Τρίτη 19 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πήραν απάντηση τα παραμύθια περί «καλού» καπιταλισμού

Να λανσάρει τη λογική του καλύτερου διαχειριστή του βάρβαρου καπιταλιστικού συστήματος επιχείρησε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλ. Τσακαλώτος, προσπαθώντας να σχολιάσει την τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη.

«Ο βασικός κορμός της ομιλίας σας είναι ότι ο καπιταλισμός είναι άδικος στη φύση του και άρα το μόνο που συζητάμε είναι η διαχείριση του ενός ή του άλλου, αυτού του συστήματος», ανέφερε, και άρχισε να παραθέτει ιστορικά παραδείγματα για να αποδείξει ότι υπάρχει τάχα και «καλή» διαχείριση του καπιταλισμού, ενώ επικαλέστηκε και την περίπτωση της Πορτογαλίας, «που βγήκε από το πρόγραμμα, τώρα έχει κυβέρνηση σοσιαλιστική που υποστηρίζεται από το ΚΚ Πορτογαλίας και αύξησε τον κατώτατο μισθό, επέστρεψε στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις» κ.ά., για να καταλήξει στο διά ταύτα, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παλεύει «για να είναι πιο δυνατή η εργατική τάξη» στην Ευρωπαϊκή Ενωση!

Ο Θανάσης Παφίλης, δίνοντας την κατάλληλη απάντηση, ανέφερε: «Σας ευχαριστούμε που μας ενημερώσατε ότι ο καπιταλισμός γίνεται όλο και πιο επικίνδυνος και αδιέξοδος, ότι συγκεντρώνει τον πλούτο της κοινωνίας σε λίγα χέρια, ότι έχει χρεοκοπήσει ιστορικά ως κοινωνικό σύστημα, ότι δεν μπορεί να δώσει διέξοδο για το λαό (...) Στην ιστορική σας αναδρομή, ξεχάσατε μερικές παραμέτρους. Πρώτη, το σοσιαλιστικό στρατόπεδο, τη Σοβιετική Ενωση και τις σοσιαλιστικές χώρες. Ασκούσαν, με τις κατακτήσεις που είχαν, μεγάλη πίεση και αναγκαζόταν ο καπιταλισμός να κάνει υποχωρήσεις. Δεύτερη, το ισχυρό κομμουνιστικό και εργατικό κίνημα σε όλες τις χώρες του κόσμου, που υποχρέωνε τον καπιταλισμό να κάνει υποχωρήσεις, ενώ σήμερα η έλλειψή του τον έχει απελευθερώσει τελείως. Και τρίτον, επιβεβαιώνεται αυτό που λέγαμε εμείς και μας λοιδορούσατε οι διάφοροι οπορτουνιστές, σοσιαλδημοκράτες κ.λπ., ότι οι όποιες κατακτήσεις της εργατικής τάξης στον καπιταλισμό είναι προσωρινές και θα τις πάρει πίσω μέσα σε μία νύχτα. Ποιος δικαιώθηκε;».

Οσο για την Πορτογαλία, σημείωσε την «εκπληκτική επιτυχία 0,88% αύξηση των μισθών», ενώ για τα περί επενδύσεων τόνισε ότι «βεβαίως, και εδώ θα γίνουν επενδύσεις. Είπε κανείς ότι δεν θα γίνουν; Οι θυσίες του λαού θα πάνε σε συγκεκριμένους κεφαλαιοκράτες για να κερδίσουν και θα δημιουργήσουν κάποιες θέσεις εργασίας που θα είναι σχέσεις γαλέρας, και ήδη υπάρχουν. Αυτή είναι η διέξοδος για τους εργαζόμενους; Αυτά θα πούμε σε αυτούς που παράγουν τον πλούτο, που τους ανήκει και δεν χρειάζονται σήμερα τους καπιταλιστές γιατί η κοινωνία είναι ώριμη για να περάσει σε ένα άλλο σύστημα;...». «Εδώ είναι η διαφορά μας, εμείς τους λέμε αυτό, εσείς τους λέτε ότι γιατρεύεται ο καπιταλισμός», σημείωσε ο Θ. Παφίλης.

Φανερά στριμωγμένος, ο Ευκλ. Τσακαλώτος επανήλθε «κραδαίνοντας» το σκιάχτρο του φασισμού και λέγοντας ότι «όταν φτάνει ο καπιταλισμός σε αυτή την περίπτωση, ιστορικά έχουμε δει λύσεις που πιο πολύ πλήρωσε η εργατική τάξη και εννοώ τον φασισμό, το ρατσισμό και τον πόλεμο». Για να πάρει και εδώ την απάντηση που έπρεπε από τον Θ. Παφίλη: «Η σοσιαλδημοκρατία στη Γερμανία, όπου αναπτύχθηκε ο φασισμός, έπαιξε τον πιο βρώμικο ρόλο»...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ