Τρίτη 19 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ
Ανάκαμψη για το κεφάλαιο, «αρχίζουν τα δύσκολα» για το λαό

Την ώρα που η κυβέρνηση «τρέχει» τα αντιλαϊκά μέτρα της τρίτης «αξιολόγησης» και προετοιμάζει το έδαφος και για τα επόμενα, η μία πίσω απ' την άλλη έρχονται οι επιπλέον επιβεβαιώσεις ότι η ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου θα γίνει πάνω στα αποκαΐδια των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων και στην αντιλαϊκή επίθεση διαρκείας.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ο ΣΕΒ σημειώνει σε χτεσινό του δελτίο πως «η πλήρης αποκατάσταση της θέσης της χώρας μας στην Ευρωζώνη θα απαιτήσει τη συνεπή τήρηση των συμφωνηθέντων για την περίοδο μετά την ολοκλήρωση του μνημονίου, και κυρίως σε ό,τι αφορά το πλαίσιο της πλεονασματικής δημοσιονομικής διαχείρισης».

Την ίδια ώρα, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζ. Πάιατ, επιβεβαιώνοντας το ενδιαφέρον των «επενδυτών», χαρακτηριστικά τονίζει πως «δεν υπάρχει πιο ανταγωνιστική οικονομία, από πλευράς μισθών, στην Ευρωζώνη αυτή τη στιγμή από την Ελλάδα», ενώ βέβαια δηλώνει απόλυτα σύμφωνος με τις «προτροπές» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με τη συνέχιση των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων και μετά την τυπική λήξη του «προγράμματος».

«Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα», λένε οι βιομήχανοι

«Η ελληνική οικονομία έχει εισέλθει σε τροχιά ανάκαμψης», αναφέρει ο ΣΕΒ στο μηνιαίο δελτίο με τίτλο «Ανάκαμψη επιτέλους! Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα...».

Μεταξύ άλλων, οι εγχώριοι βιομήχανοι εστιάζουν στα παρακάτω:

-- «Η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να έχει ενστερνισθεί την ανάγκη έγκαιρης τήρησης των υποχρεώσεων που απορρέουν από το Μνημόνιο, όπως φάνηκε και με τη συμφωνία για την 3η αξιολόγηση». Αναφορικά με την «επόμενη μέρα», επισημαίνουν: «Η εκπλήρωση των προσδοκιών για μια βιώσιμη ανάκαμψη της οικονομίας μεσοπρόθεσμα απαιτεί η έξοδος από το 3ο Μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018 να γίνει ομαλά και να μην δημιουργήσει ασυνέχειες στην εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική».

-- Σε διαφορετική περίπτωση, όπως λένε, «η αντίδραση των αγορών θα είναι ταχεία και η άνοδος των επιτοκίων θα αναστρέψει γρήγορα το καλό κλίμα που διαμορφώνεται».

-- «Εχει φθάσει, λοιπόν, η ώρα των μεγάλων αποφάσεων», τονίζει ο ΣΕΒ, και όπως λένε «οι πρώτοι έξι μήνες του 2018 θα είναι καθοριστικοί, καθώς δεν υπάρχει πλέον χρόνος για να μετατεθεί μερικώς η υλοποίηση των συμφωνηθέντων στο μέλλον, όπως δυστυχώς γινόταν μέχρι σήμερα και με την ανοχή των θεσμών».

Ο πρέσβης των ΗΠΑ

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρέσβης Τζ. Πάιατ, μιλώντας στην ιστοσελίδα «Capital.gr», επισημαίνει μεταξύ άλλων:

-- «Ο εκσυγχρονισμός των οικονομιών μέσω μεταρρυθμίσεων είναι το συνεχές ζητούμενο για όλους, ακόμη και για τις ΗΠΑ», ενώ αναφορικά με την πρόσφατη τοποθέτηση του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ντ. Κοστέλο, για την κλιμάκωση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων και για την περίοδο μετά το 2018, δηλώνει «απόλυτα σύμφωνος», προσθέτοντας ότι «η αναδιοργάνωση της ελληνικής οικονομίας είναι κάτι που υπαγορεύεται από τις αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στην παγκόσμια οικονομία».

-- «Ο Αμερικανοί επενδυτές έχουν πλέον μια διαφορετική προσέγγιση όσον αφορά την Ελλάδα. Σίγουρα ενδιαφέρονται να τοποθετηθούν στην ελληνική αγορά. Πλέον εξαρτάται από την κυβέρνηση αν θα φέρει εις πέρας αυτά που υποσχέθηκε». Μεταξύ αυτών, «στις ιδιωτικοποιήσεις να αποδείξει ότι το σύστημα μπορεί να προχωρήσει», ενώ αναφορικά με τα ζητήματα που θέτουν οι «επενδυτές» εστίασε σε θέματα όπως το Φορολογικό, στο «προβλέψιμο επιχειρηματικό περιβάλλον», χωρίς να υπάρξουν «διοικητικά εμπόδια σε ενδεχόμενη επιχειρηματική δραστηριότητα».

-- Αναφορικά με το επενδυτικό ενδιαφέρον, ο Πάιατ υπογράμμισε πως «έχουμε μια αμερικανική εταιρεία η οποία ενδιαφέρεται για την πλωτή μονάδα και μια αμερικανική εταιρεία που ενδιαφέρεται για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης», προσθέτοντας ότι «το μήνυμα που λαμβάνει» από το υπουργείο Οικονομίας και από το ΤΑΙΠΕΔ είναι πως «το project πρόκειται να προχωρήσει στις αρχές του 2018».

Βέβαιος δήλωσε και σε ό,τι αφορά την εισαγωγή αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ελλάδα, λέγοντας ότι «σε επιχειρηματικό επίπεδο υπάρχουν τουλάχιστον τρεις αμερικανικές ενεργειακές εταιρείες οι οποίες με έχουν προσεγγίσει και ενδιαφέρονται για να αξιοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία. Είμαι σίγουρος ότι θα υλοποιηθεί»...

Στο προσκήνιο οι «προκλήσεις» για τους τραπεζικούς ομίλους

Στις «επενδυτικές ευκαιρίες» στην Ελλάδα αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο διευθύνων σύμβουλος της «Deutsche Bank», Τζον Κράιαν, στο πλαίσιο χτεσινής εκδήλωσης που διοργάνωσε η Ελληνική Ενωση Τραπεζών (ΕΕΤ) σε συνεργασία με τον ΣΕΒ και τον ΣΕΤΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γερμανός τραπεζίτης στο πλαίσιο των επαφών του στην Αθήνα εμφανίστηκε «επιφυλακτικά αισιόδοξος» για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ενώ αναφορικά με το ζήτημα των ελληνικών κρατικών ομολόγων διατύπωσε «επιφυλάξεις» ως προς τα περιθώρια ανόδου των τιμών στη δευτερογενή αγορά. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ελληνικές τράπεζες έχουν ακόμη να αντιμετωπίσουν «ανοιχτά θέματα» αναφορικά με την «ποιότητα του ενεργητικού» τους, με «τα προβληματικά δάνεια» και με τη ρευστότητα.

Επιπλέον, αναφέρθηκε σε γενικότερους κινδύνους που εντοπίζονται στην παγκόσμια οικονομία, λέγοντας ότι οι διεθνείς αγορές είναι «υπερτιμημένες» και βρίσκονται σε επίπεδα «εντυπωσιακά υψηλά», με ελάχιστα περιθώρια βελτίωσης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΕΤ, Ν. Καραμούζης, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση δήλωσε ότι η εικόνα της ελληνικής οικονομίας και της χώρας σταθερά αναβαθμίζεται στην ευρωπαϊκή και διεθνή επενδυτική κοινότητα και είναι κρίσιμο να συνεχιστεί αυτή η πορεία, παρά τις «σημαντικές προκλήσεις» που εξακολουθούν να υφίστανται.

Ο επικεφαλής της «Deutsche Bank» συναντήθηκε και με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, ο οποίος σε δήλωσή του αναφέρει ότι «τα μηνύματα αποκατάστασης της εμπιστοσύνης στην οικονομία μας πολλαπλασιάζονται. Κοινή συνισταμένη των εκτιμήσεων: Απόδοση των μεταρρυθμίσεων, επιτάχυνση ανάπτυξης και η προοπτική τέλους των προγραμμάτων στήριξης».

Θυμίζουμε ότι η «Deutsche Bank», σε πρόσφατη έκθεση αναφορικά με την ελληνική οικονομία, σημειώνει πως η «επιτυχής και βιώσιμη έξοδος» από την κρίση προϋποθέτει «την αποφυγή υποχωρήσεων στις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές προσαρμογές», τη σταδιακή μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και βέβαια την «πολιτική σταθερότητα», στη βάση βέβαια της επίτευξης των αντιλαϊκών στόχων.

«Εμπόδια» στην επιχειρηματικότητα

Στο μεταξύ το ΙΟΒΕ, σε έκθεση για την «επιχειρηματικότητα 2016 - 2017», εντοπίζει «εμπόδια επιχειρηματικής δραστηριοποίησης στην Ελλάδα» από την «έλλειψη ενός γενικότερου πλαισίου εθνικών πολιτικών για την επιχειρηματικότητα», αλλά και την «αναποτελεσματικότητα των πολιτικών» σε ό,τι αφορά τη φορολογία των νέων επιχειρήσεων, τη γραφειοκρατία, τη δυσκολία πρόσβασης σε χρηματοδότηση, τα υψηλά εμπόδια εισόδου στην αγορά, αλλά και το ευρύτερο πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον.

Να σημειωθεί ότι η άρση των «περιορισμών» στην «επιχειρηματικότητα» και η προώθηση των λεγόμενων «εργαλειοθηκών» του ΟΟΣΑ βρίσκονται ψηλά στις προτεραιότητες του «συμπληρωματικού μνημονίου» με την Ευρωζώνη. Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, «το επιχειρηματικό περιβάλλον στη χώρα παραμένει δυσμενέστερο σε σύγκριση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες», ενώ η «χαμηλή δυναμική της ελληνικής επιχειρηματικότητας» οφείλεται κυρίως «σε δομικές και διαρθρωτικές αδυναμίες της χώρας που σχετίζονται με τη γραφειοκρατία, το ασταθές φορολογικό πλαίσιο, αλλά και τη μη διαθεσιμότητα ή μη αποτελεσματική λειτουργία μηχανισμών προώθησης και υποστήριξης της επιχειρηματικότητας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Χρυσοφόρο «χωράφι» των ομίλων οι συχνότητες(2020-12-18 00:00:00.0)
«Καθαρός διάδρομος» η κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής(2018-05-05 00:00:00.0)
Πλειστηριασμοί με αστυνομική καταστολή και «αλλαγές» στον Ποινικό Κώδικα(2017-11-16 00:00:00.0)
Επίφοβη ανάκαμψη για το κεφάλαιο, στο «γόνιμο» έδαφος των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων(2017-11-11 00:00:00.0)
Φουλάρουν τις αντιλαϊκές μηχανές με το βλέμμα στην ανάκαμψη των επιχειρηματικών ομίλων(2017-09-02 00:00:00.0)
Δεδομένη η αντιλαϊκή πολιτική, σε αναζήτηση νέων ισορροπιών για το κρατικό χρέος(2017-06-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ