Τετάρτη 13 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΠΕΜΠΤΗ 14 ΔΕΚΕΜΒΡΗ
Μάχη σε όλη τη χώρα για δυνατή απάντηση στην αντεργατική κλιμάκωση, για το πέρασμα στην αντεπίθεση

Στην Ομόνοια, στις 10.30 π.μ., η απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα - Την ίδια ώρα στο Αγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη

Από την εξόρμηση στο σταθμό του Ηλεκτρικού στον Πειραιά
Από την εξόρμηση στο σταθμό του Ηλεκτρικού στον Πειραιά
Με μαχητικότητα και αποφασιστικότητα, τα Σωματεία, οι Ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ εξαντλούν μέχρι την τελευταία στιγμή κάθε περιθώριο για την επιτυχία της αυριανής πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας και των δεκάδων συγκεντρώσεων σε όλη τη χώρα.

Στην Αθήνα η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 10.30 π.μ. στην Ομόνοια, στη Θεσσαλονίκη την ίδια ώρα στο Αγαλμα Βενιζέλου, όπως και στον Πειραιά, στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Με τη συμμετοχή στην απεργία και στις συγκεντρώσεις οι εργαζόμενοι από διαφορετικούς κλάδους και χώρους δουλειάς ετοιμάζονται να πουν «φτάνει πια!» στην εργασιακή κόλαση που διαμορφώνουν παλιά και νέα μόνιμα μέτρα, να δώσουν αποφασιστική απάντηση στην προσπάθεια της κυβέρνησης και τις βλέψεις των εργοδοτών για περιορισμό του απεργιακού δικαιώματος, δυναμώνοντας το σύνθημα «Κάτω τα χέρια από την απεργία».

Προετοιμάζουν, παράλληλα, τα επόμενα βήματά τους, στην κατεύθυνση της αντεπίθεσης, με σκοπό να γίνει η απεργία αφετηρία για να βρεθεί ακόμα πιο δυναμικά στο προσκήνιο η πάλη για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων με αυξήσεις στους μισθούς, για να μην αμείβεται κανένας εργαζόμενος με μισθό κάτω από 751 ευρώ, για να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι.

Με τους εργαζόμενους θα «συναντηθούν» στις απεργιακές συγκεντρώσεις οι αυτοαπασχολούμενοι, με έξι Ομοσπονδίες τους να προετοιμάζουν τη συμμετοχή τους, προτάσσοντας αιτήματα - αιχμές, όπως ο άμεσος τερματισμός των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών, η άμεση ένταξη όλων των αυτοαπασχολούμενων στο αφορολόγητο κ.ά. Το ίδιο και οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι, με Αγροτικούς Συλλόγους και Ομοσπονδίες να οργανώνουν την παρουσία τους στις απεργιακές συγκεντρώσεις.

Κάλεσμα συμμετοχής στην απεργία και στις συγκεντρώσεις έχουν απευθύνει επίσης η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) και ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημόσιων ΙΕΚ Αττικής (ΣΥΣΔΙΕΚ).

«Στις 14 Δεκέμβρη κλειστά σχολεία και όλοι οι μαθητές στο δρόμο με τους εργαζόμενους, τους φοιτητές και όλο το λαό», είναι το κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας μπροστά στην απεργία. Οι μαθητές δίνουν ραντεβού αύριο στις 10 π.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (δημαρχείο Αθήνας).

Στην απεργία και στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ καλεί η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών». Κάλεσμα συμμετοχής στη συγκέντρωση της Ομόνοιας και στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα απευθύνει στους απόστρατους η Κίνηση για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ).

Αποφάσεις από τους οικοδόμους σε εργοτάξια και «οχτάμηνα»

Αποφάσεις συμμετοχής στην απεργία έχουν λάβει οι εργαζόμενοι στο εργοτάξιο κατασκευής του Μουσείου Γουλανδρή στο Παγκράτι και στο έργο της ανάπλασης του Φαλήρου. Προετοιμάζουν τη συμμετοχή τους στη συγκέντρωση μαζί με το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, απαντώντας στην προσπάθεια της κυβέρνησης για χτύπημα του απεργιακού δικαιώματος, αλλά και συνεχίζοντας τον αγώνα τους για την υπογραφή εργοταξιακής Συλλογικής Σύμβασης με αυξήσεις σε μισθούς και μεροκάματα και για μια σειρά άλλων δικαιωμάτων.

Απόφαση για συμμετοχή στην απεργία αλλά και στη συγκέντρωση με το δικό τους πανό, δίπλα στο Συνδικάτο, πήραν και οι οικοδόμοι στο οχτάμηνο πρόγραμμα «κοινωφελούς εργασίας» του δήμου Χαλανδρίου, έπειτα από συνέλευση που πραγματοποίησαν.

Απεργιακή μάχη στα καράβια, στον όμιλο ΟΤΕ και τα νοσοκομεία

Δεμένα θα παραμείνουν αύριο Πέμπτη τα πλοία σε όλα τα λιμάνια της χώρας λόγω της απεργίας των ναυτεργατών. Τα ταξικά ναυτεργατικά συνδικάτα ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ καλούν σε προσυγκέντρωση στις 6 π.μ. στην πλατεία Καραϊσκάκη για την περιφρούρηση της απεργίας και σε μαζική συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ.

Από σήμερα απεργούν οι εργαζόμενοι στον όμιλο ΟΤΕ, καθώς έχουν αποφασίσει 48ωρη απεργία. Η ΕΣΚ ΟΤΕ καλεί σε συμμετοχή στη 48ωρη απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ αύριο, τονίζοντας ότι ο αγώνας στον όμιλο για ενιαία ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους πρέπει «να συνδυαστεί και να κορυφωθεί με την 24ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία».

Σε συμμετοχή στην απεργία και στις συγκεντρώσεις καλεί η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ). Καλεί τις Ενώσεις να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής, να οργανώσουν συνελεύσεις, συσκέψεις, συζητήσεις στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας. Απέναντι στην κυβερνητική προπαγάνδα για την «αναβάθμιση» των δημόσιων νοσοκομείων, αναδεικνύει την επιδείνωση των συνθηκών δουλειάς, την εντατικοποίηση, τις εξαντλητικές εφημερίες και την περιπλάνηση από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, τη μείωση των αποδοχών των γιατρών, τη γενίκευση της «ευελιξίας».

Εξόρμηση με το απεργιακό κάλεσμα στον Πειραιά

Μαζική εξόρμηση έγινε χτες στον Ηλεκτρικό Σταθμό Πειραιά, στο πλαίσιο της μάχης των ταξικών σωματείων της πόλης για την επιτυχία της απεργίας. Λίγο μετά το ξημέρωμα, εργαζόμενοι άπλωσαν ένα τεράστιο πανό στην πλατεία του Σταθμού διαμηνύοντας «Κάτω τα ξερά σας από το δικαίωμα στην απεργία. Υπογραφή ΕΓΣΣΕ, 751 κατώτερος μισθός». Το πανό άνοιξε λίγα μέτρα μπροστά από την είσοδο του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου και όχι τυχαία. «Βρισκόμαστε μπροστά στο Βιομηχανικό Επιμελητήριο, που μαζί με τον ΣΕΒ θέλουν να μας εξαθλιώσουν. Δεν συμβιβαζόμαστε με τη ζωή που μας στερούν. Ξέρουν καλά ότι χωρίς εργάτες γρανάζι δεν γυρνά. Οργανώνουμε τη δράση μας σε κάθε χώρο δουλειάς. Να παρθούν πίσω τα αντιλαϊκά μέτρα. Οχι στον προϋπολογισμό που φορτώνει νέα βάρη στο λαό», ήταν οι φράσεις που ακούγονταν από την ντουντούκα, από την οποία απευθυνόταν διαρκώς το κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην απεργία.

Παράλληλα, ομάδες εργαζομένων μοίρασαν πολλές εκατοντάδες απεργιακά καλέσματα στις εισόδους του Ηλεκτρικού Σταθμού και στις γύρω στάσεις των λεωφορείων. Αρκετοί ήταν αυτοί που, παίρνοντας την ανακοίνωση, κοντοστέκονταν για να ανταλλάξουν μερικές κουβέντες, εκφράζοντας προβληματισμούς, όπως «ναι, πρέπει να είμαστε όλοι στην απεργία αλλά το καταλαβαίνουν όλοι;», αλλά και τη συμφωνία τους ότι «πρέπει να τους πούμε το "ως εδώ και μη παρέκει"», «γιατί να μην έρθω στη συγκέντρωση; Μας τα έχουν πάρει όλα. Τι έχω να φοβηθώ», κ.ά.

Μαζικές εξορμήσεις πραγματοποιήθηκαν χτες και στη Θεσσαλονίκη, σε Εύοσμο, Πολίχνη, Καλαμαριά, Τούμπα, 5ο Διαμέρισμα και στο κέντρο της πόλης. Σήμερα προγραμματίζονται περιοδείες σωματείων σε σχολές ΙΕΚ και ΟΑΕΔ.

Κάλεσμα στους εργαζόμενους στις επισιτιστικές αλυσίδες

Στην απεργία, μαζί με το κλαδικό τους Συνδικάτο, καλεί τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις «Goody's» - «Everest» η σωματειακή επιτροπή του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. Με ανακοίνωσή της καταγγέλλει τις συνθήκες δουλειάς στους συγκεκριμένους χώρους, τη συνεχόμενη δουλειά χωρίς ρεπό, την εντατικοποίηση, τις νυχτερινές και πρωινές βάρδιες που εναλλάσσονται από τη μία μέρα στην άλλη και τα σπαστά ωράρια.

Μεταξύ άλλων, σημειώνει: «Για τους περισσότερους το 8ωρο εύκολα γίνεται 10ωρο και πάνω. Το διάλειμμα συχνά δεν ξεπερνάει το 10λεπτο ή παρακάμπτεται εντελώς. Είμαστε υποχρεωμένοι να μεταφερθούμε σε οποιοδήποτε κατάστημα ανά πάσα στιγμή και ανάλογα με τις ανάγκες τους, χωρίς να λογαριάζουν τίποτα». Επισημαίνει τις επικίνδυνες συνθήκες για τους διανομείς, που «κουβαλάνε στην πλάτη τους ατέλειωτες ώρες υπερωρίας».

«Την ίδια στιγμή, τα "Goody's" - "Everest" και ο όμιλος "Vivartia" στον οποίο ανήκουν, επενδύουν στο εξωτερικό και είναι ένας από τους μεγαλύτερους και πιο κερδοφόρους ομίλους στην Ελλάδα», προσθέτει το Συνδικάτο, και καταλήγει: «Πιστεύουν πως συναινούμε και θα δεχόμαστε τις συνεχείς επιθέσεις στα δικαιώματά μας. Κάνουν λάθος! Εμείς πιστεύουμε ότι έχουμε τη δύναμη να τους αντιμετωπίσουμε! Οτι αν πάρουμε την απόφαση να οργανωθούμε στο συνδικάτο και να παλέψουμε θα φέρουμε τα πάνω κάτω!».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ