Σάββατο 16 Δεκέμβρη 2017 - Κυριακή 17 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΟΙΚΟΤΡΟΦΟΙ ΕΣΤΙΩΝ
Απαίτησαν άμεσα λύσεις στα προβλήματα σίτισης και στέγασης

Κινητοποιήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Με ταυτόχρονες κινητοποιήσεις που έκαναν την Παρασκευή στην Αθήνα στο υπουργείο Παιδείας και στη Θεσσαλονίκη στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, φοιτητές - οικότροφοι εστιών διεκδίκησαν φοιτητική μέριμνα στο ύψος των αναγκών τους. Κεντρικά τους αιτήματα είναι δωρεάν σίτιση για όλους άμεσα, κρατική χρηματοδότηση στο ύψος των αναγκών, μόνιμο και σταθερό προσωπικό για συντήρηση, καθαριότητα, φύλαξη και σίτιση - έξω οι εργολαβίες από τις εστίες.

«Σίτιση - στέγαση - δωρεάν σπουδές», «Κόβουν τη σίτιση και τις μετεγγραφές, δεν είναι πελάτες οι φοιτητές», ήταν από τα συνθήματα που κυριάρχησαν στην κινητοποίηση του Πανελλαδικού Συντονιστικού Εστιακών Συλλόγων. Κατήγγειλαν την πολιτική της υποχρηματοδότησης της εκπαίδευσης, που παραδίδει λειτουργίες στους ιδιώτες, με τους φοιτητές να πληρώνουν τις συνέπειες μένοντας χωρίς σίτιση, συντήρηση, θέρμανση, ζεστό νερό. Οπως τόνισαν, την ίδια στιγμή είναι πολλά τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών για τα οποία δεν υπάρχει καν δωμάτιο στις εστίες. Κατήγγειλαν παράλληλα τον αυταρχισμό με τον οποίο είχε αντιμετωπίσει η κυβέρνηση τις διεκδικήσεις εστιακών φοιτητών και εργαζομένων πριν από δύο βδομάδες, με ξύλο και χημικά από τα ΜΑΤ.

Στην κινητοποίηση συμμετείχε και αντιπροσωπεία της Επιτροπής Αγώνα φοιτητών των οποίων δεν έγιναν δεκτές οι αιτήσεις για μετεγγραφή. Πρόκειται για παιδιά λαϊκών οικογενειών που πέρασαν σε σχολές μακριά από την πόλη μόνιμης κατοικίας τους και που, όπως δηλώνουν, δεν έχουν τη δυνατότητα να σπουδάσουν όταν δεν τους εξασφαλίζεται στέγαση και σίτιση.

Αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων συναντήθηκε με τον υφυπουργό Παιδείας, Δημ. Μπαξεβανάκη, ο οποίος για συγκεκριμένες απαντήσεις στα αιτήματά τους παρέπεμψε σε συνάντηση που θα έχει την ερχόμενη βδομάδα η ηγεσία του υπουργείου με τη διοίκηση του ΙΝΕΔΙΒΙΜ. Οπως ανακοίνωσαν οι φοιτητές, τους δήλωσε μεταξύ άλλων πως το κόστος της φοιτητικής μέριμνας είναι υψηλό και πως το επόμενο διάστημα θα γίνουν οι κατ' εξαίρεση μετεγγραφές.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης πραγματοποίησαν οικότροφοι των φοιτητικών εστιών της Θεσσαλονίκης και της Ξάνθης και φοιτητές οι οποίοι απορρίφθηκαν από το σύστημα των μετεγγραφών. Θυμίζουμε ότι πριν λίγες μέρες και μετά από αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις των φοιτητών, ξεκίνησε και πάλι η σίτιση στις εστίες της Θεσσαλονίκης, μέχρι την εξάντληση των προμηθειών που επαρκούν για λίγες μέρες και με απλήρωτους τους εργαζόμενους, καθώς έχει λήξει η εργολαβία σίτισης που υπήρχε.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ