Πέμπτη 14 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΕΒ - «ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ» ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ, ΑΣΦΑΛΙΣΗ, ΤΟΠΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
«Συνιστά» μπαράζ αναδιαρθρώσεων με «ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια»

«Το σύστημα ασφάλισης, περίθαλψης και κοινωνικής προστασίας έχει νοικοκυρευθεί σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία χρόνια», επισημαίνει ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο του δελτίο, ενώ παράλληλα, θέτοντας το πλέγμα των διαρθρωτικών παρεμβάσεων για την «επόμενη μέρα» του εγχώριου κεφαλαίου, επικεντρώνει στη λειτουργία των νοσοκομείων, του ΕΟΠΥΥ, αλλά και των ασφαλιστικών εισφορών, με βάση «ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια», έτσι ώστε «να απελευθερωθεί δημοσιονομικός χώρος» σε παρεμβάσεις τόνωσης των επιχειρηματικών ομίλων.

Την ίδια ώρα, η πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τη δέσμη προτάσεων αναφορικά με την «εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης», που θα συζητηθεί μεθαύριο στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, προβλέπει μεταξύ άλλων την «παροχή στήριξης στα κράτη - μέλη για την υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».

Σε αυτό το φόντο, ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο βάζει στην αντιλαϊκή ατζέντα και τα παρακάτω :

  • «Αυτό που απαιτείται ακόμη να γίνει είναι να συμπιεσθούν περαιτέρω τα ελλείμματα, κυρίως στα νοσοκομεία». Μάλιστα η προτεινόμενη «λύση» αφορά την κάλυψη των ελλειμμάτων και απευθείας από τις «τσέπες» των νοσηλευομένων, εργαζομένων και συνταξιούχων, συμπληρωματικά βέβαια με τις εισφορές που έχουν χρυσοπληρώσει προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Οπως λέει ο ΣΕΒ, «τα νοσοκομεία μπορούσαν να αυξήσουν τα ίδια έσοδά τους προσφέροντας καλύτερες υπηρεσίες και «χρεώνοντας την πελατεία που προσφεύγει σήμερα στα ιδιωτικά νοσοκομεία». Διευκρινίζοντας παραπέρα, τονίζουν: «Κάτι τέτοιο βεβαίως απαιτεί την εισαγωγή ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων λειτουργίας και διαχείρισης στον ΕΟΠΥΥ και τα δημόσια νοσοκομεία».

  • Ταυτόχρονα, και ενώ ακόμη είναι νωπές οι μνήμες από το «κούρεμα με την ψιλή» πάνω στα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, οι εγχώριοι βιομήχανοι λένε: «Οσον αφορά το ασφαλιστικό σύστημα, τα τεράστια ελλείμματα δεν επιτρέπουν τη διαχείριση των ασφαλιστικών εισφορών με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, καθώς χρηματοδοτούν τρέχουσες συντάξεις».

Για το συγκεκριμένο, το «ζητούμενο» για τον ΣΕΒ είναι η επίτευξη ρυθμών ανάκαμψης έτσι ώστε να αυξηθεί η μάζα των ασφαλιστικών εισφορών, προκειμένου αυτές να «αξιοποιηθούν» (π.χ. από τράπεζες, αμοιβαία κεφάλαια κ.ά.) και μάλιστα με «κόκκινη γραμμή» να μην αυξηθεί το ύψος των συντάξεων, οι οποίες βέβαια, όπως ήδη έχει νομοθετηθεί, θα δεχτούν και νέα κατακρεούργηση.

Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, «τυχόν αύξηση των εισφορών λόγω ταχύτερης ανάπτυξης θα πρέπει να αξιοποιηθεί όχι σε καταβολή υψηλότερων συντάξεων, αλλά σε δημιουργία αποθέματος συνταξιοδοτικής αποταμίευσης, για να βελτιωθεί η χρηματοοικονομική λειτουργία του συστήματος και να ενισχυθεί η σύνδεση των συντάξεων με τις καταβαλλόμενες εισφορές». Οπως λένε, «έτσι, μπορεί να ξεκινήσει και η αξιοποίηση των αποθεματικών μέσω επενδύσεών τους σε περιουσιακά στοιχεία».

  • Στο ίδιο φόντο, δρομολογούν αυξημένα ανταποδοτικά χαράτσια για τους δημότες μέσω της τοπικής διοίκησης: «Με τη λήξη των μνημονίων, ανοίγει ο δρόμος για τον επαναπροσδιορισμό του λειτουργικού προτύπου πάνω στο οποίο εδράζεται η τοπική αυτοδιοίκηση» και, όπως επισημαίνουν, στόχος είναι «η αυτονόμησή της, κατά το δυνατόν, από τον κρατικό προϋπολογισμό και η ανεύρεση εσόδων από την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων στην τοπική κοινωνία».

Επιπλέον, επαναφέρουν στο τραπέζι την πρόταση για είσπραξη των φόρων περιουσίας (π.χ. ΕΝΦΙΑ) από την τοπική διοίκηση, σε συνδυασμό με την «ανάληψη υποχρεώσεων και αρμοδιοτήτων, σε κάποιο βαθμό, για την εκπαίδευση και την Υγεία σε τοπικό επίπεδο».

  • Σε ό,τι αφορά τις πρώην ΔΕΚΟ, διαπιστώνουν ότι «όσες μεταφερθούν στο Υπερταμείο, αργά ή γρήγορα θα εξυγιανθούν και θα αξιοποιηθούν», ενώ για τις υπόλοιπες ότι «θα πρέπει να υιοθετηθεί ένα μοντέλο διαχειριστικής εξυγίανσης και αποκομματικοποίησης των διοικήσεών τους, στο βαθμό που δεν γίνεται πλέον ανεκτή η αδράνεια κατασπατάλησης των δημοσίων πόρων, όταν περικόπτονται συντάξεις και απομειώνεται η αξία των δημοσίων αγαθών».

Να σημειωθεί ότι στην κατηγορία των ΔΕΚΟ ταξινομούνται κρατικές εταιρείες, όπως οι «Αττικό Μετρό», ΟΑΣΑ, ΟΑΣΘ, ΣΤΑΣΥ, «Εγνατία Οδός», ΕΑΣ, ΕΑΒ, ΕΡΤ κ.ά.

Ολα τα παραπάνω έρχονται να «δέσουν» με διασφάλιση του αναγκαίου λεγόμενου «δημοσιονομικού χώρου» για το εγχώριο κεφάλαιο, είτε με την υπεραπόδοση των ματωμένων πρωτογενών πλεονασμάτων, είτε και από την πλευρά των «διαρθρωτικών παρεμβάσεων», στις οποίες και εστιάζει ο ΣΕΒ. Αυτά με τη σειρά τους, στο πλαίσιο της καπιταλιστικής ανάκαμψης, στη διοχέτευση περισσότερων κεφαλαίων μέσω των κρατικών προϋπολογισμών για νέες κερδοφόρες επενδύσεις, σε νέες φοροελαφρύνσεις, κίνητρα και ενισχύσεις για τους επιχειρηματικούς ομίλους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ