Τετάρτη 20 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Συνεχίζονται οι καταθέσεις

Η συντονίστρια του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας (2012 - 2015), πολιτική επιστήμονας, Ελένη Τάκου, κατέθεσε χτες στη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Η μάρτυρας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις ετήσιες εκθέσεις καταγραφής που εκτιμούσαν ότι η ρατσιστική βία είναι κατά κύριο λόγο οργανωμένη και συνδέεται με τη Χρυσή Αυγή. Για τον τρόπο δράσης που καταγραφόταν μίλησε για «ομάδες πολυάριθμες, μαύρα ρούχα, καλυμμένα πρόσωπα. Αυτοσχέδιος οπλισμός (ρόπαλα, μαχαίρια, σιδηρογροθιές), πράγμα πολύ σημαντικό καθώς δείχνει ότι είχαν βγει ειδικά για να χτυπήσουν. Πώς ξεκινάει η επίθεση, π.χ. πάρα πολλές φορές με έλεγχο εγγράφων... Νυχτερινές ώρες, πεζή ή με μηχανάκια». Κατέθεσε ότι το 90% των περιστατικών έγιναν πριν τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και τη δίωξη της Χρυσής Αυγής.

Νωρίτερα, ολοκλήρωσε την κατάθεσή του ο δημοτικός σύμβουλος Αθήνας Πέτρος Κωνσταντίνου. Η Χρυσή Αυγή είναι ναζιστική οργάνωση, η πολιτική δράση της οποίας είναι η βία των ομάδων κρούσης, είπε ο μάρτυρας και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η Χρυσή Αυγή διαθέτει ένα μηχανισμό, τις ομάδες κρούσης. Οταν λέει "όχι στην ισλαμοποίηση", διαθέτει μια ομάδα που θα πάει να κάψει το τζαμί».

Αναφέρθηκε στη «συστηματική παρουσία» χρυσαυγιτών στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα, όπου «με ορμητήριο την πλατεία, τρομοκρατούσαν με σκοπό να αποκτήσουν τον έλεγχο». Η Χρυσή Αυγή, συνέχισε, απέναντι σε αυτά ήταν όχι μόνο υπερήφανη για τη δράση της στον Αγιο Παντελεήμονα, αλλά έλεγε ότι πρέπει να γενικευτεί. Ενώ πρόσθεσε ότι στην προσπάθεια αυτή στον Αγιο Παντελεήμονα η Χρυσή Αυγή είχε συμμάχους και αστυνομικούς, οι οποίοι τους κάλυπταν και σε αρκετές περιπτώσεις έφταναν στο σημείο να εμποδίζουν τα θύματα από το να υποβάλουν μηνύσεις. Ως επικεφαλής τάγματος εφόδου στον Αγιο Παντελεήμονα και ευρύτερα, ο μάρτυρας υπέδειξε το στέλεχος της ναζιστικής οργάνωσης, Θέμιδα Σκορδέλη.

Μίλησε για τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 17/1/2011, όπου όπως είπε ο «διαχρονικός αρχηγός της οργάνωσης» είχε αποχωρήσει βρίζοντάς τον και χαιρετώντας ναζιστικά τρεις φορές. Σε εκείνη τη συνεδρίαση, όπως περιέγραψε, οι σωματοφύλακες του Μιχαλολιάκου έφεραν όπλα, ενώ ο αρχηγός δήλωσε - και καταγράφηκε στα πρακτικά - πως «θα ξανακάνουμε ό,τι κάναμε στον Αγιο Παντελεήμονα».

Αναφέρθηκε τέλος στη δολοφονική επίθεση κατά Αιγυπτίων αλιεργατών στο Πέραμα, τονίζοντας ότι υπήρξαν και άλλες, ιδιαίτερα βίαιες επιθέσεις σε βάρος Αιγυπτίων και Αράβων, τόσο στην Αττική όσο και σε άλλα μέρη, όπως σε Χαλκίδα και Κόρινθο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ