Πέμπτη 28 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ
Ηλεκτρονικά διόδια για εγγυημένα κέρδη των εταιρειών

Εγκρίθηκε χτες από το υπουργείο Υποδομών η έναρξη του διεθνούς διαγωνισμού για την εγκατάσταση «αναλογικού» συστήματος ηλεκτρονικών διοδίων στους αυτοκινητόδρομους της χώρας, με εξαιρέσεις την Αττική Οδό, τη Γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου και τη Ζεύξη Πρέβεζας - Ακτίου, όπου κι εκεί θα γίνεται ηλεκτρονικά η χρέωση του τέλους διέλευσης, αλλά με τις υπάρχουσες χρεώσεις. Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί στα μέσα Φλεβάρη του 2018, σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί μετά τη δημοσίευση της περίληψης της Διακήρυξης στην επίσημη εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών ισχυρίζεται ότι με το νέο σύστημα χρέωσης θα υπάρχει «αναλογική» άρα και «δικαιότερη» χρέωση των χρηστών των αυτοκινητοδρόμων, «αποκλειστικά με βάση τη διανυόμενη χιλιομετρική απόσταση», κύριο μέλημα ωστόσο είναι η διασφάλιση των εσόδων των εταιρειών διαχείρισης. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τα κέρδη των εταιρειών είναι διασφαλισμένα για τα επόμενα 30 χρόνια από τις υπάρχουσες συμβάσεις. Μάλιστα, ακόμη κι αν αυτά πέσουν κάτω από ένα όριο, τότε το Ελληνικό Δημόσιο αποποιείται τα δικαιώματά του επί των εισπράξεων, για να τους καλύψει τη «χασούρα».

Επομένως, το ηλεκτρονικό σύστημα διοδίων δεν έχει σκοπό τη μείωση του κόστους για τα λαϊκά στρώματα, όπως υποκριτικά ισχυρίζεται η κυβέρνηση, αλλά την πλήρη εξασφάλιση εσόδων στις εταιρείες εκμετάλλευσης των αυτοκινητόδρομων, αφού θα τους παρέχει καλύτερο ελέγχο των μετακινήσεων. Παράλληλα, η επιβολή ψηφιακής χιλιομετρικής χρέωσης δεν αποκλείεται να οδηγήσει στη γενίκευση της επιβολής διοδίων, ενώ ανοίγει και το δρόμο για ακόμα υψηλότερα κόμιστρα.

Κατά τ' άλλα, το νέο σύστημα χρέωσης διοδίου προβλέπει για τα επαγγελματικής χρήσεως οχήματα την εγκατάσταση μιας «Εποχούμενης Συσκευής» (On Board Unit - OBU) που θα επιτρέπει την παρακολούθηση και καταγραφή της θέσης και της πορείας τους με τη βοήθεια δορυφόρων. Αντίστοιχα, τα ιδιωτικής χρήσης οχήματα θα αναγνωρίζονται αυτόματα με κάμερες κυκλοφορίας από τις πινακίδες κυκλοφορίας τους κατά την είσοδο και έξοδό τους από το οδικό δίκτυο επί του οποίου επιβάλλονται τέλη (τεχνολογία Automatic Number Plate Reading - ANPR) και σύμφωνα με το υπουργείο, τα στοιχεία των ΙΧ θα διαγράφονται από το σύστημα «για λόγους προστασίας των προσωπικών δεδομένων των χρηστών».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ