Τετάρτη 13 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
8η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΣ
Δυναμώνουμε τη φωνή μας - Δυναμώνουμε το ΜΑΣ!

Αποσπάσματα από την κεντρική εισήγηση

Με τη συμμετοχή αντιπροσώπων δεκάδων Φοιτητικών και Σπουδαστικών Συλλόγων, Επιτροπών Αγώνα, Επιτροπών ετών και τμημάτων, έγινε την περασμένη Κυριακή η 8η Πανελλαδική Συνάντηση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ). Η συζήτηση και οι αποφάσεις της Συνάντησης βγάζουν τις δυνάμεις του ΜΑΣ πιο δυνατές στον καθημερινό τους αγώνα ενάντια στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τους «εταίρους» της ΕΕ - ΔΝΤ, που σαρώνουν τα δικαιώματα των σπουδαστών στη μόρφωση και τη δουλειά, στον αγώνα για να δυναμώσει η διεκδίκηση σε κάθε Σύλλογο, για να μαζικοποιηθούν, να ζωντανέψουν οι Σύλλογοι.

Ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει σήμερα αποσπάσματα από την κεντρική εισήγηση στη Συνάντηση, την οποία έκανε ο Κώστας Θεοδωρόπουλος, από την Εκτελεστική Γραμματεία, και θα συνεχίσει σε επόμενα φύλλα του να δημοσιεύει υλικά από τις εισηγήσεις, τις αποφάσεις και τη συζήτηση στη Συνάντηση.

Διεκδικήσεις με κριτήριο τις ανάγκες των φοιτητών

Βασική πλευρά της εισήγησης αφορά τα μέτωπα πάλης που ανοίγει το ΜΑΣ με κριτήριο τις ανάγκες των σπουδαστών, κόντρα στα σχέδια κυβέρνησης - ΕΕ - μονοπωλίων για τις σπουδές και τη ζωή τους. Σημειώνεται σχετικά:

«Στον ίδιο δρόμο με τις προηγούμενες κινείται η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Και αυτό όχι μόνο γιατί διατηρεί όλες τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις που προωθήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια (όπως νόμο - πλαίσιο, σχέδιο "Αθηνά" κ.ά.), αλλά ταυτόχρονα προχωράει και προετοιμάζει νέες αλλαγές.

Ο Κ. Θεοδωρόπουλος
Ο Κ. Θεοδωρόπουλος
Απέναντι όμως στα δικά τους σχέδια για τις σχολές μας πρέπει να βρεθούν οι διεκδικήσεις και η πάλη μας:

  • Η κυβέρνηση προχωρά σε οικονομικό στραγγαλισμό των σχολών μας (...) Απέναντι σε αυτήν την πολιτική προτάσσουμε τον δικό μας αγώνα, για άμεση αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στο ύψος των σύγχρονων αναγκών μας! Δεν ανεχόμαστε να αμφισβητούνται ακόμα και τα βασικά ώστε να μπορέσουμε να σπουδάσουμε. Δεν είμαστε πελάτες, δεν ανεχόμαστε η σίτιση, η στέγαση, τα συγγράμματά μας να εξαρτώνται από εργολάβους που με βάση τα κέρδη τους καθορίζουν τις ανάγκες μας!
  • Αντί για δωρεάν, ολόπλευρη μόρφωση για τους φοιτητές, παρέχεται γνώση με το κομμάτι σαν εμπόρευμα (...) Απέναντι όμως σε αυτό το "παζάρι" γνώσης υπάρχει η δική μας θέληση για ολοκληρωμένη μόρφωση. Γι' αυτό χρειάζεται να δυναμώσει η διεκδίκηση ώστε: Να υπάρχει ένα ενιαίο πτυχίο ανά επιστημονικό αντικείμενο, αυτό να είναι η μόνη προϋπόθεση για να δουλέψουμε στο αντικείμενό μας. Με ενιαίο πρόγραμμα σπουδών που παρέχει όλες τις σύγχρονες επεξεργασίες και εξελίξεις του επιστημονικού αντικειμένου. Να δυναμώσει η πάλη μας ώστε να σταματήσει η άθλια μεταφορά μαθημάτων εκτός πτυχίου, σε πιστοποιητικά, με αφορμή ακόμη και την έλλειψη καθηγητών. Που τελικά οδηγούν σε αλλαγές στα προγράμματα σπουδών, που αφαιρούν γνώσεις από το πτυχίο μας! Να καταργηθούν τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά - Να μην μπουν δίδακτρα σε όσα δεν έχουν!
  • Αντί για έρευνα στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών, γίνεται έρευνα που ξεπουλιέται σε επιχειρήσεις και στις ΝΑΤΟικές δολοφονικές μηχανές (...) Θέλουμε να μάθουμε ολοκληρωμένα το αντικείμενό μας, με σύγχρονο εργαστηριακό εξοπλισμό. Δεν ανεχόμαστε το μυαλό μας, οι κόποι μας να αξιοποιούνται για να σπέρνουν δυστυχία. Θέλουμε να προσφέρουμε στην κοινωνία και τις ανάγκες του λαού μας για την ευημερία και την πρόοδό του».
Για την κατάσταση στο φοιτητικό κίνημα

«Η κατάσταση του φοιτητικού κινήματος πρέπει να αλλάξει. Είναι προϋπόθεση η αγωνιστική ανασυγκρότηση των συλλόγων μας για να δυναμώσει ο αγώνας μας», σημειώνει η εισήγηση και αναφέρεται στις προσπάθειες που έγιναν στις σχολές, στα έτη, στα τμήματα για να στηθούν εστίες αντίστασης επισημαίνοντας ότι αυτές οι προσπάθειες φανερώνουν δυνατότητες, δείχνουν όμως παράλληλα ότι παραμένουν σημαντικά εμπόδια για την ανάπτυξη των αγώνων. Σ' αυτό το πνεύμα το ΜΑΣ βάζει στόχο να μετρήσει βήματα ως εξής:

  • «Να αναμετρηθούμε με όσα κρατούν ένα σημαντικό μέρος συναδέλφων μας έξω από τον αγώνα. Να δυναμώσει η εμπιστοσύνη προς τη συλλογική διεκδίκηση, κόντρα στον "ατομικό δρόμο" (...) Γιατί στα κοινά μας προβλήματα και τις αγωνίες χρειάζονται κοινές απαντήσεις! Με τον ατομικό αγώνα κανείς δεν γλίτωσε από τις επιπτώσεις της αντιλαϊκής πολιτικής! Να αναμετρηθούμε στα ίσα με την απογοήτευση, το συμβιβασμό, τη μιζέρια τού "τίποτα δεν αλλάζει με τον αγώνα". Το μόνο που καταφέρνουμε με το συμβιβασμό είναι όλα να αλλάζουν αλλά εις βάρος των δικών μας δικαιωμάτων. Να αναδείξουμε τις κατακτήσεις που έχουμε από τους αγώνες μας, συζητώντας την πολύτιμη πείρα του εργατικού κινήματος, εξηγώντας ότι ο αγώνας δεν είναι μονόπρακτο αλλά έχει διάρκεια, δεν είναι μια κι έξω αλλά στάση ζωής. Να θέσουμε ανοιχτά ερωτήματα: Αραγε, αν δεν αλλάζει τίποτα από τους αγώνες γιατί κυβερνήσεις και τσιράκια του συστήματος διαχρονικά τους πολεμούν;
  • Να αναμετρηθούμε με φαινόμενα που διώχνουν τους συμφοιτητές μας από τους συλλόγους και τις διαδικασίες τους. Χρειάζεται να πάρουμε μέτρα για να αντιμετωπίσουμε φαινόμενα εκφυλισμού των συλλογικών διαδικασιών. Να πάρουμε άμεσα όλα τα πρακτικά μέτρα που χρειάζεται για να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση, με ψηφίσματα στις Γενικές Συνελεύσεις, που θα καθορίζουν πώς θα γίνονται οι συνεδριάσεις, ανοιχτές συνεδριάσεις των ΔΣ που θα συμβάλλουν ώστε περισσότεροι φοιτητές να μαζικοποιήσουν το Σύλλογο. Να αξιοποιηθούν ως παράδειγμα λειτουργίας οι Σύλλογοι που συσπειρώνονται στο ΜΑΣ - Να προχωρήσουμε σε αποφασιστικά μέτρα αλλαγής της λειτουργίας των Συλλόγων, ώστε να είναι ζωντανοί, να εκφράζουν στην πράξη τους φοιτητές, τις ανάγκες, τα δικαιώματα, τα ενδιαφέροντά τους.
  • Να κάνουμε στην άκρη τους εκπροσώπους των Συλλόγων που δεν ανταποκρίνονται στην οργάνωση του αγώνα μας. Ολο αυτό το διάστημα, από την έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς, έχει συγκεντρωθεί αρκετή πείρα. Χρειάζεται να απασχολήσει, τελικά, ποιον βολεύουν, ποιον εξυπηρετούν εκπρόσωποι που στηρίζουν ανοιχτά τα σχέδια υποχρηματοδότησης των σχολών μας; Ποιον εξυπηρετούν οι εκπρόσωποι που δεν βγάζουν άχνα για τις ελλείψεις σε στέγαση, συγγράμματα, ενώ παράλληλα στηρίζουν την επιχειρηματική λειτουργία και τους εργολάβους μέσα στις σχολές, αποτέλεσμα των οποίων είναι η εμπορευματοποίηση της φοιτητικής μέριμνας; Για ποιον ακριβώς δουλεύουν οι εκπρόσωποι που στηρίζουν ανοιχτά τις ΝΑΤΟικές συμφωνίες της κυβέρνησης; Είναι οι βασικοί υποστηρικτές της αντιλαϊκής πολιτικής μέσα στο Πανεπιστήμιο, είναι οι βασικοί οπαδοί του "καλού Πανεπιστημίου" μόνο για όσους τα έχουν - και για όλους εμάς δεξιότητες και σκόρπιες γνώσεις. Αλλωστε, στους Συλλόγους που οι υποστηρικτές της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής κυριαρχούν αυτοί έχουν να συνεδριάσουν χρόνια ολόκληρα, οι φοιτητές δεν ενημερώνονται για τίποτα, μόνο μπόχα, πελατειακές σχέσεις και φαινόμενα σιχαμένα έχουν να επιδείξουν! (...)
  • Να σπάσει στην πράξη η διαχρονική προσπάθεια κυβερνήσεων, υπουργών, ΜΜΕ και άλλων καλοθελητών του συστήματος ώστε οι Σύλλογοι να μετατραπούν σε μαγαζάκια του συστήματος (...) Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ΝΔ και οι υπόλοιπες δυνάμεις του συστήματος κάνουν συγκεκριμένη προσπάθεια να παρέμβουν στους Φοιτητικούς και Σπουδαστικούς Συλλόγους για να τους μετατρέψουν σε στηρίγματα των υπουργείων και των επιχειρηματιών στις σχολές. Είτε με νόμους και οδηγίες είτε βάζοντας στο ίδιο καζάνι τη δράση των Φοιτητικών Συλλόγων με φαινόμενα που καμία σχέση δεν έχουν με τους φοιτητές. Προωθούν το δόγμα "νόμος και τάξη για να είναι τα επιχειρηματικά συμφέροντα εντάξει", καλλιεργώντας την τρομοκρατία, την καταστολή, με αποτέλεσμα οι φοιτητές να βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο και να δέχονται την επίθεση και οι επιχειρηματίες να αλωνίζουν ελεύθεροι στις σχολές».
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Χρήσιμος οδηγός δικαιωμάτων για τους πρωτοετείς φοιτητές (2018-09-20 00:00:00.0)
Τους ενοχλεί η συλλογική διεκδίκηση! Να τους κάνουμε στην άκρη... (2018-03-27 00:00:00.0)
«Οργανώνουμε το δικό μας σχέδιο αντεπίθεσης!» (2017-01-18 00:00:00.0)
Μαζί μπορούμε! Κόντρα σε ΕΕ - κυβερνήσεις! (2015-11-24 00:00:00.0)
Ψήφος στην Πανσπουδαστική ΚΣ για αλλαγή συσχετισμών στους Συλλόγους (2015-04-23 00:00:00.0)
Πιο πολλά κόκκινα γαρίφαλα (2005-04-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org