Τρίτη 19 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σοβαρά ερωτήματα για την πορεία του ΟΚΑΝΑ

Πριν λίγο καιρό, η διοίκηση του ΟΚΑΝΑ διοργάνωσε, με τη χρηματοδότηση προμηθεύτριας φαρμακευτικής εταιρείας, δύο ημερίδες (σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη) με θέμα τις «Βέλτιστες πρακτικές χορήγησης βουπρενορφίνης».(Η πατέντα του προϊόντος λήγει σε σύντομο χρονικό διάστημα και η συγκεκριμένη φαρμακευτική εταιρεία βρίσκεται σε φάση προώθησης «νέου» σκευάσματός της, με την ίδια ουσία αλλά διαφορετική συγκέντρωση).

Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΚΑΝΑ σημειώνει ότι «η συνδιοργάνωση εκδηλώσεων με μια ιδιωτική εταιρεία, που έχει συμφέρον να διαφημίσει το "νέο" προϊόν της, μετατρέπει τον ΟΚΑΝΑ σε ντίλερ της προμηθεύτριας εταιρείας στο πλαίσιο "βέλτιστων πρακτικών δημοσίων σχέσεων"».Στο πλαίσιο της ημερίδας προσκεκλημένος από τον ΟΚΑΝΑ ήταν και ο Κ. Βερεσιές, ψυχίατρος από την Κύπρο, ο οποίος «σε παρέμβασή του "αναρωτήθηκε" γιατί στην Ελλάδα δεν έχουν δικαίωμα συνταγογράφησης της βουπρενορφίνης οι ιδιώτες ιατροί. Ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού διαβεβαίωσε τον κ. Βερεσιέ και τους παρευρισκόμενους ότι η Διοίκηση του Οργανισμού προσπαθεί μεν, αλλά δεν το έχει καταφέρει ακόμη», υπογραμμίζει ο Σύλλογος και αναφέρεται σε πληθώρα δημοσιευμάτων στην Κύπρο, όπου ο «Κ. Βερεσιές κατηγορείται τόσο το 2014 όσο και το 2016 για ανεξέλεγκτη συνταγογράφηση μεγάλης ποσότητας οπιοειδών φαρμάκων». Στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ υποστήριξε ότι οι ασθενείς, μετά από ένα σύντομο χρονικό διάστημα παραμονής στα προγράμματα του ΟΚΑΝΑ, πρέπει να παραπέμπονται στην ΠΦΥ, χωρίς να διευκρινίζει αν αναφέρεται σε ιδιώτες γιατρούς.

Για όλα τα παραπάνω οι εργαζόμενοι του Οργανισμού ζητούν εξηγήσεις από τη διοίκηση του ΟΚΑΝΑ και δηλώνουν κατηγορηματικά ότι θα προασπίσουν με όλες τις δυνάμεις τους τον δημόσιο χαρακτήρα των προγραμμάτων αντιμετώπισης της εξάρτησης, θα αντισταθούν σε κάθε προσπάθεια περάσματος υπηρεσιών σε ιδιώτες και δεν θα επιτρέψουν τη μετατροπή του σε φέουδο κερδοσκοπικών εταιρειών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ