Πέμπτη 21 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Πρόταση για νέα πανελλαδική πανεργατική απεργία κατέθεσε η ΔΑΣ

Για τη μέρα που η κυβέρνηση θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή το νέο αντιλαϊκό πολυνομοσχέδιο με το χτύπημα του απεργιακού δικαιώματος

Eurokinissi

Πρόταση για την κήρυξη νέας 24ωρης πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας, όταν η κυβέρνηση φέρει στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα της 3ης «αξιολόγησης», μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται η νέα επίθεση στο απεργιακό δικαίωμα, κατέθεσε η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» στη ΓΣΕΕ. Συγκεκριμένα, οι συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, με επιστολή τους προς τον πρόεδρο και τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ, ζητούν έκτακτη συνεδρίαση και τη λήψη σχετικής απόφασης.

Στην επιστολή της η ΔΑΣ αναφέρει τα εξής:

«Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει πολύ σύντομα για ψήφιση στη Βουλή πολυνομοσχέδιο με όλα τα προαπαιτούμενα της 3ης "αξιολόγησης". Θα περιλαμβάνει και το χτύπημα του απεργιακού δικαιώματος (τροπολογία που απέσυρε προσωρινά κάτω από τις οξυμένες αντιδράσεις της εργατικής τάξης), επιδιώκοντας ουσιαστικά την κατάργησή του.

Είναι ανάγκη άμεσα να δοθεί συνέχεια μετά την απεργία στις 14 Δεκέμβρη.

Καταθέτουμε την πρόταση η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ να προχωρήσει εκτάκτως σε συνεδρίαση την Παρασκευή 22 Δεκέμβρη στη 1 μ.μ. και να πάρει απόφαση για νέα 24ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία όταν η κυβέρνηση φέρει το πολυνομοσχέδιο στη Βουλή, για να το ψηφίσει μαζί με τη ΝΔ».

Η πρωτοβουλία αυτή των ταξικών δυνάμεων εκφράζει την ανάγκη για συνέχεια και κλιμάκωση της πάλης. Οπως υπογράμμιζε το ΠΑΜΕ στην ανακοίνωσή του μετά την απεργία στις 14 Δεκέμβρη και τις μεγάλες απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα, «το κλείσιμο της 3ης "αξιολόγησης" συνοδεύεται με νέα αντεργατικά μέτρα που έχουν συμφωνήσει κυβέρνηση - ΔΝΤ - ΕΕ και στηρίζουν τα κόμματα του συστήματος. Είναι γελασμένοι, η κυβέρνηση και τα αφεντικά, αν θεωρούν πως με τερτίπια και κόλπα θα μας αιφνιδιάσουν. Με διάφορους τρόπους και μορφές, θα πάρουν άμεση και αγωνιστική απάντηση. Καλούμε τους εργαζόμενους και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις σε συνεχή επαγρύπνηση και οργάνωση της πάλης, να συζητήσουν, να πάρουν αγωνιστικές αποφάσεις στα σωματεία».

Απέρριψε με προκλητικά επιχειρήματα την πρόταση η συνδικαλιστική πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ

Την ίδια πρόταση, για να κηρυχθεί νέα πανελλαδική απεργία όταν η κυβέρνηση φέρει στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της 3ης «αξιολόγησης», κατέθεσαν οι εκπρόσωποι της ΔΑΣ και στη χτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ.

Την πρόταση της ΔΑΣ απέρριψαν οι παρατάξεις ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚ, ΕΑΚ (ΣΥΡΙΖΑ) και «Δημοσιοϋπαλληλική Ανατροπή», ενώ η συζήτηση που ακολούθησε ήταν αποκαλυπτική του υπονομευτικού ρόλου των δυνάμεων του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, της πλάτης που βάζουν για την προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής. Προκειμένου να συγκαλύψουν τον επιζήμιο ρόλο τους, τις δικές τους ευθύνες για τη στοίχιση εργαζομένων πίσω από τη στρατηγική του κεφαλαίου, ισχυρίστηκαν ότι δεν είναι κατάλληλες οι συνθήκες για απεργία γιατί «δεν υπάρχουν διαθέσεις» και γιατί «ο κόσμος συντηρητικοποιείται». Οτι η ΑΔΕΔΥ δεν έχει... «μια εναλλακτική πειστική πρόταση» ως απάντηση στην πολιτική που ασκείται και ότι... θα πρέπει να εξετάζεται πιο σοβαρά το ζήτημα της κήρυξης απεργιών! Οι ίδιες δυνάμεις παραδέχτηκαν ότι δεν ήταν στις προθέσεις τους να στραφούν κατά της «αξιολόγησης» των δημοσίων υπαλλήλων και ότι θα πρέπει να εξετάσουν ξανά το ζήτημα αυτό!

Οι εκπρόσωποι της ΔΑΣ επεσήμαναν ότι θα πρέπει να ενταθεί η μάχη για την οργάνωση των εργαζομένων, για να δοθεί απάντηση στο νέο αντιλαϊκό πακέτο μέτρων. Τόνισαν ότι οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού χρησιμοποιούν τις δυσκολίες που υπάρχουν ως άλλοθι για να μην κάνουν τίποτε, προβάλλουν σαν δήθεν «λύση» την εναλλαγή κυβερνήσεων στην ίδια κατεύθυνση. Ουσιαστικά, υπογράμμισαν, οι δυνάμεις αυτές αφήνουν στην άκρη τα «στρογγυλέματα» και αναλαμβάνουν πλέον ακόμα πιο ενεργό ρόλο στήριξης αυτής της πολιτικής, φτάνουν στο σημείο να δηλώνουν χωρίς ντροπή ότι «θα δούνε πώς θα αντιδράσουν» όταν η κυβέρνηση φέρει την τροπολογία ενάντια στο απεργιακό δικαίωμα.

Συσκέψεις σωματείων και συνδικαλιστών σε Πάτρα και Λάρισα

Παράλληλα με την κατάθεση της πρότασης σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για νέα πανεργατική απεργία, οι ταξικές συνδικαλιστικές οργανώσεις δουλεύουν για να γίνει η κλιμάκωση της πάλης υπόθεση των ίδιων των συνδικάτων, των ίδιων των εργαζομένων.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων σε εμπορικές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών Αχαΐας, το Συνδικάτο Νέων Τεχνολογιών και Τηλεπικοινωνιών Αχαΐας και το Συνδικάτο Επισιτισμού, Τουρισμού και Ξενοδοχείων, καλούν σήμερα Πέμπτη τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των σωματείων της Πάτρας, τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους νέους, τις γυναίκες και τους συνταξιούχους, σε σύσκεψη στις 6.30 μ.μ στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας, με θέμα «Πρώτα συμπεράσματα από την απεργιακή μάχη, πώς συνεχίζουμε μπροστά στα νέα μέτρα που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση αμέσως μετά τις γιορτές».

Σύσκεψη των Διοικητικών Συμβουλίων των σωματείων του οργανώνει σήμερα Πέμπτη η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, στις 7 μ.μ., στην ισόγεια αίθουσα συνελεύσεων του ΕΚΛ, με θέμα την εκτίμηση της πανεργατικής απεργίας στις 14/12 και τη συνέχεια της δράσης.

Ανάλογη σύσκεψη διοργανώθηκε χτες το απόγευμα στη Χαλκίδα από εργατικά σωματεία της περιοχής.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org