Τετάρτη 13 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Απάντηση του «Ριζοσπάστη» στο εξώδικο του Γ. Παναγόπουλου

Οι εργαζόμενοι και τα σωματεία τους έδωσαν μάχη για να ξεσκεπαστεί και να απομονωθεί η ηγετική ομάδα του ΕΚ Πάτρας, που μεθόδευε συνέδριο νοθείας και απάτης
Οι εργαζόμενοι και τα σωματεία τους έδωσαν μάχη για να ξεσκεπαστεί και να απομονωθεί η ηγετική ομάδα του ΕΚ Πάτρας, που μεθόδευε συνέδριο νοθείας και απάτης
Με «εξώδικη διαμαρτυρία, δήλωση, πρόσκληση» που μας απέστειλε, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος αναφέρεται σε δημοσίευμα του «Ριζοσπάστη» στις 5 Δεκέμβρη 2017, σχετικά με τα γεγονότα στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας, στο οποίο θεωρεί ότι η εφημερίδα μας περιέλαβε «προσβλητικό και συκοφαντικό σχόλιο για το πρόσωπό μου ατομικά και ως προέδρου της ΓΣΕΕ».

Θυμίζουμε ότι με πρωτοβουλία σωματείων της Πάτρας, έγινε παρέμβαση και οργανώθηκε κινητοποίηση στο Εργατικό Κέντρο της πόλης, ενάντια στο συνέδριο που σχεδίαζε η ηγετική ομάδα με νόθους αντιπροσώπους, που «εξελέγησαν» μέσα από διάτρητες διαδικασίες.

Το συγκεκριμένο δημοσίευμα, με τίτλο «Ιδού η απάτη και η νοθεία!», αφορά την ανακοίνωση που εξέδωσαν 17 σωματεία του νομού Αχαΐας για να καταγγείλουν το όργιο της νοθείας από την πλευρά της ηγετικής ομάδας του ΕΚ Πάτρας, που απαντήθηκε με αποφασιστικότητα από τους ίδιους τους εργαζόμενους και τα σωματεία τους.

  • Ο «Ριζοσπάστης» κάλυψε από την πρώτη στιγμή την τριήμερη κινητοποίηση των συνδικάτων και αναπαρήγαγε το σύνολο των ανακοινώσεών τους, προκειμένου να συμβάλει στην ολόπλευρη ενημέρωση των αναγνωστών του σχετικά με τους στόχους και το περιεχόμενο της αγωνιστικής τους παρέμβασης στο Εργατικό Κέντρο.
  • Η πρωτοβουλία αυτή, που στηρίχτηκε ευρύτερα από εργαζόμενους και σωματεία του νομού, προκάλεσε την οργή της ηγετικής ομάδας του Εργατικού Κέντρου, της διοίκησης της ΓΣΕΕ και της μεγαλοεργοδοσίας στην περιοχή, που χρησιμοποίησαν κάθε μέσο για να εκβιάσουν και να συκοφαντήσουν τον δίκαιο αγώνα των σωματείων.
  • Η ΓΣΕΕ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καλούσε σε άμεσο τερματισμό της κατάληψης του Εργατικού Κέντρου από τα σωματεία, ενώ υπήρξαν πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα στον τοπικό Τύπο που ζητούσαν εισαγγελική παρέμβαση και σύλληψη των διαδηλωτών. Είναι φανερό δηλαδή ότι η κινητοποίηση αυτή αποτέλεσε από την πρώτη στιγμή «κόκκινο πανί» για την εργοδοσία και τους μηχανισμούς της, που προσπάθησαν με κάθε τρόπο να την απαξιώσουν και να την ποινικοποιήσουν.

Στο επίμαχο σημείο της ανακοίνωσης των συνδικάτων, που δημοσιεύτηκε στον «Ριζοσπάστη», ως απάντηση και στην επίθεση της ΓΣΕΕ, αναφέρονταν τα εξής:

«Αυτοί που τις τελευταίες ώρες καταγγέλλουν τα σωματεία και τις δυνάμεις που αντιστέκονται στη νοθεία και τους μηχανισμούς της εργοδοσίας, είναι οι γνωστοί εργατοπατέρες Καραγεωργόπουλος Δημήτρης και Παναγοπούλου - Νικολάου Σταυρούλα. Ξεκινώντας από τον πρώτο: Γνωστός εργοδότης, έχει δουλεμπορική εταιρεία και μισθώνει εργάτες σε εταιρείες. Κάνει μπίζνες με την εταιρεία του "Πήγασος" (διαφημιστική καμπάνια σε ηλεκτρονικά ΜΜΕ) με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, Παναγόπουλο (...)».

Να σημειωθεί ότι ο μεν Καραγεωργόπουλος είναι μέλος της Διοίκησης και γραμματέας Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων της ΓΣΕΕ, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ) και αντιπρόεδρος στο Σωματείο Εργαζομένων του Καζίνο Ρίου. Είναι επίσης στέλεχος της ΠΑΣΚΕ, της παράταξης με την οποία εκλέγεται ο σημερινός πρόεδρος της ΓΣΕΕ. Η δε Παναγοπούλου - Νικολάου είναι πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, ενώ διετέλεσε και περιφερειακή σύμβουλος εκλεγμένη με το ψηφοδέλτιο που στήριξε το ΠΑΣΟΚ στην περιοχή.

Στην εξώδικη δήλωση, ο Γ. Παναγόπουλος χαρακτηρίζει «συκοφαντικά» τα όσα αναφέρονται για τον ίδιο στο δημοσίευμα. Θεωρεί ότι «προσβάλλουν βάναυσα την τιμή και την υπόληψή μου, αλλά και τη συνδικαλιστική μου ιδιότητα» και προσθέτει: «Το γεγονός ότι φαίνεται να υιοθετείτε ανώνυμες καταγγελίες σωματείων, ασφαλώς, δεν σας απαλλάσσει από την υποχρέωση διασταύρωσης των αναφερόμενων σ' αυτές».

Ως προς τα υπόλοιπα, αναφέρει: «Για την προστασία του προσώπου μου ατομικά και την υπεράσπιση του θεσμικού ρόλου μου, ως προέδρου της ΓΣΕΕ επιθυμώ με την παρούσα να εκφράσω την έντονη διαμαρτυρία και αποδοκιμασία μου για το παραπάνω συκοφαντικό δημοσίευμα αλλά και για πρακτικές αυτού του τύπου, με τις οποίες επιχειρείται να πληγεί το κύρος και η προσωπικότητα του προέδρου της ΓΣΕΕ, και συνακόλουθα να κλονιστεί η εμπιστοσύνη των εργαζομένων στη Συνομοσπονδία μας και τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους τους (...)

Με τα δεδομένα αυτά η αξιόποινη συμπεριφορά σας έχει ακόμη βαρύτερη απαξία. Σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από υποβάθμιση του επιπέδου προστασίας και του εισοδήματος των εργαζομένων, ενώ το συνδικαλιστικό κίνημα και οι οργανώσεις του δέχονται από μερίδα του τύπου ποικίλες επιθέσεις με σκοπό την απαξίωσή τους, δημοσιεύματα, όπως το δικό σας, προκαλούν ακόμη μεγαλύτερη αναστάτωση και σύγχυση μεταξύ των εργαζομένων και σίγουρα δεν προσφέρουν καλές υπηρεσίες στον κόσμο της εργασίας».

Από την πλευρά μας έχουμε να σημειώσουμε τα εξής:

Πρώτον. Με την εξώδικη δήλωση, ο Γ. Παναγόπουλος εισάγει νέα ήθη στην πολιτική και συνδικαλιστική αντιπαράθεση, καθώς με την ιδιότητα του προέδρου της ΓΣΕΕ ζητάει έμμεσα να λογοκρίνουμε τις ανακοινώσεις των συνδικάτων πριν τις δημοσιεύσουμε! Μέχρι σήμερα, τέτοιες απαιτήσεις εξέφραζε μόνο η εργοδοσία.

Είναι φανερό από το δημοσίευμα ότι ο «Ριζοσπάστης» αναπαράγει μέσα σε εισαγωγικά ό,τι ακριβώς έγραφε η ανακοίνωση, αναφέροντας και την πηγή (άρα καθόλου ανώνυμα), για να δώσει την ακριβή εικόνα της αντιπαράθεσης των 17 σωματείων που την υπογράφουν με τη συνδικαλιστική ηγεσία στο ΕΚ Πάτρας και στην ΓΣΕΕ. Η προσπάθεια του προέδρου της ΓΣΕΕ να απαντήσει με εξώδικα οδηγεί σε επικίνδυνες ατραπούς το ίδιο το συνδικαλιστικό κίνημα και την αντιπαράθεση πάνω σε διαφορετικές γραμμές και απόψεις. Ουσιαστικά, η στόχευση του κ. Παναγόπουλου είναι πολιτική. Εχει βάλει στο στόχαστρο την εφημερίδα μας για το γεγονός ότι στήριξε την κινητοποίηση ενάντια στον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό και τα φαινόμενα του εκφυλισμού.

Δεύτερον. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, κρυβόμενος πίσω από το εξώδικο, δεν βρίσκει μια κουβέντα να πει στο μακροσκελές του κείμενο για την ουσία της καταγγελίας των συνδικάτων, που δίνουν μια αναλυτική εικόνα της απάτης και της νοθείας, με την οποία η ηγετική ομάδα του ΕΚ Πάτρας προσπάθησε να διαμορφώσει το συσχετισμό στο συνέδριο, με τη στήριξη της ηγεσίας της ΓΣΕΕ. Θα περίμενε κανείς από τον πρόεδρο μιας τριτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης, που κόπτεται για το «κύρος» του συνδικαλιστικού κινήματος και ανησυχεί για την προσπάθεια απαξίωσής του, να κάνει ένα σχόλιο για «τα έργα και τις ημέρες» της ηγετικής ομάδας του ΕΚ Πάτρας, όπου μάλιστα πλειοψηφούν συνδικαλιστικά στελέχη της παράταξής του!

Τα 17 σωματεία στην ανακοίνωσή τους καταγράφουν όλες τις καραμπινάτες περιπτώσεις νοθείας σε συνδικάτα της Πάτρας που αξιοποιούνται για να διαμορφώνεται ο αρνητικός για τους εργαζόμενους συσχετισμός στο ΕΚ Πάτρας. Τα σωματεία καταγγέλλουν ανήκουστα πράγματα, παρατυπίες, λαμογιές, με ευθύνη της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας. Αυτά είναι που πλήττουν πραγματικά το κύρος του συνδικαλιστικού κινήματος και το απαξιώνουν. Αλλά για όλα αυτά καθόλου δεν νοιάζονται η συνδικαλιστική πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και ο πρόεδρός της, αφού είναι μέρος του προβλήματος και πρωτοστατούν στον εκφυλισμό των σωματείων, προς όφελος της εργοδοσίας.

Τρίτον. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ στο εξώδικό του προς τον «Ριζοσπάστη» δε λέει επίσης κουβέντα για τη δράση του Δ. Καραγεωργόπουλου, στενού του συνεργάτη στη ΓΣΕΕ και στελέχους της παράταξής του, για τον οποίο έχει βουίξει ο τόπος (βρίθει από δημοσιεύματα ο Τύπος) σχετικά με την επιχειρηματική του δράση και μάλιστα σε συνάφεια με το χώρο της δουλειάς του, σε βάρος των εργαζομένων τους οποίους υποτίθεται ότι εκπροσωπεί. Αν αυτό δεν είναι απαξίωση και πλήγμα στο κύρος του συνδικαλιστικού κινήματος, τότε τι είναι;

Η σχέση των δύο συνδικαλιστών είναι αδιαμφισβήτητη, όπως και η στήριξη της ΓΣΕΕ στην ηγετική ομάδα του ΕΚ Πάτρας, απέναντι στα συνδικάτα - μέλη του Εργατικού Κέντρου που πήραν την πρωτοβουλία να σπάσουν το απόστημα της νοθείας και της απάτης, οργανώνοντας ένα πραγματικό «Συνέδριο της Εργατιάς».

Τέταρτον. Σε ό,τι αφορά, τέλος, τον «Ριζοσπάστη», δηλώνουμε καθαρά ότι κανένα εξώδικο, απ' όπου κι αν προέρχεται, και καμιά απειλή δεν πρόκειται ποτέ να μας αποτρέψει από το να προβάλλουμε και να στηρίζουμε τη δράση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, την προσπάθεια που κάνουν χιλιάδες κομμουνιστές και άλλοι αγωνιστές για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, τον απεγκλωβισμό του από την επιρροή της εργοδοσίας, την απαλλαγή του από τη σαπίλα του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ