Τετάρτη 13 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αυλαία του 20ού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους

Η αυλαία του 20ού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους έπεσε χτες βράδυ στο θέατρο «Απόλλων» στον Πύργο. Πρόκειται για το μοναδικό κινηματογραφικό φεστιβάλ στην Ελλάδα με αποδέκτες παιδιά και νέους, που γιόρτασε φέτος τα 20 χρόνια του και σε πείσμα των δυσκολιών που κατά καιρούς αντιμετώπισε, κατάφερε να καθιερωθεί διεθνώς ως ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ του είδους του.

Η συγκλονιστική ταινία «Μέρες της φράουλας» του Βίκτορ Ερικσον, μια συμπαραγωγή Σουηδίας - Πολωνίας, με θέμα τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας αλλοδαπών εργατών σε μια φάρμα συγκομιδής φράουλας της Σουηδίας, απέσπασε το βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μεγάλου Μήκους.

Το βραβείο Σκηνοθεσίας Ταινίας Μεγάλου Μήκους απέσπασε «Το ροκ συγκρότημα του χωριού» της Ρίμα Ντας από την Ινδία, η οποία ήταν παρούσα και το παρέλαβε συγκινημένη, μαζί με το βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας για την μικρή πρωταγωνίστριά της, Μπανίτα Ντας. Το κοριτσάκι στην ταινία παλεύει με τη φτώχεια και της σκληρές συνθήκες ζωής και εργασίας σε έναν απέραντο υγρό κόσμο, όπου το νερό πλημμυρίζει το σπίτι της και καταστρέφει τους ορυζώνες, μια από τις ελάχιστες πηγές τροφής της οικογένειας.

Το βραβείο Σεναρίου απέσπασε η σοκαριστική, βασισμένη σε αληθινά γεγονότα ταινία «Μικρό Λιμάνι» της Ιβέτα Γκρόφοβα (Σλοβακία, Δημοκρατία της Τσεχίας, Ουγγαρία), που περιγράφει παραστατικά την αδιαφορία μιας νεαρής μητέρας για την δεκάχρονη κόρη της που ζει σε αδιανόητες συνθήκες εγκατάλειψης και τελικά προσφέρει καταφύγιο σε δύο εγκαταλελειμμένα δίδυμα μωρά, χαρίζοντάς τους την αγάπη που ποτέ δεν δέχτηκε.

Το φεστιβάλ, που γιόρτασε τα εικοστά του γενέθλια, στέφθηκε με επιτυχία, προβάλλοντας πάνω από 400 ταινίες σε 35 πόλεις της Περιφέρειας της Δυτικής Ελλάδας και διοργανώνοντας 40 εργαστήρια και 80 παράλληλες εκδηλώσεις. Στη δημοφιλή CameraZizanio που προβάλλει δημιουργίες των ίδιων των παιδιών, φέτος υποβλήθηκαν 1.800 ταινίες απ' όλο τον κόσμο.

Οι ταινίες που βραβεύτηκαν από τις κριτικές επιτροπές (αλλά και τις κριτικές επιτροπές παιδιών) έθιξαν καυτά θέματα της επικαιρότητας αλλά και της ανθρώπινης ιστορίας: Εκμετάλλευση παιδιών, παιδιά πρόσφυγες, συνθήκες διαβίωσης Ρομά, παιδιά θύματα του Ολοκαυτώματος, ρατσισμός, ξενοφοβία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ