Πέμπτη 14 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΠΑ
Προαναγγέλλουν «νέα στρατηγική ασφαλείας»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας στον Λευκό Οίκο, στρατηγός ε.α. Χέρμπερτ Ρ. Μακμάστερ, μιλώντας προχτές σε εκδήλωση της αμερικανικής συντηρητικής «δεξαμενής σκέψης» «Rand» αποκάλυψε ότι την ερχόμενη Δευτέρα ο Πρόεδρος Τραμπ θα κάνει εκτενείς ανακοινώσεις για μία «νέα στρατηγική εθνικής ασφάλειας», στην οποία θα συμπεριλαμβάνονται, όπως διευκρίνισε, αναφορές σε «τέσσερα ζωτικά εθνικά συμφέροντα: Την προστασία της πατρίδας και του αμερικανικού λαού, την προώθηση της αμερικανικής ευημερίας, τη διατήρηση της ειρήνης μέσω ισχύος, την προώθηση της αμερικανικής επιρροής».

Ο στρατηγός, που διορίστηκε επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας τον περασμένο Φλεβάρη, πρόσθεσε ακόμη πως η νέα στρατηγική ασφαλείας των ΗΠΑ θα ξεδιπλωθεί προκειμένου να αντιμετωπιστούν τρεις «μεγάλες απειλές για τα αμερικανικά συμφέροντα διεθνώς»: α) Η Κίνα και η Ρωσία που θεωρούνται από τον Λευκό Οίκο «αναθεωρητικές δυνάμεις» που προσπαθούν να προσεταιριστούν συμμάχους των ΗΠΑ και «να υποβαθμίσουν τη διεθνή τάξη», β) ο κίνδυνος καθεστώτων - παριών, «όπως το Ιράν και η Βόρεια Κορέα που υποστηρίζουν την τρομοκρατία και αναζητούν όπλα μαζικής καταστροφής» και γ) η απειλή εξτρεμιστικών ισλαμικών οργανώσεων.

Στην ίδια εκδήλωση και παρουσία του Βρετανού ομολόγου του, Μαρκ Σέντγουιλ, κατηγόρησε το Κατάρ και την Τουρκία ότι χρηματοδοτούν ακραίους ισλαμιστές και απέδωσε μεταξύ άλλων στην άνοδο του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Τούρκου Προέδρου, Ρ. Τ. Ερντογάν στην εξουσία την «αύξηση των προβλημάτων της Τουρκίας με τη Δύση».

«Η ακραία ισλαμική ιδεολογία είναι προφανώς βαριά απειλή σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο», είπε ο Μακμάστερ, τονίζοντας ότι αυτή η απειλή αντιμετωπίστηκε «μυωπικά κατά το παρελθόν. Δεν προσέξαμε πώς προωθήθηκε η ακραία ισλαμική ιδεολογία μέσω φιλανθρωπίας, θρησκευτικών σχολών και άλλων κοινωνικών οργανισμών». Βέβαια η «ανακάλυψη» του Μακμάστερ έχει προφανώς συγκεκριμένη σκοπιμότητα και δείχνει διάθεση όξυνσης της κατάστασης στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, αφού οι ίδιες οι ΗΠΑ, η ΕΕ, οι σύμμαχοί τους στην περιοχή εκπαίδευσαν και εξόπλισαν τους φονιάδες της «Αλ Κάιντα» και του «Ισλαμικού Κράτους», ως μοχλό για την προώθηση των συμφερόντων τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οξύνεται η αντιπαράθεση(2020-02-14 00:00:00.0)
«Δίαυλος επικοινωνίας» ελληνικής κυβέρνησης - πρεσβείας ΗΠΑ(2011-01-12 00:00:00.0)
«Υπόγειες» αλλαγές και συμμαχίες(2007-05-15 00:00:00.0)
Διαδήλωση κατά της αμερικανικής κατοχής(2003-05-07 00:00:00.0)
Ποιους βομβαρδίζουν οι Αμερικανοί -- και γιατί;(2003-03-24 00:00:00.0)
Το φονικό σε σχολείο και η νέα κρίση(2002-08-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ