Πέμπτη 21 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Σημαντική ενίσχυση μέσα σε συνθήκες πάλης στα εργοτάξια του κλάδου

Καθολική ήταν η συμμετοχή από όλα τα εργοτάξια στις εκλογές
Καθολική ήταν η συμμετοχή από όλα τα εργοτάξια στις εκλογές
Σημαντικά ενισχυμένο και σε ετοιμότητα να δώσει από καλύτερες θέσεις τις μάχες του επόμενου διαστήματος βγήκε από τις αρχαιρεσίες του το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας.

Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι που πήραν μέρος στις αρχαιρεσίες αυξήθηκαν κατά 32%. Ψήφισαν 3.790 οικοδόμοι, από 2.880 που ήταν το 2014. Εκλέχθηκαν 38 αντιπρόσωποι για την Ομοσπονδία Οικοδόμων (από 29 το 2014) και 51 αντιπρόσωποι για το Εργατικό Κέντρο Αθήνας (από 38 το 2014). Στις εκλογές κατέβηκε μόνο το ψηφοδέλτιο του «Πανοικοδομικού Ενωτικού Ταξικού Συνδυασμού», που πήρε και όλες τις έδρες στη διοίκηση του Συνδικάτου.

Οπως εξηγεί ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Σταύρος Λίτσας, το θετικό αποτέλεσμα προέκυψε μέσα σε συνθήκες πάλης στα εργοτάξια του κλάδου με αίτημα την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με αυξήσεις.

Η άνοδος της συμμετοχής δεν αντικατοπτρίζει τη δουλειά λίγων βδομάδων ή μηνών, αλλά αντανακλά τη δράση του Συνδικάτου τα τελευταία χρόνια.

«Στην ενίσχυση του Συνδικάτου αντανακλάται η δουλειά που κάναμε από το 2005 και το 2006 με τους ανέργους», υπογραμμίζει ο Στ. Λίτσας και συνεχίζει: «Στις συνθήκες εκείνες, προβάλλαμε τα αιτήματα του ταξικού κινήματος για την προστασία και ανακούφιση των ανέργων, οργανώσαμε παρεμβάσεις στον ΟΑΕΔ και στο ΙΚΑ, αναπτύξαμε δράση με επίκεντρο την οργάνωση της αλληλεγγύης προς τους συναδέλφους, με πρωτοβουλίες όπως η συγκέντρωση και διανομή τροφίμων και άλλων απαραίτητων ειδών σε οικογένειες άνεργων οικοδόμων. Ολες αυτές οι προσπάθειες συντέλεσαν ώστε να μη χαθεί η επαφή του Συνδικάτου με τους εργαζόμενους που βρέθηκαν στην ανεργία, να διατηρηθούν οι δεσμοί. Είναι αλήθεια ότι τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης προσπάθειας δεν ήταν εύκολο να εκφραστούν στο σύνολό τους στις συνθήκες εκείνες, δεν ήταν εύκολο να εκφραστούν με εγγραφές στο σωματείο, με συμμετοχή στη δράση και στις καθημερινές πρωτοβουλίες. Τα αποτελέσματα όμως εκφράστηκαν τώρα, που έχουν ξεκινήσει κάποια έργα, υπάρχουν ορισμένα μεγάλα εργοτάξια. Απευθυνόμενο το Συνδικάτο στους εργαζόμενους σε αυτά, συνάντησε κόσμο ο οποίος είχε επαφή μαζί του, δεν είχε ξεκοπεί τελείως τα χρόνια της ανεργίας».

Βήματα στην οργάνωση και τη δράση των εργαζομένων

Το πανό του Συνδικάτου στην απεργιακή συγκέντρωση
Το πανό του Συνδικάτου στην απεργιακή συγκέντρωση
Στη μεγάλη άνοδο της συμμετοχής αποτυπώθηκε ο αγώνας που δίνει το Συνδικάτο για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων.

«Η μάχη των αρχαιρεσιών συνδυάστηκε και δόθηκε παράλληλα με τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες που συνεχίζονται με επίκεντρο το αίτημα για υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων με αυξήσεις. Η μάχη για τις Συμβάσεις δόθηκε και συνεχίζει να δίνεται με μαζικούς όρους, με Γενικές Συνελεύσεις στους χώρους δουλειάς και ζωντανές διαδικασίες. Παίρνοντας μέρος σε αυτές, οι ίδιοι οι συνάδελφοι εμπλούτισαν τις διεκδικήσεις με ιδιαίτερα αιτήματα σε κάθε χώρο. Πέρα από το γενικό αίτημα, που είναι να αυξηθούν τα μεροκάματα, προστέθηκαν αιτήματα όπως η τήρηση μέτρων για την ασφάλεια και την υγιεινή, η πρόσβαση σε πόσιμο νερό, η κατασκευή αποδυτηρίων, η χορήγηση υποδημάτων και ρουχισμού», εξηγεί ο πρόεδρος του Συνδικάτου.

Στη διαδικασία αυτή μετρήθηκαν βήματα στην οργάνωση των εργαζομένων: «Με τη δημιουργία σωματειακών επιτροπών μέσα σε χώρους δουλειάς και εργοτάξια, οι εργαζόμενοι μπήκαν σε κίνηση, ανέλαβαν ευθύνες, οργάνωσαν στάσεις εργασίας και απεργίες στα εργοτάξια. Ολα αυτά βοήθησαν τους εργαζόμενους να αντιληφθούν καλύτερα ότι ο δρόμος για να αντιμετωπίσουν τη σημερινή κατάσταση είναι να παλέψουμε όλοι μαζί, συλλογικά, οργανωμένα, προτάσσοντας τα δικά μας συμφέροντα και όχι τα συμφέροντα του κάθε εργολάβου. Οτι πρέπει να διεκδικήσουμε δουλειά με δικαιώματα, για να ζήσουμε την οικογένειά μας και να μην ανεχθούμε τη δουλειά από το πρωί μέχρι το βράδυ για να κονομάνε μια χούφτα παράσιτα. Ζητήματα όπως τα παραπάνω συζητιούνται στους χώρους δουλειάς και σιγά - σιγά γίνονται συνείδηση σε κάποιους εργαζόμενους». Στη διαδικασία των κινητοποιήσεων το Συνδικάτο μέτρησε και ορισμένες νίκες, όπως την τακτική πληρωμή των εργαζομένων εκεί που υπήρχαν καθυστερήσεις, έβαλε «φρένο» στη δουλειά ήλιο με ήλιο, πέτυχε να σταματήσουν οι υπερωρίες, η δουλειά το Σάββατο και την Κυριακή.

Ολα αυτά ήταν επόμενο να έχουν ανάλογο αντίκτυπο και στις εκλογές.

«Από τους χώρους που οι εργαζόμενοι κινητοποιούνται, όπως είναι ενδεικτικά το εργοτάξιο ανακαίνισης του "Αστέρα" στη Βουλιαγμένη, τα έργα στο Φάληρο, το εργοτάξιο του μουσείου Γουλανδρή, τα οχτάμηνα σε μια σειρά δήμους, είχαμε και πολλούς υποψήφιους που εντάχθηκαν στο ταξικό ψηφοδέλτιο. Οι εργαζόμενοι αυτοί όχι μόνο καταλαβαίνουν το ρόλο του Συνδικάτου και την ανάγκη ενίσχυσής του, αλλά μπήκαν μπροστά στην προσπάθεια αυτή, συνέβαλαν ως υποψήφιοι. Εκαναν ένα βήμα παραπέρα να οργανώσουν τον αγώνα, να αναλάβουν ευθύνες», σημειώνει ο Στ. Λίτσας.

Με ανάλογο τρόπο εκφράστηκε η αυξημένη συμμετοχή στην ψηφοφορία. «Ηταν καθολική η συμμετοχή από όλα τα εργοτάξια στις εκλογές. Δεν υπήρχε συνάδελφους που να μην ψήφισε στους χώρους όπου πήγε η κάλπη. Με τον τρόπο αυτό προέκυψε και το θετικό αποτέλεσμα, η σημαντική άνοδος του αριθμού των ψηφισάντων», σχολιάζει ο πρόεδρος του Συνδικάτου και επισημαίνει: «Υπάρχει αναγνώριση του Συνδικάτου και του ηγετικού του ρόλου στον κλάδο. Δηλαδή σχεδόν όλοι καταλαβαίνουν ότι το Συνδικάτο οργανώνει τον αγώνα, μπαίνει μπροστά, είναι απαραίτητο, ανεξάρτητα από το κατά πόσο είναι διατεθειμένοι να συμβάλουν πιο δραστήρια και οι ίδιοι».

Μέσα από τη διαδικασία των αρχαιρεσιών, το Συνδικάτο ενίσχυσε και τους δεσμούς του με μετανάστες που εργάζονται στον κλάδο, εκλέγοντας δύο στην κεντρική του διοίκηση και αρκετούς στις διοικήσεις των παραρτημάτων.

Στη μάχη από καλύτερες θέσεις

Με την ενίσχυσή του το Συνδικάτο σχεδιάζει τις μάχες του επόμενου διαστήματος από καλύτερες θέσεις. Ηδη οι εργαζόμενοι του κλάδου έδωσαν μαζικό «παρών» στην πρόσφατη πανεργατική απεργία και στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, μέσα στο μπλοκ του Συνδικάτου τους. Είχε προηγηθεί η συμμετοχή των εργαζομένων στην έκτακτη κινητοποίηση ενάντια στην τροπολογία της κυβέρνησης για το χτύπημα του απεργιακού δικαιώματος.

«Δεν συμβιβαζόμαστε με τη φτώχεια, την ανέχεια, τα χαμηλά μεροκάματα, την ανεργία, τα μεροκάματα - ξεφτίλα των προγραμμάτων για τους ανέργους. Απορρίπτουμε τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης ότι "τελειώνουν τα δύσκολα", ότι διαφαίνεται "φως στο τούνελ" στο πλαίσιο μιας "δίκαιης ανάπτυξης". Συνεχίζουμε και εντείνουμε τη μάχη με στόχο να υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση στα μεγάλα εργοτάξια της Αττικής. Παλεύουμε για να σπάσει η προσπάθεια που κάνει η εργοδοσία να ξεμοναχιάζει τους εργαζόμενους, να εκβιάζει την υπογραφή ατομικών συμβάσεων με μεροκάματα πείνας. Στην κατεύθυνση αυτή, όπως έχουμε αποφασίσει από την εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου, προετοιμάζουμε παναττική απεργία ώστε να γίνει πράξη η θέληση των εργαζομένων για υπογραφή Συμβάσεων με αυξήσεις», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Συνδικάτου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ