Τρίτη 19 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προχώρησε στη δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών του «Αθήνα 9,84»

Στη δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών του δημοτικού ραδιοφωνικού σταθμού «Αθήνα 9,84» προχώρησε η κυβέρνηση. Πιο συγκεκριμένα, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών προχώρησαν στην προληπτική δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών του «Αθήνα 9,84» και των διοικήσεών του, με πρόσχημα τη μη καταβολή χαρτοσήμου επί της δημοτικής επιχορήγησης, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να μείνουν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι.

Την αιφνιδιαστική δέσμευση του τραπεζικού λογαριασμού μισθοδοσίας του σταθμού καταδικάζει με ψήφισμά της η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων του «Αθήνα 9,84», που όπως καταγγέλλει έχει ως αποτέλεσμα έξι μέρες πριν από τα Χριστούγεννα να μείνουν απλήρωτοι. Οι εργαζόμενοι απαιτούν την άμεση αποδέσμευση των λογαριασμών του σταθμού που αφορούν την εύρυθμη λειτουργία του.

Σε δήλωση προχώρησαν οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ Νίκος Σοφιανός και Στέλιος Λάμπρου σχετικά με το μπλοκάρισμα των λογαριασμών του δημοτικού ραδιοφώνου «Αθήνα 9,84», με την οποία αναφέρουν:

«Είναι απαράδεκτη η ενέργεια του υπουργείου Οικονομικών να μπλοκάρει τους λογαριασμούς της δημοτικής επιχείρησης του "Αθήνα 9,84", αφήνοντας απλήρωτους μέσα στις γιορτές δεκάδες εργαζόμενους του δημοτικού ραδιοφώνου.

Πρόκειται για επιλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να εντάξει στη δημοπράτηση, που θα κάνει με τους επιχειρηματίες των ΜΜΕ, και τις συχνότητες των δημοτικών ραδιοφώνων.

Απαιτώντας 5,5 εκατ. ευρώ από τη δημοτική επιχείρηση σαν τέλος για τις επιχορηγήσεις που - με αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου - δίνονται στο σταθμό, ουσιαστικά τον οδηγεί σε κλείσιμο.

Ζητάμε από την κυβέρνηση να σταματήσει τις ενέργειες που παρεμποδίζουν τη λειτουργία του σταθμού, αίροντας άμεσα τις δεσμεύσεις των λογαριασμών για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι».

Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου

Χτες το μεσημέρι συνεδρίασε εκτάκτως το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας και υιοθέτησε ψήφισμα (το υπερψήφισε η «Λαϊκή Συσπείρωση») με το οποίο καταδικάζει τη δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών του «Αθήνα 9,84».

Στο ψήφισμα μεταξύ άλλων επισημαίνεται:

«Με μια πρωτοφανή απόφαση, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών προχώρησαν στην προληπτική δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών του "Αθήνα 9,84" και των διοικήσεών του, για δήθεν μη καταβολή χαρτοσήμου επί της δημοτικής επιχορήγησης. Πρόκειται για ενέργεια παράνομη και καταχρηστική. Ο "Αθήνα 9,84" είναι ένας ιστορικός ραδιοφωνικός σταθμός με περισσότερους από 120 εργαζόμενους, οι οποίοι αν παραμείνει το μέτρο της προληπτικής δέσμευσης θα μείνουν απλήρωτοι. Η δέσμευση λογαριασμών επί ενός τέλους που δεν υποχρεούται να καταβάλλει, προκαλεί στο δημοτικό ραδιόφωνο της Αθήνας οικονομικό στραγγαλισμό, βάλλει γενικότερα κατά των δημοτικών επιχειρήσεων ειδικού σκοπού και επιβάλλει μία επιπλέον έμμεση φορολογία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας δηλώνει επίσης ότι θα υπερασπιστεί τη δημόσια συχνότητα του "Αθήνα 9,84", απέναντι στην απόπειρα της κυβέρνησης να προχωρήσει στη δημοπράτησή της. Θα υπερασπιστεί τη συνεχή και απρόσκοπτη παρουσία του "Αθήνα 9,84", ως ελεύθερου ραδιοφώνου.

(...) Το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας καλεί την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, το υπουργείο Οικονομικών και συνολικά την κυβέρνηση να προβούν αμέσως σε κάθε απαραίτητη ενέργεια ώστε να αποδεσμευθούν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του "Αθήνα 9,84", καθώς και οι λογαριασμοί των νομίμων εκπροσώπων του και των συγγενικών τους προσώπων».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ