Τετάρτη 13 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΡΙΑ
Αναγκαίος ο διαχωρισμός της θρησκευτικής εξουσίας από το κράτος

Στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής βρίσκεται από χτες το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας με τίτλο «Τροποποίηση του άρθρου 5 του ν.1920/1991 (Α' 11), με τον οποίο κυρώθηκε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου "Περί Μουσουλμάνων Θρησκευτικών Λειτουργών" (Α' 182)».

Οπως ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, η ρύθμιση που εισάγεται «κάνει ένα βήμα, έστω άτολμο, στον αναγκαίο διαχωρισμό της θρησκευτικής εξουσίας, της μουσουλμανικής στη συγκεκριμένη περίπτωση, από το κράτος, καθιερώνοντας ως κανόνα την εφαρμογή των διατάξεων του Αστικού Κώδικα και των τακτικών δικαστηρίων για τις οικογενειακές και κληρονομικές υποθέσεις και προαιρετικά μόνο του ισλαμικού δικαίου και της δικαιοδοσίας του μουφτή».

Εξάλλου, όπως σημείωσε η ρύθμιση του νομοσχεδίου, «εφαρμόζεται ήδη στην πράξη από ένα σημαντικό τμήμα της μουσουλμανικής μειονότητας και με αυτήν την έννοια έχει ωριμάσει και εναρμονίζεται με την πραγματικότητα».

Επισήμανε ότι το ΚΚΕ θα υπερψηφίσει τη ρύθμιση, η οποία «ενδεχομένως να έχει σχέση και με τη συζήτηση της σχετικής υπόθεσης που εκδικάζεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και το φόβο καταδίκης της Ελλάδας, αλλά, αυτό δεν μπορεί κατά τη γνώμη μας να δικαιολογήσει τη δεδομένη αποσπασματικότητά της, η οποία και τελικά την καθιστά κολοβή», αφού «υποστηρίζεται ήδη και από αρκετούς νομικούς ότι θα έπρεπε η εφαρμογή του Αστικού Κώδικα και των τακτικών δικαστηρίων να είναι αποκλειστική και να καταργηθεί σε κάθε περίπτωση η εφαρμογή του ισλαμικού δικαίου και η σχετική αρμοδιότητα του μουφτή, κάτι που φυσικά είναι σωστό».

Τόνισε ότι «πάγια θέση μας είναι ότι το ίδιο θα ήταν σκόπιμο να ισχύει και όσον αφορά τη χριστιανική Εκκλησία, με τον πλήρη διαχωρισμό της από το κράτος». Ενώ χαρακτήρισε «μάλλον προβληματική την ανάθεση σε Προεδρικό Διάταγμα» του καθορισμού των κανόνων της δικαστικής διαδικασίας ενώπιον του μουφτή, ενώ «θα ήταν προτιμότερο να γίνει, εφόσον κρίνεται ότι είναι απαραίτητο να γίνει μια τέτοια ρύθμιση, με νόμο, αφού βεβαίως έχει προηγηθεί η ανάλογη συζήτηση».

Ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου ανέφερε ότι πρόκειται για ένα «πρώτο βήμα» στον εκσυγχρονισμό του σχετικού καθεστώτος, προσθέτοντας ότι «ο βασικός στόχος της νομοθεσίας είναι να μην είναι υποχρεωτική η προσφυγή στον μουφτή, ο οποίος έχει τις αρμοδιότητες να κρίνει ζητήματα κληρονομικού και οικονομικού δικαίου, σύμφωνα με τον ιερό μουσουλμανικό νομό, τη Σαρία, αλλά να είναι υποχρεωτική η ρύθμιση αυτών των διαφορών στα αστικά δικαστήρια, εκτός εάν και τα δύο μέρη, με παρουσία προφανώς νομικού, υπογράψουν ότι θέλουν να λύσει τη διαφορά αυτή ο μουφτής».

Θετικά εκφράστηκαν απέναντι στο νομοσχέδιο ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, η Ενωση Κεντρώων και το Ποτάμι.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ