεγονός ότι τη διαθέτει θα της προσφέρει μεγαλύτερη διπλωματική επιρροή στην Αφρική. Θα νομιμοποιήσει επίσης την παρουσία της Ρωσίας στην περιοχή και θα την καταστήσει εταίρο με μεγαλύτερη αξία για άλλες χώρες στην περιοχή...».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org