Τετάρτη 13 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ
Αντιπαραθέσεις με φόντο το δράμα εκατομμυρίων ανθρώπων

MotionTeam

Τη στιγμή που χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες ζουν εγκλωβισμένοι στη χώρα μας και χιλιάδες ξεριζωμένοι καταλήγουν στον πάτο της θάλασσας, σε σκλαβοπάζαρα και σε εξαθλιωμένες συνθήκες κράτησης σε χώρες όπως η Λιβύη, ξέσπασε χτες «καβγάς» ανάμεσα στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και τον επίτροπο για θέματα Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο. Αφορμή ήταν η επανεξέταση των υποχρεωτικών ποσοστώσεων ως μέτρου «εξαιρετικά διχαστικού» και «αναποτελεσματικού», που αναμένεται να θέσει ο Ντ. Τουσκ, εν είδει προβληματισμού, στη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη και την Παρασκευή (η οποία θα εξετάσει και το Μεταναστευτικό). Ωστόσο, δεν αναμένεται να υιοθετηθούν αποφάσεις, αφού οι οριστικές θα ληφθούν στη Σύνοδο του Ιούνη.

«Η πρόταση του Ντ. Τουσκ είναι απαράδεκτη και αντιευρωπαϊκή», δήλωσε ο Δ. Αβραμόπουλος, προσθέτοντας ότι «υπονομεύει τη δουλειά των προηγούμενων ετών» και ότι «όλοι πρέπει να μείνουμε ενωμένοι και να μην πυροδοτούμε αντιευρωπαϊκές θέσεις». Αξίζει να σημειωθεί ότι η «αντιπαράθεση» αυτή αφορά το αποτυχημένο πρόγραμμα μετεγκαταστάσεων για το οποίο η Κομισιόν είχε θέσει αρχικά ως στόχο τη μετεγκατάσταση 160.000 προσφύγων έως το φετινό φθινόπωρο, όμως συνολικά έχουν διαμοιραστεί λίγο περισσότεροι από 32.000.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στα συνοδευτικά έγγραφα της καθιερωμένης επιστολής του στους αρχηγούς κρατών, εισηγείται καλύτερη προετοιμασία, διαβλέποντας αύξηση των μεταναστευτικών ροών με μέτρα ασφάλισης των συνόρων. Προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτελεσματική «προστασία» των εξωτερικών συνόρων, προτείνει «επιχειρησιακούς μηχανισμούς σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο». Δηλαδή, μεγαλύτερη καταστολή. Ζητά προς τούτο εξασφάλιση χρηματοδότησης, ενίσχυση των σχέσεων με χώρες διέλευσης και προέλευσης μεταναστών και προσφύγων για την από κοινού αποτρεπτική δράση, μεταρρύθμιση του κανονισμού όσον αφορά την έννοια της «ασφαλούς τρίτης χώρας», προώθηση της επανεγκατάστασης. Με άλλα λόγια, οι ξεριζωμένοι θα πέφτουν πάνω στα «τείχη» της ΕΕ, αλλά και στα αποτρεπτικά μέτρα που θα παίρνουν χώρες διέλευσης, όπως η Λιβύη, όπου χιλιάδες άνθρωποι φυλακίζονται για μεγάλο χρονικό διάστημα σε κέντρα κράτησης με υπερπληθυσμό, υφιστάμενοι συστηματική καταπάτηση των δικαιωμάτων τους. Η κατάργηση του μέτρου των ποσοστώσεων αφορά αποκλειστικά σχεδόν την Ελλάδα και την Ιταλία.

Κι ενώ στην ΕΕ συζητιούνται αυτά, η κυβέρνηση σε άτυπο σημείωμά της καταφέρεται εναντίον του δημάρχου Λέσβου για την παρεμπόδιση της αντικατάστασης σκηνών με οικίσκους στο «hot spot» της Μόριας. «Αυτοί που ενδιαφέρονται για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης προσφύγων στα hot spots και για τις συνθήκες φύλαξης των hot spots, δεν είναι δυνατόν να εμποδίζουν την αντικατάσταση σκηνών με οικίσκους εντός των υπαρχουσών δομών». Πάντως, χτες οι οικίσκοι μεταφέρθηκαν στο ΚΥΤ της Μόριας, αφού οι μεταφορείς δεν συνάντησαν κανένα εμπόδιο από το λιμάνι μέχρι τον καταυλισμό.

Συμπαιγνία ΕΕ - Λιβύης

Στο μεταξύ, αίσθηση προκάλεσε χτες η δημοσιοποίηση από τη «Διεθνή Αμνηστία» έκθεσης με τον τίτλο «Το σκοτεινό δίκτυο συμπαιγνίας στη Λιβύη», όπου καταγράφεται λεπτομερώς πώς οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις υποστηρίζουν ενεργά ένα εξεζητημένο σύστημα εκμετάλλευσης Αφρικανών προσφύγων και μεταναστών από τη λιβυκή Ακτοφυλακή, τις αρχές φυλακών και τους δουλεμπόρους, για να μειώσουν τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη.

Ανεξάρτητα από τις σκοπιμότητες που υπηρετεί η δημοσιοποίηση της έκθεσης στην παρούσα φάση, μιας και η «Διεθνής Αμνηστία» είναι γνωστή για το ρόλο της στην προετοιμασία και τη νομιμοποίηση ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, τα στοιχεία κάνουν λόγο για δεκάδες χιλιάδες μετανάστες που κρατούνται σε άθλιες συνθήκες, με τη σύμπραξη ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, ιδιαίτερα της ιταλικής, η οποία έχει εφαρμόσει σειρά μέτρων για να αναχαιτίσει τις μεταναστευτικές ροές από τη Λιβύη. Μεταξύ αυτών, είναι η αναχαίτιση καραβιών που μεταφέρουν πρόσφυγες και μετανάστες ανοιχτά των λιβυκών ακτών, συμφωνίες με τις λιβυκές αρχές, τους τοπικούς φύλαρχους ή και τους αρχηγούς ένοπλων ομάδων για να αυξήσουν τους μεθοριακούς ελέγχους στη Λιβύη κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ