Τετάρτη 20 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Νέα παράσταση διαμαρτυρίας αύριο στο υπουργείο Υγείας

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη, στις 4 μ.μ., με τη συμμετοχή Διοικητικών Συμβουλίων Συλλόγων Εργαζομένων στα νοσοκομεία, απολυμένων και απλήρωτων εργαζομένων. Τα αιτήματα αιχμής της κινητοποίησης είναι τα εξής: Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, με αξιοπρεπείς μισθούς και πλήρη εργασιακά - ασφαλιστικά - επιστημονικά δικαιώματα. Καμιά απόλυση. Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Να πληρωθούν τώρα όλα τα δεδουλευμένα χωρίς καμιά εξαίρεση.

Η νέα κινητοποίηση έρχεται μετά την πρόσφατη συγκέντρωση στη Βουλή και σε συνέχεια σειράς αγωνιστικών παρεμβάσεων, συσκέψεων και κινητοποιήσεων που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο δίμηνο από τους υγειονομικούς και τα σωματεία τους, για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν επικουρικοί, συμβασιούχοι του ΟΑΕΔ, εργολαβικοί και λοιποί εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις από νοσοκομεία, ΠΕΔΥ και προνοιακά ιδρύματα του Δημοσίου.

Διαιώνιση και επέκταση της «ευελιξίας» από την κυβέρνηση

Στο μεταξύ, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας απέρριψε για άλλη μια φορά το αίτημα για μόνιμη και σταθερή δουλειά, κατά τη διάρκεια χτεσινής παράστασης διαμαρτυρίας από εργαζόμενους σε δημόσια νοσοκομεία. Αντ' αυτού, μίλησε πάλι για παρατάσεις συμβάσεων, μοριοδοτήσεις, νέες προσλήψεις με ημερομηνία λήξης κ.ο.κ.

Για το θέμα των επικουρικών γιατρών που παραμένουν απλήρωτοι για δεύτερο μήνα, παρά τη θετική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο υπουργός Υγείας Ανδ. Ξανθός, στη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους εργαζομένων, ισχυρίστηκε ότι οι συμβάσεις των επικουρικών θα παραταθούν μέχρι το τέλος του 2018 και ότι θα γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις ώστε να πληρώνονται κανονικά.

Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία υπενθύμισαν ότι ήδη απολύονται επικουρικοί από τα στρατιωτικά νοσοκομεία, με τον υπουργό Υγείας να «πετάει το μπαλάκι» στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας και σε σχετική τροπολογία με την οποία παρατείνονται μόνο όσες συμβάσεις κρίνονται απαραίτητες. Αναγκάστηκε ωστόσο να παραδεχτεί ότι θα γίνουν απολύσεις επικουρικού προσωπικού, ενώ προσπάθησε να αντισταθμίσει το γεγονός, κάνοντας τις γνωστές εξαγγελίες για νέες προσλήψεις (οι περισσότερες από τις οποίες θα είναι με ημερομηνία λήξης), για μοριοδοτήσεις που θα ευνοήσουν όσους εργάζονται σήμερα στα νοσοκομεία κ.λπ. Απέφυγε να μιλήσει για το μέλλον των περίπου 7.000 εργολαβικών εργατών, ενώ απέρριψε το αίτημα για επέκταση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας σε όσους το δικαιούνται.

Για τους εργαζόμενους που έχουν προσληφθεί μέσω ΟΑΕΔ είπε ότι θα βγει σχετική ΚΥΑ με την οποία θα παραταθεί η θητεία τους για άλλους 12 μήνες, ενώ αποκάλυψε ότι η πληρωμή για το επικείμενο 12μηνο παράτασης θα γίνεται από τα αποθεματικά του ΟΑΕΔ, δηλαδή από τις εισφορές των εργαζομένων...

Παράλληλα, στο φόντο των συμφωνηθέντων στο «συμπληρωματικό μνημόνιο» για παραπέρα «εξορθολογισμό των δαπανών στην Υγεία», ανακοίνωσε ότι το πρώτο τρίμηνο του 2018 θα κατατεθεί από το υπουργείο Υγείας ένα πολυνομοσχέδιο που θα αφορά αλλαγές στους οργανισμούς των νοσοκομείων, στη διάταξη και διοίκηση νοσοκομείων και ΔΥΠΕ, στην ιατρική εκπαίδευση κ.α.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε αγωνιστική ετοιμότητα για να μην απολυθεί κανένας συμβασιούχος(2020-09-23 00:00:00.0)
Κάλεσμα σε μέρα πανελλαδικής δράσης(2020-05-28 00:00:00.0)
Διεκδικούν να μην απολυθεί κανείς - μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων(2018-11-20 00:00:00.0)
Απεργιακή συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας(2018-02-01 00:00:00.0)
Πολύμορφες αγωνιστικές δράσεις για μόνιμη και σταθερή δουλειά(2017-11-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ