Τετάρτη 20 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προχωρά στην ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής

Στην ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, το οποίο θα προκύψει από τη συγχώνευση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, προχωρά η κυβέρνηση, με σχέδιο νόμου που έχει ήδη τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Μέσα από τις διατάξεις του υπηρετούνται οι γενικότερες κατευθύνσεις για την Ανώτατη Εκπαίδευση, εντάσσεται στη λογική των συγχωνεύσεων και επιβεβαιώνεται πως από μόνη της η ίδρυσή του δε λύνει λύση στο αίτημα για πραγματική αναβάθμιση των όρων σπουδών των φοιτητών, για εξασφάλιση δουλειάς με δικαιώματα.

Θυμίζουμε ότι το νομοσχέδιο προβλέπει την ίδρυση 5 σχολών που θα περιλαμβάνουν συνολικά 26 τμήματα:

α) Σχολή Μηχανικών, η οποία συγκροτείται από τα Τμήματα: Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών. Μηχανικών Βιοϊατρικής. Μηχανικών Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής. Μηχανικών Πληροφορικής και Υπολογιστών. Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής. Μηχανολόγων Μηχανικών. Ναυπηγών Μηχανικών. Πολιτικών Μηχανικών.

β) Σχολή Διοικητικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών, η οποία συγκροτείται από τα Τμήματα: Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης. Διοίκησης Επιχειρήσεων. Διοίκησης Τουρισμού. Κοινωνικής Εργασίας. Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής.

γ) Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού, η οποία συγκροτείται από τα Τμήματα: Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας. Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής. Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Εργων Τέχνης. Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών.

δ) Επιστημών Υγείας η οποία συγκροτείται από τα Τμήματα: Βιοϊατρικών Επιστημών, Δημόσιας Υγείας, Εργοθεραπείας, Μαιευτικής, Νοσηλευτικής, Προσχολικής Αγωγής, Φυσικοθεραπείας.

ε) Σχολή Επιστημών Τροφίμων, η οποία συγκροτείται από το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων και το Τμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών.

Για τα προπτυχιακά μαθήματα Τμημάτων των απορροφώμενων ΤΕΙ προβλέπεται πως συνεχίζονται σύμφωνα με το καθορισμένο πρόγραμμα σπουδών μέχρι την ολοκλήρωση των εξαμήνων και των εξετάσεων για το ακαδημαϊκό έτος 2017 - 2018. Τα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών των Τμημάτων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής εφαρμόζονται από το χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2018 - 2019.

Από τις διατάξεις φαίνεται πως διατηρούνται οι διάφορες εργασιακές σχέσεις και στο νέο ίδρυμα, άγνωστο παραμένει το ζήτημα της ρύθμισης των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων, ενώ απουσιάζουν οι προβλέψεις για τη φοιτητική μέριμνα.

Προβλέπεται επίσης η ίδρυση νέων διετών προγραμμάτων σπουδών μέσα στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, αλλά και γενικότερα στα Πανεπιστήμια, στα οποία θα έχουν πρόσβαση κυρίως οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ. Στις δομές αυτές, που υλοποιούν το νόμο της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - ΝΔ για προγράμματα διετούς κατάρτισης και τη σύνδεση της κατάρτισης με τις ανάγκες των επιχειρήσεων και την κατεύθυνση για επέκταση της μαθητείας, προβλέπεται φοίτηση διάρκειας τεσσάρων εξαμήνων θεωρητικής και εργαστηριακής κατάρτισης, συνολικής διάρκειας 1.200 διδακτικών ωρών, σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών, συν ένα εξάμηνο πρακτικής άσκησης ή μαθητείας συνολικής διάρκειας 960 ωρών.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει επίσης διατάξεις για την Ανώτατη Εκπαίδευση και την Ερευνα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ