Πέμπτη 28 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κινητικότητα και δρομολόγηση εξελίξεων με ΠΓΔΜ - Αλβανία

Το πρώτο εξάμηνο του 2018 αποτελεί «μία πολύ καλή ευκαιρία» για την επίλυση της διένεξης Αθήνας - Σκοπίων, εκτίμησε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ

Copyright 2017 The Associated

Το πρώτο εξάμηνο του 2018 αποτελεί «μία πολύ καλή ευκαιρία» για την επίλυση της διένεξης Αθήνας - Σκοπίων, εκτίμησε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ
Πυκνώνουν οι διεργασίες για εντατικές διπλωματικές διαβουλεύσεις μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, στο πλαίσιο των ευρύτερων ευρωαντλαντικών σχεδιασμών για ένταξη όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού με την Ρωσία στην περιοχή, με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να «τρέχει» στο πλαίσιο αυτό το κλείσιμο όλων των «εκκρεμοτήτων» με ΠΓΔΜ αλλά και Αλβανία.

Μια ακόμα επιβεβαίωση για τις διευθετήσεις που δρομολογούνται με εντατικούς ρυθμούς ήρθε να δώσει και η συνέντευξη που έδωσε το περασμένο Σάββατο σε τηλεοπτικό δίκτυο της ΠΓΔΜ ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζόραν Ζάεφ.

Ο Ζάεφ διέκρινε ότι υπάρχει «αποφασιστικότητα» και από την κυβέρνησή του και από την κυβέρνηση της Ελλάδας για την επίλυση του ζητήματος της συνταγματικής ονομασίας της χώρας του, εκτιμώντας παράλληλα ότι το πρώτο εξάμηνο του 2018 αποτελεί «μία πολύ καλή ευκαιρία» για την επίλυση της διένεξης Αθήνας - Σκοπίων, προκειμένου να πάρει η ΠΓΔΜ από την ΕΕ ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και να ενεργοποιηθεί η πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Τόνισε εντούτοις ότι στην παρούσα φάση δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της ονομασίας.

Πιο επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, στην καθιερωμένη ετήσια ομιλία του που έδωσε στο κοινοβούλιο της χώρας. Αναφερόμενος στο ζήτημα είπε ότι «δεν είναι δυνατό να εισέλθουμε σε μία διαδικασία δημοπράτησης» και επέμεινε πως «είναι απαραίτητο να τηρηθεί αυστηρά το πλαίσιο στο οποίο διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, εντός του ΟΗΕ».

ΗΠΑ: «Επείγει» η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων σε ΕΕ - ΝΑΤΟ

Να σημειωθεί ότι το «χορό» των «προτροπών» είχε σύρει πρώτος ο Αμερικανός βοηθός αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών Μπράιαν Γι, με συνέντευξη που έδωσε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων λίγο πριν τα Χριστούγεννα. Υποστήριξε ότι ΠΓΔΜ και Ελλάδα έχουν «μία εξαιρετική ευκαιρία να επιλύσουν το ζήτημα της ονομασίας το 2018», καλώντας τις δύο χώρες να διαπραγματευτούν «με καλή πίστη» με τη διαμεσολάβηση του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

Χαρακτήρισε «ενθαρρυντική» την «καλή θέληση» που εξέφρασαν πρόσφατα οι κυβερνήσεις αμφοτέρων χωρών για επίλυση των μεταξύ τους διαφορών, επισημαίνοντας εντούτοις ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι «δύσκολες» και ότι και οι δύο πλευρές «θα πρέπει να κάνουν υποχωρήσεις». Τόνισε ότι έχει ενθαρρυνθεί αφενός από την ισχυρή εντολή διακυβέρνησης που διαθέτει ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ και αφετέρου από τις πρώτες «εποικοδομητικές» διαβουλεύσεις που έγιναν υπό τη μεσολάβηση του Μ. Νίμιτς.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης δεν περιορίστηκε στις σχέσεις ΠΓΔΜ - Ελλάδας, αλλά αναφέρθηκε και σε άλλες χώρες της περιοχής. Τόνισε έτσι ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τις προσπάθειες της Σερβίας για ένταξη στην ΕΕ εφόσον και αυτή αποδείξει πως είναι «100% προσηλωμένη σε αυτόν το σκοπό». «Δεν ζητάμε από τη Σερβία να επιδεινώσει τις σχέσεις της με τη Ρωσία ή κάποια άλλη χώρα. Ωστόσο, η Ρωσία επιδιώκει ένα όραμα για τα Βαλκάνια που είναι σαφώς διαφορετικό απ' αυτό της Ευρώπης (και το δικό μας). Η Σερβία θα πρέπει να επιδείξει και με έργα και με λόγια ότι στηρίζει το όραμα της ΕΕ και όχι της Ρωσίας», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο Κοσσυφοπέδιο, που τον ερχόμενο Φλεβάρη κλείνει η 10η επέτειος από τη μονομερή κήρυξη ανεξαρτησίας του, είπε πως «έχει μπροστά πολλή δουλειά», παρά την έως τώρα «εντυπωσιακή πρόοδο».

Αναφερόμενος στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, είπε πως η Δύση θα πρέπει να καταβάλει κάθε προσπάθεια προκειμένου να τη βοηθήσει να επιλύσει «βασικά πολιτικά και οικονομικά προβλήματα» και να βρει συμβιβασμούς σε πιεστικά ζητήματα, όπως η αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Προς «διευθετήσεις» και με Αλβανία

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, παράγοντες του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών σημειώνουν ότι όσο προχωράμε προς τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλη οι «πιέσεις» για επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ θα ενταθούν. Προσθέτουν επίσης, με αφορμή και δημοσκοπήσεις στη γείτονα, ότι η σκοπιανή ηγεσία αντιλαμβάνεται πως δεν υπάρχει ξεκάθαρη πλειοψηφία υπέρ της αλλαγής του ονόματος, εξ ου και δεν δείχνει τόσο θετική στο να πάει σε δημοψήφισμα, ενώ και Δυτικοί παράγοντες τούς έχουν διαμηνύσει να μην καταφύγουν σε δημοψήφισμα εφόσον δεν έχουν διασφαλισμένο το «ναι».

Επιπλέον, παράγοντες του υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνουν και την «κινητικότητα» σε ό,τι αφορά την Αλβανία. Αναφέρουν ως «θετικά βήματα» από πλευράς της αλβανικής κυβέρνησης την απόφαση για ανοικοδόμηση του ναού του Αγ. Αθανασίου στη Χειμάρρα, που παλαιότερα είχαν κατεδαφίσει οι τοπικές αλβανικές αρχές, την παραχώρηση της αλβανικής ιθαγένειας στον αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο, το ότι προχωρά η διμερής συνεργασία για τα νεκροταφεία Ελλήνων στρατιωτών του ελληνοϊταλικού πολέμου στην Αλβανία, όπως και την «αφωνία» του Αλβανού πρωθυπουργού Ε. Ράμα, που μέχρι πρότινος καταφερόταν με κάθε ευκαιρία κατά της Ελλάδας.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι μπορεί έτσι να οικοδομηθεί ένα καλό κλίμα ενόψει της προγραμματισμένης για τις επόμενες βδομάδες συνάντησης των ΥΠΕΞ των δύο πλευρών στην Κορυτσά, με κύρια ζητούμενα τη δρομολόγηση απόφασης για χάραξη ΑΟΖ των 2 χωρών και την άρση τυπικά του λεγόμενου Εμπολέμου, πτυχή του οποίου είναι και το λεγόμενο «τσαμικό» ζήτημα που κατά καιρούς βάζουν τα Τίρανα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ονοματολογίας συνέχεια, σε ευρωενωσιακό φόντο (2018-02-28 00:00:00.0)
Εδωσε το στίγμα των επικίνδυνων σχεδιασμών για την ευρύτερη περιοχή (2018-01-19 00:00:00.0)
Αναθέρμανση στο Σκοπιανό (2017-11-15 00:00:00.0)
Γερμανία και ΟΑΣΕ θέλουν «κυβέρνηση» (2017-03-10 00:00:00.0)
Αναζητούν λύση για ένταξη στο ΝΑΤΟ (2012-02-23 00:00:00.0)
«Παροτρύνσεις» στο φόντο της Νατοποίησης (2011-08-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org