Πέμπτη 28 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΝΔ
Σηκώνουν «κουρνιαχτό» με αφορμή την κινητικότητα για το Σκοπιανό

Νέα αποπροσανατολιστική για το λαό αντιπαράθεση ανάμεσα σε κυβέρνηση και ΝΔ ξέσπασε με αφορμή τις διεργασίες που παρατηρούνται σε ό,τι αφορά το λεγόμενο Σκοπιανό, αλλά και τη στάση των ΑΝΕΛ για το ζήτημα. Πρόκειται για «κόντρα» που επιχειρεί, ανάμεσα σε άλλα, να κρύψει ότι όλα τα αστικά κόμματα «πατάνε» στο κοινό έδαφος των ευρωατλαντικών σχεδιασμών για ένταξη των χωρών των Δ. Βαλκανίων σε ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Σε συνέντευξή του στο «Βήμα», ο πρόεδρος της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης δηλώνει πως αν ο Π. Καμμένος δεν στηρίξει την όποια κυβερνητική επιλογή για το ζήτημα αυτό, τότε τίθεται θέμα δεδηλωμένης.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, η λύση θα πρέπει να συνίσταται στο ότι «την εθνική γραμμή για το Σκοπιανό χάραξε η κυβέρνηση Καραμανλή στο Βουκουρέστι το 2008. Μια σύνθετη ονομασία έναντι όλων - erga omnes όπως λέγεται - και επίλυση του ζητήματος του ονόματος ως προϋπόθεση για την ένταξη της ΠΓΔΜ στους ευρωατλαντικούς θεσμούς».

Προσθέτει πως ο Π. Καμμένος ως υπουργός εκείνης της κυβέρνησης δεν είχε εκφράσει αντίρρηση και πως σήμερα «αν δεν στηρίζει μια κεντρική κυβερνητική επιλογή, τίθεται ξεκάθαρα ζήτημα δεδηλωμένης. Και περιμένουμε να τοποθετηθεί επιτέλους ο κ. Τσίπρας για το θέμα αυτό, αντί να ασχολείται με τον κ. Καμμένο μόνο για να τον καλύψει για τα σκάνδαλά του. Με απλά λόγια, αν δεν μπορούν να συμφωνήσουν οι κ. Τσίπρας και Καμμένος για ένα μείζον ζήτημα εθνικής σημασίας, ας παραιτηθούν».

Για το αν η ΝΔ θα συναινέσει, απαντά πως «είναι προφανές και αυτονόητο ότι δεν νοείται εθνική συνεννόηση χωρίς να υπάρξει προηγουμένως συγκεκριμένη και συμφωνημένη πρόταση από τους δύο κυβερνητικούς εταίρους».

Σε απάντηση του Κυρ. Μητσοτάκη, το Μέγαρο Μαξίμου τον κάλεσε να σοβαρευτεί «και να καταλάβει ότι ορισμένα εθνικής σημασίας θέματα δεν μπορεί να προσεγγίζονται μέσα από το πρίσμα της μικροκομματικής σκοπιμότητας. Αν έχει σαφή θέση για το ονοματολογικό, καλό θα ήταν να τη γνωστοποιήσει στον ελληνικό λαό. Αν πάλι δυσκολεύεται, γιατί άλλα προτείνει ο αντιπρόεδρός του και άλλα η αδελφή του και πρώην υπουργός Εξωτερικών, ας καταλάβει ότι το πρόβλημά του δεν θα γίνει και πρόβλημα της χώρας».

Την «κόντρα» υποδαύλισαν και αργότερα χτες, όταν με αφορμή δηλώσεις της Ντόρας Μπακογιάννη ότι η κυβέρνηση προσέρχεται σε διαπραγμάτευση για εθνικό θέμα με δύο διαφορετικές θέσεις και είναι βέβαιο ότι θα αποτύχει και θα φέρει τεράστια ευθύνη αν πάει διχασμένη στη διαπραγμάτευση, ο Δ. Τζανακόπουλος δήλωσε ότι «η εξωτερική πολιτική δεν γίνεται με tweets. Οσο για την ουσία του ζητήματος, την ενημερώνουμε ότι η κυβέρνηση έχει και τη βούληση, αλλά και την ικανότητα να λύσει ένα πρόβλημα που κληροδότησε στη χώρα η δική της παράταξη».

Νωρίτερα ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, κάνοντας τον απολογισμό του υπουργείου του, είπε ότι «μιλώντας σαν πρόεδρος κόμματος», η θέση του είναι ότι υπάρχει εν ενεργεία απόφαση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών για μη χρήση του όρου «Μακεδονία». «Αυτό για να ανατραπεί θα πρέπει να γίνει σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας» είπε, προσθέτοντας πως «σε μια κοινοβουλευτική δημοκρατία, όταν είναι να ληφθεί μια τέτοια απόφαση υπάρχει ο δρόμος της ψηφοφορίας στη Βουλή και ο άλλος δρόμος με διαδικασία πιο θεσμική, δηλαδή διά του συμβουλίου των αρχηγών των κομμάτων. Οπως και να έχει, εμείς ως ΑΝΕΛ δεν θα ψηφίσουμε όνομα με τον όρο ''Μακεδονία''. Αρα αν υπάρχει πλειοψηφία περνάει, αν δεν υπάρχει δεν περνάει».

Εσπευσε, πάντως, να εκφράσει την άποψη ότι η «διαπραγμάτευση» πάει καλά, ότι ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς «έχει κάνει πολύ καλή δουλειά» και τελικά «μπορεί να πάμε για μια λύση που να μην χρειάζεται να πάμε σε Συμβούλιο. Αν υπάρχει μια λύση αξιοπρεπής και για κείνους, που να μη θίγει την Ελλάδα, μπορεί να έχουμε μια λύση καλή για όλους. Οι περισσότερες επιχειρήσεις εκεί είναι ελληνικές, θα τους στηρίξουμε για ένταξη σε ΝΑΤΟ και ΕΕ» πρόσθεσε, βάζοντας και την πτυχή των σχεδιασμών του κεφαλαίου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ