Τετάρτη 13 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΝΔΟΥΡΑ
Διαμάχη για το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών

Τεταμένο εξακολουθεί να είναι το κλίμα στην Ονδούρα, με τις δυνάμεις καταστολής να συγκρούονται σε πολλές περιοχές της πρωτεύουσας, Τεγκουσιγκάλπα, και αλλού, με διαδηλωτές της αντιπολίτευσης που καταγγέλλουν εκτεταμένη νοθεία κατά τις προεδρικές εκλογές στις 26 Νοέμβρη. Δύο βδομάδες μετά, το Ανώτατο Εκλογοδικείο (Tribunal Supremo Electoral - ΤSE) ανακοίνωσε, μετά από μερική επανακαταμέτρηση, ότι νικητής ήταν ο απερχόμενος Πρόεδρος, Χουάν Ορλάντο Ερνάντες, με 42,9%, του νεοφιλελεύθερου Εθνικού Κόμματος, ο οποίος είχε υποστηρίξει την πραξικοπηματική ανατροπή του πρώην Προέδρου Μανουέλ Σελάγια, τον Ιούνη του 2009, όταν αυτός επιχείρησε να κάνει δημοψήφισμα για συνταγματική αναθεώρηση.

Ο υποψήφιος της σοσιαλδημοκρατικής αντιπολίτευσης και τηλεοπτικός παρουσιαστής για πολλά χρόνια, Σαλβαδόρ Νασράλα, της λεγόμενης «Συμμαχίας της Αντιπολίτευσης ενάντια στη Δικτατορία» (όπου συμμετέχει και το κόμμα του Μ. Σελάγια), φέρεται να πήρε το 41,42%. Ετσι αμφισβήτησε από την πρώτη στιγμή τα αποτελέσματα και ζήτησε ολική επανακαταμέτρηση, καλώντας τους οπαδούς του να διαδηλώνουν στους δρόμους. Τη Δευτέρα 11/12, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, εμφάνισε παραποιημένα πρακτικά καταμέτρησης 5.759 εκλογικών τμημάτων (περίπου το ένα τρίτο του συνόλου) ως απόδειξη της νοθείας.

Ταυτόχρονα, ο Νασράλα ζήτησε παρέμβαση διεθνών οργανισμών, όπως ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών ή η ΕΕ, απαιτώντας επανάληψη των εκλογών. Την ίδια ώρα αυτοπαρουσιάζεται ως κεντρώος, που δηλώνει ότι θέλει να ενισχύσει τη συνεργασία με την κυβέρνηση του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ.

Στη χώρα αυτή της Κεντρικής Αμερικής, όπως και στις υπόλοιπες, είναι εμφανέστατη η απουσία επαναστατικού κόμματος, Κομμουνιστικού Κόμματος, λόγω των χρόνιων διώξεων αλλά και των υποκειμενικών αδυναμιών, ώστε να απεγκλωβίζονται λαϊκά στρώματα από την επιρροή των αστών διαχειριστών της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ