Σάββατο 16 Δεκέμβρη 2017 - Κυριακή 17 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ισχυρό μήνυμα αντεπίθεσης από την ογκώδη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Αθήνα

ΣΕΤΗΠ
ΣΕΤΗΠ
Κάλεσμα στους εργαζόμενους και όλο το λαό να περάσουν στην αντεπίθεση έστειλαν με τη μαζική συμμετοχή τους στην ογκώδη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Αθήνα χιλιάδες απεργοί, από διαφορετικούς κλάδους και χώρους δουλειάς.

«Κάτω τα χέρια από την απεργία», «Κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα». Πανό και συνθήματα, χαιρετισμοί και ομιλίες ξεκαθάρισαν πως οι εργαζόμενοι και τα σωματεία τους δεν θα επιτρέψουν σε κυβέρνηση και εργοδοσία να βάλουν «στο γύψο» το απεργιακό δικαίωμα, τη συλλογική οργάνωση και πάλη. Με αυτά ακριβώς τα «όπλα», οι εργαζόμενοι και ο λαός της Αθήνας έδωσαν την Πέμπτη μια ακόμα σημαντική μάχη, όχι μόνο ενάντια σε παλιά και νέα αντιλαϊκά μέτρα, αλλά και για την ανάκτηση των τεράστιων απωλειών τους, για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους.

Το περιεχόμενο της απεργιακής κινητοποίησης αποτύπωσε από το βήμα της συγκέντρωσης στην Ομόνοια ο κεντρικός ομιλητής, Γιάννης Τασιούλας, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων (για την ομιλία βλ. αναλυτικότερα στη σελ. 20), ο οποίος κατήγγειλε επίσης τις τραμπούκικες επιθέσεις της εργοδοσίας με μπράβους και φασιστοειδή ενάντια σε απεργούς στα Γιάννενα, έξω από την επιχείρηση «Market In», όπως και την αστυνομική επέμβαση ενάντια στους απεργούς στα φυτώρια «Selecta» στην Καβάλα.

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ
Χαιρετισμούς στη συγκέντρωση απηύθυναν ο Νίκος Αγγελόπουλος, αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας από το 1975 έως το 1983, παλαίμαχος αγωνιστής μεταλλεργάτης, ο Ηλίας Μαστρολέων, αντιπρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, και ο Γιώργος Ευθυμιάδης από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Εμφιαλωμένα Ποτά (ΠΟΕΕΠ).

Αμέσως μετά τη συγκέντρωση στην Ομόνοια, τα μπλοκ εργατικών σωματείων και Επιτροπών Αγώνα, Λαϊκών Επιτροπών, φοιτητών και μαθητών, κατευθύνθηκαν με μια μαζική πορεία προς τη Βουλή, ενώ συνέχισαν πραγματοποιώντας διαδήλωση στην αμερικάνικη πρεσβεία, καταδικάζοντας την ιμπεριαλιστική πολιτική των ΗΠΑ και εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στο λαό της Παλαιστίνης.

Τη θέση τους ανάμεσα στα μπλοκ της κινητοποίησης πήραν οι αυτοαπασχολούμενοι πίσω από τα πανό της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ), σωματείων, ενώσεων και Επιτροπών Αγώνα, με συνθήματα ενάντια στη φοροληστεία και τους πλειστηριασμούς, που εκτός από τη λαϊκή κατοικία στοχεύουν και την επαγγελματική στέγη. Με το πανό της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) διαδήλωσαν γυναίκες των λαϊκών οικογενειών. Μαζική και δυναμική ήταν και η παρουσία των συνταξιούχων.

Φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι, αλλά και Επιτροπές Αγώνα από τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της Αθήνας, ένωσαν τη φωνή τους με τους εργαζόμενους. Με τα συνθήματά τους ξεκαθάρισαν αυτό που ήταν γραμμένο και στο πανό του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών: «Δε θυσιάζουμε τις σπουδές και τη ζωή μας για τα κέρδη του κεφαλαίου. Ξεσηκωμός! Για τις σύγχρονες ανάγκες μας». Ακολουθούσαν τα μπλοκ του Συλλόγου Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ (ΣΥΣΔΙΕΚ) αλλά και των μαθητών που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών, διεκδικώντας τα δικαιώματά τους στη μόρφωση και τη ζωή.

ΟΜΟΝΟΙΑ
ΟΜΟΝΟΙΑ
Με τα δικά τους πανό διαδήλωσαν η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών», η Πρωτοβουλία Αποστράτων και η Κίνηση για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ).

Σημαντική παρουσία από χώρους δουλειάς

«Κανείς συμβιβασμός με τις περικοπές, αυξήσεις των μισθών, συμβάσεις κλαδικές». Με προμετωπίδα το σύνθημα αυτό διαδήλωσαν εργαζόμενοι στο Εμπόριο, πίσω από το πανό του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Μπροστά και στην πανελλαδική απεργία του κλάδου την Κυριακή 17/12, είπαν «φτάνει πια» με την ασταμάτητη δουλειά, χωρίς ωράριο, Κυριακές και αργίες, και με μισθούς ψίχουλα. Στη συγκέντρωση πήραν μέρος με ξεχωριστά μπλοκ τα επιχειρησιακά σωματεία σε «Praktiker» και «LIDL», καθώς και η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων «Σκλαβενίτη».

Στον κλάδο των Κατασκευών, οι οικοδόμοι απήργησαν καθολικά στα μεγάλα εργοτάξια και τη συμβατική οικοδομή. Στα μπλοκ της συγκέντρωσης έδωσαν το «παρών» οικοδόμοι που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Συνδικάτου τους, συζήτησαν για την απεργία στους χώρους δουλειάς και αποφάσισαν τη συμμετοχή τους. Ανάμεσά τους οι οικοδόμοι που εργάζονται στα 8μηνα του δήμου Χαλανδρίου, που έγραψαν στο πανό τους το αίτημα για «μόνιμη και σταθερή δουλειά».

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ
Τις εργοδοτικές μεθοδεύσεις για το στήσιμο απεργοσπαστικού μηχανισμού καταγγέλλουν απεργοί στο μπλοκ του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων. Στο «Hilton», για παράδειγμα, το ξενοδοχείο κατακλείστηκε από «έξτρα» εργαζόμενους και «ενοικιαζόμενους» από τα γνωστά «δουλεμπορικά», ενώ ρεπό και βάρδιες εργαζομένων άλλαξαν την τελευταία στιγμή. Οι συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ έκαναν παρέμβαση στην εργοδοσία καταγγέλλοντας ότι απασχολεί όλο και μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού με «ενοικιαζόμενη» εργασία, επιχειρώντας να αξιοποιήσει τους εργαζόμενους αυτούς ως απεργοσπαστικό μηχανισμό.

«Συνδυάσαμε τη μάχη που δίνουμε στο χώρο δουλειάς μας με την ανάγκη να δοθεί απάντηση στην επίθεση στο απεργιακό δικαίωμα», εξηγούν οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο «Metropolitan», όπου καταγράφηκαν σχεδόν καθολικά ποσοστά συμμετοχής στην απεργία. Το επιχειρησιακό σωματείο, που παλεύει για να μην βρεθούν «στο απόσπασμα» τα δικαιώματα των εργαζομένων, με αφορμή το προσωρινό κλείσιμο του ξενοδοχείου για ανακαίνιση, αξιοποίησε την πείρα από τις πρόσφατες συνελεύσεις και κινητοποιήσεις για να γίνει κατανοητό πως η επίθεση κυβέρνησης και εργοδοτών στα συνδικαλιστικά δικαιώματα έχει στόχο τα «όπλα» που έχουν για να διεκδικούν.

Πολύ υψηλά ποσοστά συμμετοχής στην απεργία καταγράφηκαν και στο ξενοδοχείο «Royal Olympic», το επιχειρησιακό σωματείο του οποίου συμμετείχε με το πανό του στη συγκέντρωση.

«Σήμερα απεργούμε», λένε εργαζόμενοι στο εστιατόριο της φοιτητικής εστίας του ΕΜΠ, που επέστρεψαν μόλις την περασμένη Τετάρτη στη δουλειά μετά από κινητοποιήσεις. Οι εργαζόμενοι πάλεψαν για να πληρωθούν τα δεδουλευμένα μηνών και στη συνέχεια για να γυρίσουν στη δουλειά, αφού η λήξη της σύμβασης με τον εργολάβο τούς πέταξε στην ανεργία. «Σε λίγες μέρες θα βρεθούμε πάλι στην ανεργία, όταν η εστία κλείσει για τις γιορτές των Χριστουγέννων, χωρίς να ξέρουμε αν και πότε θα επιστρέψουμε», εξηγούν και προσθέτουν πως η πείρα του προηγούμενου διαστήματος τούς δείχνει πως πρέπει «να είμαστε στο δρόμο και αγωνιζόμαστε».

Με τα μπλουζάκια της δουλειάς συμμετείχαν στη διαδήλωση οι εργαζόμενοι στην αλυσίδα καφέ «MIKEL», μετατρέποντας στο πανό τους την επωνυμία της επιχείρησης σε αρκτικόλεξο: «ΜΙσθοί πείνας, Κακοπληρωμένοι εργαζόμενοι, Εντατικοποίηση, αποLύσεις».

Από κοινού διαδήλωσαν, με αιτήματα που συμβάλλουν στην ενότητά τους, εργαζόμενοι στα μπλοκ των Σωματειακών Επιτροπών του Συνδικάτου Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) στον όμιλο ΟΤΕ, που βρίσκονταν για δεύτερη μέρα σε απεργία. Με αντίστοιχα αιτήματα συμμετείχαν στην απεργία και τη διαδήλωση τα επιχειρησιακά σωματεία σε «360 Connect» και «Forthnet - Netmed», οι Σωματειακές Επιτροπές του ΣΕΤΗΠ σε «Vodafone» και «NOKIA».

Στον κλάδο του Χρηματοπιστωτικού, εκτός από το κλαδικό σωματείο, τα δικά τους μπλοκ είχαν η σωματειακή επιτροπή στην «PDS» και το επιχειρησιακό σωματείο στη «First Data», ενώ σε μια σειρά χώρους το κλαδικό σωματείο μέτρησε για πρώτη φορά πολλούς απεργούς.

Απεργοί από τον κλάδο των Τροφίμων, μεταξύ άλλων από τα εργοστάσια της «Tasty», της «Coca - Cola», της «ΕΒΓΑ», όπου η απεργία κατέγραψε σημαντικά ποσοστά, διαδήλωσαν με το πανό της Ομοσπονδίας τους, αλλά και στο μπλοκ του σωματείου στην «Αθηναϊκή Ζυθοποιία», όπου η μάχη της απεργίας δόθηκε επίσης με επιτυχία.

Στις Αστικές Συγκοινωνίες, κόντρα στις αποφάσεις των πλειοψηφιών των σωματείων του χώρου για στάσεις εργασίας, απεργοί δήλωσαν 700 οδηγοί της ΕΘΕΛ και 190 οδηγοί του ΗΛΠΑΠ, ανεβάζοντας σε σημαντικό ποσοστό τη συμμετοχή στην απεργία.

Καλύτερα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία σε σχέση με την προηγούμενη απεργιακή κινητοποίηση καταγράφηκαν επίσης στους εργαζόμενους στα νοσοκομεία και τη δημόσια εκπαίδευση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δύναμη για τη συνέχεια το ιδιαίτερα μαζικό απεργιακό συλλαλητήριο της Αθήνας (2018-11-29 00:00:00.0)
Ογκώδες απεργιακό συλλαλητήριο, επιστέγασμα αγώνων και ακούραστης δουλειάς σε χώρους εργασίας (2016-12-09 00:00:00.0)
Αναμετρήθηκαν με τρομοκρατία και απεργοσπάστες (2013-02-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org