Πέμπτη 14 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΡΧΗ ΑΤΤΙΚΗΣ
Τα καμώματα στη Μάνδρα πήγε να επαναλάβει στην Ανάβυσσο

Με παρέμβαση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» απορρίφθηκε μελέτη έργου που θα μπορούσε να δημιουργήσει νέα «Μάνδρα»

Την υπερψήφιση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το έργο αποχέτευσης ομβρίων στην περιοχή της Αναβύσσου ζητούσε την Τρίτη 12/11 η διοίκηση της περιφέρειας Αττικής (ΣΥΡΙΖΑ), αλλά η τεκμηριωμένη παρέμβαση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Συμβούλιο, ότι στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για αντιπλημμυρικό έργο αλλά για «προετοιμασία μιας πλημμυρικής καταστροφής» στην περιοχή, την ανάγκασε να το αποσύρει.

Η συζήτηση που προκάλεσαν οι εκλεγμένοι του ΚΚΕ φανέρωσε για μια ακόμα φορά την προχειρότητα και την αποσπασματικότητα με την οποία αντιμετωπίζεται η αντιπλημμυρική προστασία από κυβέρνηση και περιφερειακή αρχή. Μάλιστα, το συγκεκριμένο θέμα δεν το είχε μελετήσει καμιά από τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, καμιά από αυτές δεν είχε σκοπό να τοποθετηθεί και θορυβήθηκαν μόνο μετά την τοποθέτηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Οπως είπε εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» η Αλεξάνδρα Μπαλού, σχολιάζοντας τη στάση της πλειοψηφίας, πρώτα φέρνουν τέτοια πρόχειρα «έργα» και μετά ρίχνουν το φταίξιμο για τους πνιγμούς και τις καταστροφές στα «ακραία καιρικά φαινόμενα»...

Η ομιλήτρια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σημείωσε πως η συγκεκριμένη «μελέτη» προσφέρεται ουσιαστικά «για σεμινάριο με τίτλο "Πώς προετοιμάζεται μία πλημμυρική καταστροφή", με νωπές ακόμα τις μνήμες από την τραγωδία της Μάνδρας». Ανέδειξε το ότι η περιοχή διασχίζεται από πληθώρα ρεμάτων (με κεντρικό το ρέμα «Τζώρα») και ότι τα περισσότερα από αυτά έχουν μπαζωθεί για να γίνουν δρόμοι. Ομως, «αντί να διευθετηθεί ως ανοιχτή η κοίτη των δύο τουλάχιστον σημαντικότερων ρεμάτων που εκβάλλουν στον όρμο των Αλυκών, μετατρέπονται και αυτά σε κλειστούς οχετούς. Κι όλα αυτά σε μία ευρεία περιοχή, η οποία προβλέπεται να αποχετευθεί στην παραλία με δύο κλειστούς αγωγούς που θα περνούν κάτω από την παραλιακή λεωφόρο, με δύο υφιστάμενους κλειστούς οχετούς με έντονα αμφισβητούμενη την επάρκειά τους».

Αναδεικνύοντας με τεχνικά στοιχεία την ανεπάρκεια των συλλεκτήρων νερού, τόνισε ότι πρόκειται για διαμόρφωση κατάστασης αντίστοιχης με αυτήν της Μάνδρας και της Ν. Περάμου, όπου είχαμε μπάζωμα του ρέματος «Σούρες» με ανεπαρκέστατο οχετό και εξίσου ανεπαρκή διέλευση του ρέματος κάτω από την Παλαιά Εθνική Οδό για τη Μάνδρα, και αντίστοιχα της Ν. Περάμου στα Μέγαρα.

Συμπλήρωσε μάλιστα πως «αυτή η λύση της ολοκληρωτικής αντικατάστασης των ρεμάτων της περιοχής με υπόγειους αγωγούς ομβρίων έρχεται σε πλήρη αντίθεση, όπως προκύπτει και από την ίδια την εισήγηση, με βασικές αρχές συνδυασμού των έργων αποχέτευσης ομβρίων με τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας». Υπογράμμισε ότι αυτή η προχειρότητα δεν είναι τυχαία, αλλά αποτέλεσμα της συνολικής στρατηγικής που υπηρετούν η κυβέρνηση και η τοπική διοίκηση: Του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, που ταυτίζεται με την άναρχη δόμηση και τα αποσπασματικά μέτρα, αφήνοντας εκτός ημερήσιας διάταξης έργα ζωτικά για το λαό, όπως τα αντιπλημμυρικά, αφού αυτά δεν είναι «ανταποδοτικά» για το κεφάλαιο. Στον αντίποδα αυτής της κατάστασης, η «Λαϊκή Συσπείρωση» επανέλαβε την απαίτησή της για ολοκληρωμένο σχεδιασμό αντιπλημμυρικής προστασίας για όλη την Αττική, με κριτήριο την προστασία των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ