Τρίτη 12 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Νίκη του κυβερνητικού κόμματος

Δημοτικές εκλογές πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή στη Βενεζουέλα καθώς και η εκλογή του κυβερνήτη της επαρχίας της Σούλια. Με την αποχή να φτάνει το 52,68%, το σοσιαλδημοκρατικό κυβερνών Ενωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSUV) κέρδισε τους 300 από τους 335 δήμους (είχε έως τώρα 247), όπως και για πρώτη φορά εδώ και χρόνια την τοπική κυβέρνηση της Σούλια (όπου οι εκλογές επαναλήφθηκαν γιατί ο κυβερνήτης της αντιπολίτευσης, που είχε εκλεγεί φέτος τον Οκτώβρη, αρνήθηκε να ορκιστεί). Ο Πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο μίλησε για «μεγάλη νίκη του λαού ενάντια στον ιμπεριαλισμό του Ντόναλντ Τραμπ», ενώ χαρακτήρισε το εκλογικό σύστημα της Βενεζουέλας «ένα από τα καλύτερα στον κόσμο».

Από την άλλη, κάποια από τα βασικά κόμματα της αντιπολίτευσης που συμμετέχουν και στο λεγόμενο «Προεδρείο Δημοκρατικής Ενότητας» (MUD), κάλεσαν σε αποχή από τις τοπικές εκλογές και στη συνέχεια κατήγγειλαν νοθεία. Πρόκειται για τη «Δημοκρατική Δράση» του Ράμος Αλούπ, τη «Λαϊκή Βούληση» του Λεοπόλντο Λόπες και το κόμμα «Πρώτα Δικαιοσύνη» του Ενρίκε Καπρίλες. Αντίθετα, το χριστιανοδημοκρατικό κόμμα COPEI επέλεξε τη συμμετοχή στις εκλογές.

Με αφορμή την εκλογική διαδικασία της Κυριακής, ο Πρόεδρος της χώρας Ν. Μαδούρο ανακοίνωσε ότι, σε συνεννόηση με την Εθνική Συντακτική Συνέλευση, στα κόμματα που δεν συμμετείχαν και καλούσαν σε αποχή δεν θα επιτραπεί να συμμετάσχουν στις προεδρικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για το Δεκέμβρη του 2018.

Το ΚΚ Βενεζουέλας στήριξε στις περισσότερες περιπτώσεις υποψηφίους του λεγόμενου Μεγάλου Πατριωτικού Πόλου, όπου κυριαρχεί το κυβερνών Ενωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις κατέβασε μαζί με άλλες αντιιμπεριαλιστικές δυνάμεις δικούς του υποψηφίους, αφού, όπως σημείωνε, οι υποψήφιοι του PSUV δεν πληρούσαν τις στοιχειώδεις προϋποθέσεις για τα αιτήματα του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Χαρακτηριστικά, στη δημαρχία του Καράκας στήριξε, μαζί με το κόμμα «Πατρίδα για όλους», ως δικό του υποψήφιο τον Ε. Σαμάν, που πήρε 6,44%. Στο δήμο αυτό εκλέχτηκε η υποψήφια του PSUV με 66,18%.

Οι εξελίξεις αυτές συμβαίνουν ενώ εξελίσσεται ο διάλογος της λεγόμενης «εθνικής συμφιλίωσης» ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση στη Δομινικανή Δημοκρατία, με τον επόμενο γύρο να γίνεται την Παρασκευή 15 Δεκέμβρη. Ρόλο διαμεσολαβητών έχουν αναλάβει ο Δομινικανός Πρόεδρος, Ντανιέλ Μεδίνα, και ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας και πρόεδρος του σοσιαλδημοκρατικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Χοσέ Λούις Ροντρίγκες Θαπατέρο, ενώ ως εγγυήτριες δυνάμεις συμμετέχουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Βολιβίας, της Νικαράγουας, του Αγίου Βικεντίου και Γκραναδίνων, του Μεξικού, της Χιλής και της Παραγουάης. Επιδίωξη του διαλόγου, όπως δηλώνεται και από τις δύο πλευρές - την κυβέρνηση, που ενεργοποίησε τη Συντακτική Συνέλευση ως απάντηση στην κωλυσιεργία της Βουλής, και την αντιπολίτευση, που ελέγχει από το 2015 τα 2/3 της Βουλής - είναι να επιτευχθεί ειρηνική πολιτική επίλυση των διαφορών. Την ίδια ώρα, η καπιταλιστική κρίση βαθαίνει και επιδεινώνει τις συνθήκες ζωής των λαϊκών στρωμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ