Παρασκευή 22 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Επιδεικτική αδιαφορία για τους εργαζόμενους στα «Market In»

Απουσίαζε για δεύτερη φορά από την προγραμματισμένη συζήτηση σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ

Η υπουργός Εργασίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, μιας κυβέρνησης που όλο το προηγούμενο διάστημα στέλνει ΜΑΤ και εισαγγελείς ενάντια στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων της πρώην «Καρυπίδης», η ίδια λαλίστατη υπουργός που διαφημίζει όλες αυτές τις μέρες στα αστικά ΜΜΕ την «κοινωνική ευαισθησία» της κυβέρνησης για τους ανέργους, χτες απουσίαζε για δεύτερη φορά από την προγραμματισμένη συζήτηση στη Βουλή της Επίκαιρης Ερώτησης που έχει καταθέσει ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, επιβεβαιώνοντας την εχθρική στάση της κυβέρνησης απέναντι στους εργαζόμενους που διεκδικούν τα δεδουλευμένα και τις θέσεις εργασίας τους.

Στην Επίκαιρη Ερώτηση, ο βουλευτής του ΚΚΕ αναδεικνύει τον αγώνα των απλήρωτων εργαζομένων της πρώην «Καρυπίδης», καταστήματα της οποίας λειτουργεί πλέον η αλυσίδα «Market In», χωρίς όμως τους εργαζόμενους που δούλευαν σε αυτά. Ο Χρ. Κατσώτης καταγγέλλει το όργιο τρομοκρατίας που εξαπέλυσε η κυβέρνηση από κοινού με την εργοδοσία, στέλνοντας την αστυνομία και τα ΜΑΤ να επιτεθούν και να συλλάβουν υπαλλήλους του καταστήματος στα Γιάννενα και άλλους εργαζόμενους. Είχαν προηγηθεί και συλλήψεις εργαζομένων και συνδικαλιστών μέσα στα σπίτια τους. Το ΚΚΕ απαιτεί από την υπουργό Εργασίας να πει συγκεκριμένα τι μέτρα θα λάβει το υπουργείο «ώστε να σταματήσει η τρομοκρατία και κάθε δίωξη εργαζόμενου», αλλά και «και να γυρίσουν στη δουλειά τους όλοι οι εργαζόμενοι, χωρίς καμία απόλυση νεοπροσληφθέντος, να δοθούν τα δεδουλευμένα τους και να κατοχυρωθεί το δικαίωμά τους στη μόνιμη και σταθερή εργασία». Να σημειωθεί ότι στις 19 Δεκέμβρη εκδόθηκε από το δικαστήριο προσωρινή διαταγή για την επιστροφή από την επομένη όλων των απολυμένων στα πόστα τους, όμως μέχρι και χτες 21/12 η εταιρεία την έγραφε στα παλαιότερα των υποδημάτων της. Είναι κατανοητή η δυσκολία, γιατί θα πρέπει όλα αυτά η υπουργός να τα συνδέσει με τη «δίκαιη» ανάπτυξη.

Δεν εφαρμόζει τη δικαστική διαταγή με προφάσεις η εργοδοσία

Στο μεταξύ, μέχρι και χτες η εργοδοσία των «Market In» αρνούνταν με διάφορες προφάσεις να εφαρμόσει την προσωρινή διαταγή δικαστηρίου που ορίζει την επιστροφή στη δουλειά των εργαζομένων στον πρώην «Καρυπίδη» στα Γιάννενα. Η συγκεκριμένη επιχείρηση έχει μεταβιβαστεί στα «Market In».

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, η εργοδοσία της «Market In» θα έπρεπε να τους δεχτεί στην εργασία τους από προχτές, όμως μέχρι και χτες χρησιμοποιούσε διάφορες προφάσεις όπως το ότι δεν έχει δοθεί το πρόγραμμα για την απασχόλησή τους από τα κεντρικά!

Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν το γεγονός στην Επιθεώρηση Εργασίας, η οποία όρισε τριμερή συνάντηση στις 27/12, και κατέθεσαν μήνυση σε βάρος της εργοδοσίας για μη εφαρμογή δικαστικής απόφασης. Βέβαια, στην περίπτωση αυτή τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν ενεργοποιήθηκαν όπως στις περιπτώσεις των μηνύσεων που είχε καταθέσει η εργοδοσία και οδήγησαν σε 17 συλλήψεις συνδικαλιστών και εργαζομένων.

Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι προσανατολίζονται σε νέες κινητοποιήσεις αρχής γενομένης από τη μέρα της τριμερούς συνάντησης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ