Πέμπτη 14 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ανοίγει τις πύλες της αύριο Παρασκευή η έκθεση με έργα του Γιώργη Βαρλάμου

Στα εγκαίνια θα παρευρεθεί ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας

Αγρός με παπαρούνες, λιθογραφία, 1978, Αρχείο ΚΚΕ
Αγρός με παπαρούνες, λιθογραφία, 1978, Αρχείο ΚΚΕ
Η ΚΕ του ΚΚΕ, στο πλαίσιο του γιορτασμού των 100 χρόνων του Κόμματος, τιμά τον μεγάλο κομμουνιστή ζωγράφο - χαράκτη Γιώργη Βαρλάμο, ο οποίος κληροδότησε με τη χειρόγραφη δημόσια διαθήκη του στο ΚΚΕ το εργαστήριό του και το έργο του, με μια μεγάλη έκθεση που οργανώνει στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο (Βασιλίσσης Σοφίας 11), με θέμα «Τ' αγριολούλουδα του Βαρλάμου».

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν αύριο, Παρασκευή 15 Δεκέμβρη, στις 19.00. Θα μιλήσει η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού. Το «παρών» θα δώσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Κορμός της έκθεσης, που θα διαρκέσει έως τις 11 Μάρτη 2018, είναι τα αγριολούλουδα, που τόσο αγάπησε και τα προσέφερε με την τέχνη του στο κοινό. Πρόκειται για σχέδια (μελέτες), ακριλικά σε καμβά, ακουαρέλες και χαρακτικά. Ακόμα, θα παρουσιαστούν μερικά σχέδια του καλλιτέχνη από την περίοδο της δικτατορίας καθώς και κάποια έργα του με θέμα τα Μετέωρα. Οι επισκέπτες της έκθεσης θα μπορούν ακόμα να θαυμάσουν ένα δείγμα από τη θαυμάσια εικονογράφηση που έκανε το 1973 για τις τραγωδίες του Σοφοκλή και κυκλοφόρησε σε πολυτελή τρίτομη έκδοση στο Παρίσι, όπως και δείγμα από την πιστή χαρακτική αποτύπωση δέκα λευκών ληκύθων του 5ου π.Χ. αιώνα, που φιλοτέχνησε μαζί με τον δάσκαλό του Γ. Κεφαλληνό και τους συμμαθητές του στη Σχολή Καλών Τεχνών Λ. Μοντεσάντου και Ν. Δαμιανάκη. Εργάστηκαν συλλογικά για τρία χρόνια και δημιούργησαν ένα μοναδικό έργο, μέγιστης εικαστικής αξίας, που κυκλοφόρησε στο λεύκωμα - σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων - «Δέκα Λευκαί Αττικαί Λήκυθοι». Οι επισκέπτες ακόμα θα μπορούν να δουν σε προθήκες τα εργαλεία του, μήτρες ξυλογραφίας, μελέτες και σημειώσεις του.

Με τη ζωή και το έργο του στο πλευρό των καταπιεσμένων

Η κομμουνιστική ιδεολογία ενέπνευσε στον Βαρλάμο την αγάπη για τον άνθρωπο και τη φύση. Η συνεπής πολιτική θέση και στάση του του κόστισαν την απόρριψη των αιτήσεών του για εκλογή του ως καθηγητή Χαρακτικής στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, επί τρεις μάλιστα φορές. Ο Γιώργης Βαρλάμος αφιέρωσε όλη τη ζωή και την τέχνη του στον αγώνα για να γίνει ο κόσμος καλύτερος. Με το έργο του βρέθηκε στο πλευρό των αδικημένων και καταπιεσμένων σε κάθε κρίσιμη στιγμή της ταξικής πάλης: Για τα δεινά του λαού μας, αλλά και για τον αγώνα του για τις μεγάλες αξίες, το δίκιο και την ομορφιά, με έργα του ενάντια στο φασισμό, ενάντια στον πόλεμο, για την ειρήνη. Εργάστηκε για την «έξοδο» της Τέχνης από τα σαλόνια και με την ακούραστη δουλειά του πάλεψε για τη συμπόρευση της Τέχνης με τις ανάγκες, τα δικαιώματα, τους κοινωνικούς και απελευθερωτικούς αγώνες του λαού.

Λίγο πριν «φύγει» από τη ζωή, ο Γιώργης Βαρλάμος άφησε στο ΚΚΕ παρακαταθήκη το έργο του και την επιθυμία του να μαθαίνουν οι νέοι καλλιτέχνες από αυτό, γράφοντας με το χέρι του:

«Με τον τρόπο αυτό επιθυμώ να στηρίξω το κόμμα μου, του οποίου είμαι μέλος σχεδόν 70 χρόνια, στο δύσκολο και ηρωικό αγώνα που δίνει για την υπεράσπιση των συμφερόντων του λαού, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Το ΚΚΕ εκπροσωπεί και ενσαρκώνει τη φιλοσοφία και κοσμοθεωρία που και ο ίδιος επέλεξα να στηρίξω και να υπηρετήσω με όλες μου τις δυνάμεις και με τον τρόπο ζωής μου μέσα από τη συλλογική δράση. Ετσι θεωρώ ότι ολοκληρώνω κι εγώ την προσφορά μου στο μεγάλο και δίκαιο αγώνα για την απελευθέρωση της εργατικής τάξης και όλου του εργαζόμενου λαού από τα δεσμά της ταξικής σκλαβιάς, αγώνα που με διήγειρε και με συνεπήρε από τα νεανικά μου χρόνια και εξακολουθεί να φλογίζει την καρδιά μου μέχρι και σήμερα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ελεύθερη είσοδος την Κυριακή 4 Μάρτη(2018-03-01 00:00:00.0)
Συνεχίζεται η έκθεση με έργα του Γιώργη Βαρλάμου(2018-01-23 00:00:00.0)
Εντυπωσιάζει η έκθεση με έργα του Γ. Βαρλάμου(2018-01-13 00:00:00.0)
Εντυπωσιάζει και συγκινεί η έκθεση με έργα του Γιώργη Βαρλάμου(2017-12-30 00:00:00.0)
Την Παρασκευή τα εγκαίνια της έκθεσης με έργα του Γιώργη Βαρλάμου(2017-12-12 00:00:00.0)
Ζωή γεμάτη αγώνα και προσφορά(2013-09-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ