Πέμπτη 14 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Δύο έργα του Παπαδιαμάντη επί σκηνής

2012

Ο Δήμος Αβδελιώδης παρουσιάζει σε συνεργασία με το Στούντιο Μαυρομιχάλη «Το Μοιρολόγι της Φώκιας» και «Το Καμίνι» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, κάθε Τετάρτη στις 21.00, μέχρι και τις 27 Δεκέμβρη.

Η εξωτερική εικόνα των δύο διηγημάτων δίνει τη βεβαιότητα πεζογραφημάτων, όμως η φωνητική τους αναπαράσταση αποκαλύπτει δυο αμιγώς ποιητικά - έμμετρα έργα σπάνιας σύλληψης, που ζωντανεύουν μπροστά μας με την ερμηνεία της Αλεξίας Φωτιάδου.

Στο «Μοιρολόγι της Φώκιας» ο Παπαδιαμάντης ενορχηστρώνει μια συμφωνία από ήχους και εικόνες θαμβωτικής ομορφιάς, που εναλλάσσονται με πένθιμα, κατασταλαγμένα μοτίβα της μνήμης από τις απώλειες του θανάτου. Μέσα σ' αυτήν τη σπαρακτική αλλά παγιωμένη αρμονία του ηλιοβασιλέματος, έρχεται αθόρυβη και επελαύνουσα η Νύχτα. Ενα εννιάχρονο κορίτσι, που έρχεται με λαχτάρα να βρει τη γιαγιά της πλάι στη θάλασσα που πλένει ρούχα, παρασυρμένο και συγκεντρωμένο στην μουσική του αυλού ενός βοσκού, χάνοντας την αίσθηση του χρόνου, ταράζεται αίφνης με την απότομη αίσθηση της αλλαγής από το φως στο σκοτάδι και ορμάει σ' ένα μονοπάτι που διακρίνει μέσα στη νύχτα...

«Το Καμίνι», που είναι μια ευφρόσυνη αντίστιξη στο «Μοιρολόγι», ένας ύμνος στον οίστρο της ζωής, αυτό το καμίνι των επιθυμιών και του πάθους που πυροδοτεί και ταλανίζει ανθρώπους και πράγματα, άλλοτε με ευχάριστα και άλλοτε με δυσάρεστα έργα. Μια δεκαοχτάχρονη κοπέλα, έχοντας διατηρήσει ζωντανή τη θεϊκή της πυξίδα, παρακάμπτει όλα τα «πρέπει» και «δεν πρέπει», και λούζεται μέσα στο άσπιλο, μοναδικό θαλάσσιο καμίνι της χαράς. Μουσική: Βαγγέλης Γιαννάκης. Γλυπτό έργο: Αριστείδης Πατσόγλου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ