Τρίτη 19 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αναλαμβάνει «ρόλους» στην περιοχή και δρομολογεί «διευθετήσεις»

«Διευθετήσεις» δρομολογεί η κυβέρνηση σε μια σειρά από ανοιχτά μέτωπα της εξωτερικής πολιτικής, στο πλαίσιο και των πιο «ενεργών ρόλων» που αναλαμβάνει για την προώθηση των σχεδιασμών ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή, και σταθερή «πυξίδα» τους στόχους της αστικής τάξης για «γεωστρατηγική αναβάθμισή» της.

Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, σε εφ' όλης της ύλης συνέντευξή του στην εφημερίδα «Real News», αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου, μιλώντας για «σειρά από ωφέλιμες για τις δύο χώρες συμφωνίες» και επιχειρηματικές συμφωνίες, όπως «η από κοινού προώθηση μεγάλων έργων και πύκνωσης των δικτύων της συγκοινωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες».

Παράλληλα, στη γνωστή κυβερνητική γραμμή, που προσπερνά το γεγονός ότι η επίσκεψη Ερντογάν συνέβαλε στην αναβάθμιση των διεκδικήσεων της τουρκικής αστικής τάξης, μίλησε για «προσαρμογή της θέσης» του Τούρκου Προέδρου «από την αναθεώρηση στην επικαιροποίηση» της Συνθήκης της Λοζάνης, προσθέτοντας ότι «νομίζω πως όταν κάνει αυτές τις σκέψεις έχει περισσότερο κατά νου την ανατολική πλευρά της Τουρκίας».

Να σημειωθεί πως σε συνέντευξή του στο «Capital.gr» ο Αμερικανός πρέσβης σε ερώτηση για την πρόσφατη επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα και τη Θράκη, αποφεύγει κάθε αναφορά στη Συνθήκη της Λοζάνης. Δηλώνει ότι «υπάρχουν προφανή ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, ωστόσο οι ΗΠΑ ενθαρρύνθηκαν από το πνεύμα της προσέγγισης του Αλ. Τσίπρα και της κυβέρνησής του στα θέματα που έθεσε ο Ερντογάν κατά την επίσκεψή του» και πως «είναι πολύ σημαντικό ότι υπήρχε σαφής ένδειξη από τον πρωθυπουργό Τσίπρα για την πρόθεση της Ελλάδας να συνεχίσει να εργάζεται πολύ σκληρά για τις σχέσεις της με την Τουρκία. Κι αυτό είναι ένα ακόμη θέμα στο οποίο οι θέσεις της Ουάσιγκτον και της Αθήνας συγκλίνουν».

Αναζήτηση «συμβιβασμών και συναίνεσης» με Σκόπια

Οσον αφορά τα παζάρια με τα Σκόπια για το ονοματολογικό, ο ΥΠΕΞ ξαναζήτησε να επιδείξουν «κουλτούρα συμβιβασμού και συναίνεσης», ώστε να τους ανοίξει δρόμος για ένταξη σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Στο μεταξύ, στον απόηχο και των πρώτων εκ νέου συναντήσεων, την περασμένη βδομάδα, των διαπραγματευτών των 2 χωρών με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για το ζήτημα, Μ. Νίμιτς, οι πληροφορίες αναφέρουν πως το διάστημα Γενάρη - Μάρτη, οπότε και θα γίνουν νέες συναντήσεις στη Νέα Υόρκη, θα είναι καθοριστικό κι ενώ η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 11 - 12/7/2018 στις Βρυξέλλες έχει κυκλωθεί στο ημερολόγιο των δύο κυβερνήσεων ως «κομβικό χρονικό σημείο», για την επίλυση του ζητήματος, χωρίς να σημαίνει αναγκαστικά ότι είναι και το καταληκτικό.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι επιθυμία των Σκοπίων και «τρίτων παικτών», όπως Αμερικανών και Γερμανών, είναι να μπει η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, έστω με την τωρινή, «προσωρινή» της ονομασία, ενώ στο παρασκήνιο ξανακούγεται ως «συμβιβαστική λύση» το «Νέα Μακεδονία», όνομα που είχε απορρίψει η Αθήνα το 1992 στο πλαίσιο του «πακέτου Πινέιρο» (από το όνομα του Πορτογάλου τότε υπουργού Εξωτερικών και προεδρεύοντος του Συμβουλίου υπουργών της ΕΟΚ που το είχε εμπνευστεί).

Να καταγραφεί εδώ ότι ο υπουργός Αμυνας, και κυβερνητικός εταίρος, Π. Καμμένος, μιλώντας χτες σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, απαντώντας σε σχετική επισήμανση του μητροπολίτη Ανθιμου, είπε σχετικά πως «όσον αφορά εμένα, όχι με την ιδιότητα του υπουργού Εθνικής Αμυνας αλλά με την ιδιότητα του αρχηγού κόμματος, σας διαβεβαιώνω ότι ουδέποτε θα συναινέσω στην οποιαδήποτε χρήση του ελληνικού όρου "Μακεδονία" για την ονομασία των Σκοπίων».

Για Αλβανία και ΑΟΖ

Διευθετήσεις αναζητούνται και με την Αλβανία. Χτες, σε δηλώσεις του, ο Ν. Κοτζιάς χαιρέτισε το γεγονός ότι η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου, η οποία είχε καταστραφεί πέρυσι στη Χιμάρα, ανοικοδομείται σήμερα με χρηματοδότηση από την αλβανική κυβέρνηση, ενώ αναφερόμενος σε εφαρμοστικό νόμο που ψήφισε το υπουργικό συμβούλιο της Αλβανίας στις 13 του μήνα, και γνωστοποιήθηκε την Κυριακή, σύμφωνα με τον οποίο ρυθμίζονται τα ζητήματα των κοιμητηρίων των Ελλήνων στρατιωτών και αξιωματικών που έπεσαν το 1940, ο Ελληνας ΥΠΕΞ είπε ότι «αποτελεί (...) ένα βήμα εμπιστοσύνης ανάμεσα στα δύο μέρη».

Αλλωστε, και στη συνέντευξή του στη «Real News», αναφερόμενος στην Αλβανία, παρέπεμψε σε νέες διαπραγματεύσεις το Γενάρη στην Κορυτσά, μετά τις πρόσφατες στην Κρήτη, με τον Αλβανό ομόλογό του, για ζητήματα όπως ο καθορισμός θαλάσσιων ζωνών.

Εξέφρασε, μάλιστα, την ελπίδα για οριοθέτηση ΑΟΖ με Αίγυπτο, Ιταλία και Αλβανία εντός του 2018, προσθέτοντας παράλληλα ότι «δεν εξαρτάται μόνο από εμάς. Εξαρτάται από τρίτους, τον εξωτερικό τους περίγυρο και τις εσωτερικές τους αντιπαραθέσεις».

«Συζητήσεις» για αρχιμουφτή

Να σημειωθεί ότι προς την πλευρά των «διευθετήσεων» ανοιχτών μετώπων δείχνουν - λίγες μέρες μετά την επίσκεψη Ερντογάν - και οι δηλώσεις του πρωθυπουργού και του υπουργού Παιδείας την περασμένη βδομάδα, σχετικά με το θέμα της εκλογής αρχιμουφτή από τους μουσουλμάνους της Θράκης.

Θυμίζουμε ότι πριν από λίγες μέρες, από τις Βρυξέλλες όπου βρισκόταν, ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, είπε πως η συζήτηση για την ανάδειξη του μουφτή έχει ανοίξει προ πολλού στο εσωτερικό της κυβέρνησης και πρέπει να γίνει και δημόσια, αλλά αυτό δεν αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Φέρεται δε να είπε πως «πρέπει να κάνουμε συζήτηση για το ότι ένα τμήμα της μειονότητας δεν αναγνωρίζει τον θρησκευτικό ηγέτη που διορίζει το ελληνικό κράτος. Η συζήτηση πρέπει να γίνει με τους πολίτες μουσουλμανικής πίστης και να καταλήξει το συντομότερο δυνατό, ώστε να υπάρξει και η κατάλληλη νομοθέτηση», και πως ό,τι είναι να γίνει θα γίνει σε βάθος χρόνου, και «όχι τις αμέσως επόμενες ημέρες».

Νωρίτερα, ο υπουργός Παιδείας, Κ. Γαβρόγλου (τυπικά το θέμα είναι αρμοδιότητά του), μιλώντας στο Κανάλι της Βουλής, ανέφερε ότι «θα πρέπει να αρχίσει μια πολύ σοβαρή συζήτηση, με την ίδια τη μειονότητα ως προς το θέμα της ορθολογικοποίησης της εκλογής μουφτήδων. Το σοβαρό ζήτημα που πρέπει να συζητηθεί και νομίζω πρέπει να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα που υπάρχει για συζητήσεις, είναι ο προσδιορισμός του εκλεκτορικού σώματος».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ