Τρίτη 12 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Διερευνητικές συνομιλίες για κυβέρνηση

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Διαδικασία διερευνητικών συνομιλιών για το ενδεχόμενο σχηματισμού «μεγάλου συνασπισμού» ξεκινάει στη Γερμανία, με την καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, να ζητάει ταχείες αλλά και πλήρεις συνομιλίες. Την Τετάρτη το βράδυ, θα γίνει μια πρώτη συνάντηση μεταξύ των ηγετών των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU), Αγκ. Μέρκελ, Χορστ Ζεεχόφερ και των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), Μάρτιν Σουλτς, με τη συμμετοχή και των επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων των τριών κομμάτων. Την Παρασκευή θα συνεδριάσει το προεδρείο του SPD για να αποφασίσει την έναρξη των διερευνητικών συνομιλιών.

Στόχος πρέπει να είναι «σταθερές κυβερνητικές σχέσεις», οι οποίες αποτελούν προϋπόθεση για την αντιμετώπιση των επερχόμενων προκλήσεων στη Γερμανία, την Ευρώπη και τον κόσμο, σημείωσε χτες η Μέρκελ: «Ο κόσμος μας περιμένει πραγματικά να δράσουμε», απαντώντας έμμεσα σε στελέχη των κομμάτων που βλέπουν τη διαδικασία να διαρκεί έως το Πάσχα. Γι' αυτό, μια κυβέρνηση μειοψηφίας δεν είναι μια σταθερή λύση, επανέλαβε.

Προσηλωμένη στις ανάγκες του γερμανικού κεφαλαίου, σημείωσε πως «το σημείο αναφοράς (των συνομιλιών) πρέπει να είναι: Τι χρειάζεται η χώρα μας;», για παράδειγμα, στην εξασφάλιση της ευημερίας, στην ψηφιοποίηση, στις συνθήκες διαβίωσης στη Γερμανία και στην περαιτέρω ανάπτυξη της Ευρώπης. Στα ζητήματα της ΕΕ εκτιμά ότι δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές με το SPD, ενώ απέρριψε την πρόταση του SPD για ένα ελάχιστο πακέτο ιατρικών υπηρεσιών για όλους τους πολίτες.

Για τη συνάντηση της Τετάρτης, η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD, Αντρεα Νάλες, δήλωσε πως οι σοσιαλδημοκράτες πηγαίνουν χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Στο μεταξύ, ο σοσιαλδημοκράτης υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, υπερασπίστηκε την πρόταση Σουλτς, ότι η ΕΕ πρέπει έως το 2025 να μετεξελιχθεί σε Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης με κοινό Σύνταγμα και όποιο κράτος - μέλος διαφωνεί να αποχωρεί αμέσως. Ο ίδιος διέψευσε δημοσιεύματα ότι διεκδικεί τη θέση του υπουργού Οικονομικών σε περίπτωση σχηματισμού μεγάλου συνασπισμού.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ