Τρίτη 19 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
11ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΝΔ
«Εθνικός στόχος» η ανάκαμψη του κεφαλαίου...

...και μαγειρέματα για τη διασφάλιση κυβερνητικών εναλλακτικών

Eurokinissi

Ολοκληρώθηκε την Κυριακή το 11ο Συνέδριο της ΝΔ, με τον Κυρ. Μητσοτάκη να παρουσιάζει στις τοποθετήσεις του ως αδιαπραγμάτευτη δέσμευσή του τη μείωση των φόρων στις επιχειρήσεις και των εργοδοτικών εισφορών, όντας «έτοιμοι», όπως είπε ότι είναι, για να ενισχύσουν την «υγιή επιχειρηματικότητα».

Εξάλλου, στην κοκορομαχία με τον ΣΥΡΙΖΑ, εμφάνισε τη ΝΔ ως «έτοιμο» να κυβερνήσει κόμμα, και ικανότερο να διαχειριστεί τις απαιτήσεις του κεφαλαίου για περισσότερη κερδοφορία, λέγοντας πως «ξέρουμε τι χρειάζεται για να προσελκύσουμε επενδύσεις» και ότι «έχουμε σχέδιο. Εχουμε τη δύναμη. Μπορούμε καλύτερα», διότι, όπως είπε, «με τους ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ η χώρα έπιασε πάτο» και «η διακυβέρνησή τους προκάλεσε ανυπολόγιστη φθορά στη χώρα».

Εμφάνισε, δε, τις αναδιαρθρώσεις που χρειάζεται σήμερα το κεφάλαιο για να διευρύνει την κερδοφορία του ως «εθνικό στόχο», κατηγορώντας ταυτόχρονα την κυβέρνηση για «ψέματα, ανικανότητα και αλαζονεία», που «δηλητηριάζουν την κοινωνία».

Στο ίδιο μήκος κύματος, προσπάθησε να παρουσιάσει τη ΝΔ ως «κόμμα που σπάει τα στεγανά» και που μπορεί και εκείνο να στρατεύσει λαϊκά στρώματα στους στόχους του κεφαλαίου, ενώ ψηλά στην επιχειρηματολογία του στο γιατί το κεφάλαιο να εμπιστευτεί μια κυβέρνηση της ΝΔ, ήταν και η «ενότητα» που έχει διασφαλίσει στο εσωτερικό της με ταυτόχρονη «ανανέωση» που φέρνει στο στελεχιακό της δυναμικό.

Επίσης, στην προσπάθεια διασφάλισης σταθερών κυβερνητικών σχημάτων που με κορμό τη ΝΔ θα «τρέξουν» τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, ο Κυρ. Μητσοτάκης έκανε ανοίγματα στους επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού που παρακολούθησαν το συνέδριο, στο έδαφος των «κοινών αξιών», της στρατηγικής του κεφαλαίου που όλοι μαζί υπηρετούν.

Ενδεικτικά, απευθυνόμενος στην Φ. Γεννηματά, ο Κυρ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «ο χώρος που εκπροσωπείς ήταν ο ιστορικός αντίπαλος της ΝΔ, όμως η εθνική ανάγκη μάς έφερε πλάι πλάι, συμμάχους απέναντι στη μεγαλύτερη πρόκληση. Η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου κράτησε τη χώρα στην ΕΕ και άνοιξε το δρόμο για την έξοδο από την κρίση. Βάλαμε στην άκρη όσα μας χώριζαν και προτάξαμε όσα μας ένωναν. Εξακολουθούμε να έχουμε διαφορές, αλλά πιστεύω και ελπίζω ότι θα συμφωνήσουμε στις μεταρρυθμίσεις». Σε ό,τι αφορά το Ποτάμι παρατήρησε πως «πολύ συχνά οι διαφορές μεταξύ της ΝΔ και του Ποταμιού είναι "δυσδιάκριτες"».

Η δε Φ. Γεννηματά, χαιρετίζοντας το συνέδριο της ΝΔ, υπεραμύνθηκε της ανάγκης για «εθνική συνεννόηση», που «δεν ταυτίζεται κατ' ανάγκη με κυβερνητικές συνεργασίες», αλλά «συνδυάζει την αναγκαία πολιτική σταθερότητα με την εξίσου επιτακτική ανάγκη για προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου».

Ο δε Στ. Θεοδωράκης, στο δικό του χαιρετισμό, είπε ότι «ο τόπος έχει ανάγκη από μεγάλες συναινέσεις, από μεγάλες συμμαχίες». Ακόμα, ότι «εδώ που έχει φτάσει η χώρα οι άγονες κομματικές αντιπαραθέσεις και περιχαρακώσεις ικανοποιούν τους κομματικούς μηχανισμούς, αλλά δεν αλλάζουν τις ζωές των ανθρώπων».

Να καταγραφεί, τέλος, γύρω από το συνέδριο της ΝΔ, η δήλωση που έκανε ο Κ. Καραμανλής ότι η ΝΔ «θα αναδείξει το σχέδιό της για την ανάταξη της χώρας, με προτεραιότητες τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις με τη συνταγματική αναθεώρηση, τις επενδύσεις, τις νέες θέσεις εργασίας, την κοινωνική συνοχή και τη στήριξη εκείνων που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση». Επίσης, ο Αντ. Σαμαράς, στην ομιλία του, υπερασπίστηκε το έργο της κυβέρνησής του, ενώ η Ντ. Μπακογιάννη δεσμεύτηκε ότι θα βοηθήσει τον αδελφό της να γίνει ο καλύτερος πρωθυπουργός...

Εκ μέρους του ΚΚΕ χαιρετισμό στο συνέδριο απηύθυνε ο βουλευτής του, Γ. Λαμπρούλης, ο οποίος ανάμεσα σε άλλα σημείωσε πως «το ΚΚΕ έχει καθαρή στάση στην κριτική και στην κυβερνητική πολιτική και στα άλλα κόμματα», ενώ αναφερόμενος στην πολιτική για την ανάκαμψη του κεφαλαίου σημείωσε πως «οι προσδοκίες για ανάκαμψη της οικονομίας, που καλλιεργεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ακόμη κι αν επαληθευτούν σε ένα βαθμό, δε θα αφορούν καθόλου τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα, την ανάκτηση όλων όσα έχασε ο λαός τα χρόνια της κρίσης, την αντιμετώπιση των υψηλών ποσοστών ανεργίας». «Ως ΚΚΕ», συμπλήρωσε, «όχι μόνο διαφωνούμε, αλλά είμαστε στρατηγικοί αντίπαλοι αυτής της πολιτικής. Εδώ και χρόνια αναδείξαμε ότι αυτή η πολιτική, που υλοποιήθηκε από όλες τις κυβερνήσεις, υλοποιήθηκε με τη βοήθεια των μνημονίων, αλλά όχι εξαιτίας των μνημονίων».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντίλαλος(2017-12-20 00:00:00.0)
Θέλει κυβέρνηση όσων ψήφισαν το μνημόνιο(2016-02-23 00:00:00.0)
Ανοικτός σε κυβέρνηση με ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ από την υπάρχουσα Βουλή(2016-01-21 00:00:00.0)
Σύμμαχος όποιου σπρώξει «μεταρρυθμίσεις»(2016-01-16 00:00:00.0)
Δηλώνει συνεχώς διαθέσιμη για σχήματα ευρύτερης κυβερνητικής συνεργασίας(2015-12-31 00:00:00.0)
Θέλει να κατοχυρώσει διακριτό ρόλο χωρίς να ρίχνει «γέφυρες»(2015-11-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ