Πέμπτη 14 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα «μεγάλα λόγια» δεν κρύβουν τις τεράστιες ελλείψεις

Σχόλιο της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ

Σε σχόλιό της για τις χτεσινές κυβερνητικές φιέστες για την Υγεία στη Θεσσαλονίκη, η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ σημειώνει:

«Τα μεγάλα λόγια τόσο του πρωθυπουργού όσο και του υπουργού Υγείας σήμερα στη Θεσσαλονίκη δεν μπορούν να κρύψουν τις τεράστιες ελλείψεις και τα προβλήματα σε υλικοτεχνική υποδομή και προσωπικό, τη γενικότερη υποβάθμιση της δημόσιας Υγείας.

Για παράδειγμα, το Κέντρο Υγείας του Ευόσμου λειτουργεί σε 24ωρη βάση χωρίς να έχει προσληφθεί μόνιμο προσωπικό. Με επικουρικό προσωπικό με 2χρονα συμβόλαια μέσω ΕΣΠΑ και άλλο προσωπικό με rotation, που έρχεται για τις εφημερίες, αποσπασμένο κάθε φορά από άλλα νοσοκομεία.

Οι ελλείψεις στο Κέντρο Υγείας Ευόσμου συνεχίζουν να υπάρχουν. Για παράδειγμα, υπάρχει γυναικολόγος χωρίς τον απαραίτητο για γυναικολογική εξέταση υπέρηχο. Καρδιολόγος υπάρχει μονάχα δύο φορές το μήνα μέχρι το μεσημέρι. Ακτινολόγος υπάρχει μόνο μέχρι το μεσημέρι. ΩΡΛ δύο μέρες το μήνα με ραντεβού, ενώ δεν υπάρχει καθόλου Ορθοπεδικός. Και όλα αυτά σε ένα Κέντρο Υγείας που καλείται να καλύψει τις ανάγκες σε μια περιοχή με επίσημα 110.000 μόνιμο πληθυσμό.

Από την άλλη, στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, όπως κατήγγειλαν και οι εκπρόσωποι του Σωματείου στη σημερινή φιέστα του υπουργού, τα κενά στο προσωπικό είναι τεράστια, κάποιες ανάγκες καλύπτονται με ΟΑΕΔ και επικουρικούς, ενώ το υπάρχον προσωπικό είναι εξαντλημένο από τις βάρδιες.

Ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός είναι παλιός, τα πλυντήρια του νοσοκομείου χαλασμένα, ενώ ακόμα και τα σεντόνια είναι ανύπαρκτα. Ταυτόχρονα εντείνεται η λειτουργία του νοσοκομείου με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ενώ τομείς όπως η καθαριότητα, η φύλαξη και η διανομή του φαγητού έχουν παραδοθεί σε ιδιώτες.

Από τα παραπάνω παραδείγματα, που δεν είναι η εξαίρεση αλλά ο κανόνας στη λειτουργία του δημόσιου τομέα της Υγείας στη Θεσσαλονίκη, φαίνονται καθαρά οι συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής εμπορευματοποίησης και υποβάθμισης της δημόσιας Υγείας τόσο από τη σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ όσο και από τις προηγούμενες, ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.

Στο ζήτημα της Υγείας δεν χωράνε εκπτώσεις! Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να σταματήσει τώρα τον εμπαιγμό. Ο λαός μαζικά και οργανωμένα να διεκδικήσει αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία, χωρίς καμιά επιχειρηματική δραστηριότητα, με πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, που να καλύπτει όλες τις ανάγκες, και κάλυψη όλων των κενών θέσεων με μόνιμο και σταθερό προσωπικό».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ